Izvor: eKapija | Utorak, 26.04.2016.| 07:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Boško Tomašević, direktor sektora agencijskog poslovanja za region Jugoistočne Evrope u kompaniji JLL - Poslovni prostor u Beogradu drži cenu

Boško Tomašević (Foto: Lična arhiva)
U poslednjih 12 meseci svedoci smo rekordno niskog nivoa slobodnog poslovnog prostora visoke kategorije u Beogradu. Samim tim, kompletno tržište komercijalnih nekretnina se okrenulo na stranu investitora, s' obzirom da je gotovo nemoguće naći veću kvadraturu poslovno prostora, a da za njega već ne postoji interesovanje nekog od klijenata, kaže u intervjuu za "eKapiju" Boško Tomašević, direktor sektora agencijskog poslovanja za region Jugoistočne Evrope u kompaniji JLL.

Kako navodi, ovaj trend će se nastaviti i tokom 2016. godine.

- Vodeći investitori u zemlji su prepoznali ovu situaciju, tako da je u Beogradu u izgradnji nekoliko poslovnih kompleksa koji su u finalnom stadijumu ili su planirani za završetak do drugog kvartala iduće godine.

eKapija: U izveštaju kompanije ste objavili da očekujete da se aktivnost u kancelarijskom sektoru jugoistočne Evrope poveća u drugoj polovini 2016. godine. Imate li konkretne podatke o tome? Koje investitore očekujete?

- Trenutno postoji veliko interesovanje velikih fondova iz zapadno-evropskih zemalja i Sjedinjenih Država za ulaganje u ovaj sektor u Srbiji. Tržište Republike Srbije je jedno od poslednjih tržišta u ovom delu Evrope koje nije iskusilo rapidan rast svih segmenata nekretnina, kao što je to bio slučaj sa ostalim zemljama u regionu. Od novih investitora naveo bih austrijski "Immorent Singidunum", koji u Bloku 43 na Novom Beogradu, gradi svoj prvi projekat, "Sirius Offices" od preko 30.000 m2 kancelarijskog prostora visoke A kategorije.

eKapija: Kakvo je tržište poslovnih nekretnina u Beogradu u poređenju sa glavnim gradovima država u regionu?

- Beograd veoma zaostaje sa količinom kancelarijskog prostora u poređenju sa ostalim prestonicama u regionu. Tu pre svega mislim na Sofiju, Budimpeštu, Bukurešt i Zagreb. Sa druge strane, Beograd takođe ima najskuplji kvadrat za izdavanje u regionu u poređenju sa ostalim gradovima.

ekapija: Kakva je situacija u ostalim gradovima u Srbiji?

Sirius
- Pored Novog Sada i veoma malim razmerama Niša i Kragujevca, ponuda poslovnog prostora u ostalim gradovima u Srbiji je veoma slaba i ne postoji interesovanje da neko od stranih investitora ulaze u ovaj segment u tim gradovima. Većina kompanija je fokusirana samo na Beograd i samim tim sve veće investicije u segmentu poslovnog prostora su fokusirane na prestonicu.

eKapija: Uprkos velikom broju projekata, razvoj tržišta nekretnina i dalje usporavaju određeni faktori. Koji su najznačajniji?

- Najznačajniji faktori su i dalje nedovoljna fleksibilnost banaka da se izađe u susret investitorima kako bi se omogućilo finansiranje i pospešila gradnja.

eKapija: Nedostaje li Srbiji slobodno građevinsko zemljište za buduće investitore i kako bi se to moglo najefikasnije rešiti?

- Mislim da bi ulaganje u što bolju infrastrukturu omogućilo investitorima da još više ulažu u komercijalne nekretnine. Tu pre svega mislim na stvaranje više slobodnih zona, bolju povezanost puteva i više programa države koji bi mogli pospešiti dolazak stranih investitora.

eKapija: Na kojim projektima je kompanija JLL aktivna kada je poslovni prostor u pitanju?

- Kompanija JLL je veoma aktivna na poljima kancelarijskih, maloprodajnih i rezidencijalnih nekretnina. Mi pokrivamo celo tržište jugoistočne Evrope iz Beograda, i kao takvi imamo veliki broj bitnih projekata na kojima radimo. Kao najznačajniji projekat u našem trenutnom portfoliu naveo bih poslovnu zgradu "Sirius", koja ce se pojaviti na tržištu od aprila 2017. godine, a investitor je austrijska kompanija "Immorent". Takođe smo u pregovorima sa par vodećih investitora u vezi saradnje na maloprodajnim i rezidencijalnim projektima.

eKapija: Pokrenuli ste projekat pronadjikancelariju.rs. Recite nam nešto više o tome?

- JLL je globalni vlasnik domena www.officefinder.com i lokalnih podsajtova na engleskom i matičnom jeziku u zavisnosti od zemlje gde se nalazimo. JLL prati svetske trendove u tehnologiji i smatramo da je neophodno da imamo jako internet prisustvo za naše klijente. www.pronadjikancelariju.rs je jedini projekat ove vrste u regionu na kome se naši klijenti mogu najefikasnije informisati, ukoliko žele da iznajme ili kupe poslovni prostor u Beogradu i većim gradovima Srbije.

eKapija: Koje usluge nudi vaša kompanija investitorima, zakupodavcima i zakupcima?

Sirius
- Glavne usluge koje JLL pruža u Beogradu i regionu su usluge agencijskog poslovanja, usluge procena vrednosti nepokretnosti, usluge iz oblasti kapitalnih investicija i usluge projektnog i razvojnog planiranja.

eKapija: Zašto je važna strategija za pozicioniranje nekretnine?

- Da bi se postigao najbolji efekat prilikom komercijalizacije nekretnina, obavezno je imati dobru i pravilnu strategiju. Ovo je veoma bitan detalj svakog planiranja i neophodno je dobiti adekvatan savet od strane stručnjaka.

eKapija: Kolike su potrebe Beograda za kancelarijskim prostorom, a kolike za maloprodajne objekte?

- Smatram da je Beogradu neophodno još više šoping centara i poslovnog prostora. Naša prestonica je daleko iza drugih gradova u svim segmentima i mi smatramo da su ove investicije preko potrebne. Sama činjenica da Beograd ima samo tri prava šoping centra, a neki gradovi u regionu i preko 10, govori o potencijalu cele zemlje.

eKapija: Vaša kompanija je donekle zaslužna za dolazak kompanija "Atterbury", "Hyprop" i "Homestead" u Srbiju. Hoće li te kompanije nastaviti investicioni zalet?

- JLL je uspeo u poslednjih dvanaest meseci da navedene kompanije dovede na srpsko tržište i najbolji dokazi su transakcije koje su se desile, a gde je JLL direktno savetovao klijente u oba projekta, te je JLL direktno zaslužan kako za dolazak, tako i za samo konkretizovanje navednih transakcija.

eKapija: Koje će biti dalje aktivnosti JLL-a u razvoju tržišta nekretnina?

- Kao vodeća konsultantska kuća iz oblasti nekretnina u Srbiji i regionu u poslednjih nekoliko godina, JLL će nastojati da nastavi praksu poslovanja na najvišem mogućem nivou. Naš je cilj da i naše globalne klijente dovedemo na tržište Srbije i regiona, i da nastavimo da uspešno savetujemo kompanije koje su već na našem tržištu.

Marija Kambić


Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Nekretnine - novi investicioni ciklus" možete pročitati OVDE.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.