Izvor: eKapija | Utorak, 15.03.2016.| 08:10

Dragan Škrbić, izvršni direktor kompanije "Energy Net" - Energetski efikasni sistemi višestruko smanjuju troškove investitora

Dragan Škrbić
Investitori u Srbiji veoma su svesni prednosti koje donosi upotreba savremenih energetski efikasnih i čistih tehnologija, kaže u razgovoru za "eKapiju" izvršni direktor kompanije "Energy Net" Dragan Škrbić. On naglašava da se potencijalni korisnici često raspituju za ekonomičnija rešenja tamo gde su u međuvremenu troškovi postali veoma visoki.

Kako nam kaže Škrbić, "u zgradarstvu je sve više investitora koji hoće kupcima svojih stanova da ponude efikasno i ekonomično grejanje i tako lakše prodaju stanove jer je kod stanara već formirana potreba za takvim sistemima".

- Sve više investitora u zgradarstvu se odlučuje za rešenja koja obezbeđuju svakom stanu zasebnu toplotnu pumpu. U industriji, gde su troškovi energije visoki, ovakva rešenja se izuzetno brzo isplaćuju i daju fantastične rezultate - objašnjava direktor kompanije "Energy Net" koja u Srbiji distribuira proizvode i rešenja nekih od najvećih svetskih kompanija u oblasti energetske efikasnosti.

eKapija: Koje su, pored finansijskih, najveće prednosti upotrebe ovih tehnoloških rešenja?

- Osim finansijskog benefita, krajnji korisnik primenom modernih tehnoloških rešenja dobija potpuno automatizovan sistem. Potrebno je inicijalno uneti odgovarajuće parametre, a regulacija sistema se zahvaljujući multisenzorskoj tehnologiji brine da u svakom trenutku obezbedi optimalnu temperaturu u objektu.

Komfor se dodatno povećava ako se koriste niskotemperaturni sistemi grejanja (površinska grejanja i ventilatorski konvektori), a ne radijatori. Konačno, korišćenjem najmodernijih tehničkih rešenja ste ekološki svesni, budući da svi takvi sistemi moraju biti ekološki, od produkcije u fabrici, preko upotrebe, pa sve do zbrinjavanja i reciklaže.

eKapija: Koliko država prepoznaje značaj energetski efikasnih i čistih tehnologija? Šta je to što bi ona mogla da uradi na njihovoj promociji i obezbeđenju njihove veće pristupačnosti za investitore?

- Naša država za sada na žalost nema sistematski pristup ovakvim tehnologijama. Nema nikakvih podsticaja za korisnike koji koriste energetski efikasne sisteme. Investitori koji se odluče za ovakve vidove grejanja ili hlađenja nemaju nikakve olakšice. Svakako bi bilo korisno razmotriti mogućnost da investitori ili krajnji korisnici dobiju nekakve povlastice i da im država pomogne u finansiranju ovakvih projekata, budući da je to u interesu ne samo krajnjeg kupca, već i same države.

eKapija: Grejna sezona se polako bliži kraju, a mnogi su ponovo neprijatno iznenađeni troškovima za grejanje ove zime. "Energy Net" u svom asortimanu ima najrazličitiju opremu i sisteme za grejanje. Šta je to što biste preporučili onima koji naredne zime žele niže račune za grejanje i uštedu energije?

- Svakako da ne postoji univerzalno rešenje, ali neke osnovne smernice definitivno postoje. Naš cilj je da uvek nađemo najoptimalnije rešenje prilagođeno vrsti i nameni objekta. Najekonomičnije je grejanje putem sistema iz domena obnovljivih izvora energije kao što su toplotne pumpe i solarni sistemi koji najbolje rezultate daju pri radu u niskotemperaturnom režimu rada u kombinaciji sa našim sistemima podnog grejanja i ventilator-konvektorskim uređajima.

Pogodnost kod sistema toplotnih pumpi je i ta što se pomoću njih rešava i hlađenje u letnjem periodu, pa nije potrebno dodatno ulagati u sistem klima uređaja. U ovom segmentu posedujemo rešenja za individualne stanove putem integralnih sistema toplotnih pumpi vazduh-voda koji mogu da greju, hlade i zagrevaju sanitarnu vodu sa visokom efikasnošću.

Ako se grejemo na gas, bitno je da, po mogućnosti, koristimo kondenzacioni uređaj, što je u zemljama Evropske unije sada i jedino moguće po zakonskim regulativama. Ovaj tip uređaja u odnosu na konvencionalni gasni kotao može ostvariti značajne uštede i obezbediti reativno kratak period otplate. Rešenje zagrevanja objekata putem gasnih generatora toplote namenjenih za spoljnu montažu pokazalo se kao izuzetno dobro jer ne zauzima korisnu površinu objekta i predstavlja kompaktno i izuzetno efikasno rešenje za stambene i poslovne objekte.

Ako je grejni sistem na čvrsto gorivo ili pelete, moramo obratiti pažnju na kvalitet goriva, kao i na redovno čišćenje i održavanje sistema. Grejanje na električnu energiju može biti prihvatljivo za manje kvadrature ili kao podrška sistemima iz domena obnovljivih izvora energije.

eKapija: "Energy Net" distribuira i opremu za ventilaciju i klimatizaciju. Kolike se uštede mogu ostvariti ugradnjom savremenih sistema za ventilaciju i klimatizaciju u stambene, odnosno industrijske objekte?

- Svakako da veći sistemi omogućavaju prostor za veće uštede u potrošnji energenata. Uštede u ovom domenu ostvaruju se upotrebom najsavremenijih multi-split i VRF sistema u kombinaciji sa rekuperatorima toplote, gde se svež vazduh koji dolazi spolja ne dovodi direktno u prostor, već se prvo u rekuperatoru filtrira i predgreva toplotom otpadnog vazduha iz prostorije tokom zimskog perioda. Tako ne samo da maksimalno štedimo energiju, već živimo i radimo u uvek svežem vazduhu optimalne temperature i vlažnosti, bez primesa gradskog smoga i alergena.

eKapija: Takođe, Vaša kompanija u ponudi ima i opremu iz oblasti obnovljivih izvora energije, poput solarnih i geotermalnih sistema. Kolika je tražnja za ovim proizvodima na našem tržištu?

- Ovi sistemi su itekako traženi i na našem tržištu. Radi se o sistemima gde se višestruko smanjuju troškovi grejanja i pripreme sanitarne tople vode. Posebno je brz povrat investicija u javnim ustanovama sa velikom potrošnjom i starim sistemima, gde se neretko u mnogim vrtićima, školama, bolnicama i sličnim ustanovama često investicija isplati i u roku od jedne ili dve godine. Postoje, naravno, i sistemi namenjeni kućnim korisnicima, koji su takođe već dobro poznati ljudima u Srbiji i veliki je svakodnevno broj upita vezanih za solarne sisteme ili toplotne pumpe.

eKapija: Da li ih je moguće ugraditi i na već postojeće sisteme u objektima i koliko novca oni mogu da uštede njihovim korisnicima?

- Takvi sistemi veoma često mogu da se ugrade i na već postojeće sisteme u kućama i zgradama i povećaju ukupnu efikasnost. Često je pre toga potrebno dodati grejna tela ili zameniti radijatore ventilatorskim konvektorima.

Solarni sistem za pripremu sanitarne tople vode može uštedeti i do 60% energije na godišnjem nivou, dok solarni sistemi za grejanje pokrivaju do 30% potreba niskotemperaturnih sistema grejanja. Toplotne pumpe mogu, u zavisnosti od izvora toplote i grejnog sistema, sniziti cenu grejanja i 5-6 puta u odnosu na sistem grejanja na struju ili gas.

eKapija: Referenc lista projekata na kojima je "Energy Net" bio angažovan je veoma obimna. Možete li nam izdvojiti neke projekte na kojima se najbolje vide prednosti i uštede ostvarene primenom energetski efikasnih i čistih tehnologija?

- Ova lista je veoma široka i svakodnevno se proširuje novim referencama. Možemo pomenuti VRV sistem na zgradi Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, rashladni čiler u Zdravstvenom centru Valjevo, ili manastir Vaskrsenja Hristova u Kaću, koji se greje toplotnom pumpom preko zemnih sondi, dok se sanitarna voda priprema energijom sunca solarnim kolektorima.

Izuzetno dobar primer je osnovna škola u opštini Užice gde se investicija u kaskadu kondenzacionih gasnih kotlova isplatila za manje od jedne grejne sezone zahvaljujući ostvarenim uštedama.

eKapija: "Energy Net" distribuira na tržištu Srbije opremu nekih od najvećih svetskih kompanija. Koji su to brendovi koje biste izdvojili kao najtraženije i najpopularnije kod domaćih klijenata?

- "Energy Net" je već uveliko pozicioniran kod naših kupaca kao kompanija koja u svim segmentima svoga delovanja nudi najoptimalnija sistemska rešenja, koja ispunjavaju sve relevantne i aktuelne propise vezane za maksimalnu energetsku efikasnost, sigurnost i ekonomičnost u radu. Tri brenda bi svakako izdvojili kao najtraženije, a to su "Gree", "Remeha" i "Bergen".

"Gree" je najveći svetski proizvođač iz oblasti klimatizacije, gde je dovoljno reći da je svaki treći klima uređaj na svetu proizveden u "Gree" pogonima. "Remeha" je vodeći holandski proizvođač gasnih kotlova, koji je pionir u domenu kondenzacionih uređaja sa iskustvom od preko 30 godina u kondenzacionoj tehnologiji. Danas, u Evropskoj uniji, moguće je projektovati i ugrađivati jedino kondenzacione gasne kotlove zbog svoje maksimalne efikasnosti i ekonomičnosti.

Pod robnom markom "Bergen", "Energy Net" nudi veoma široku lepezu proizvoda – od kotlova na čvrsto gorivo i pelete, pa sve do sistema podnog grejanja i toplotnih pumpi vazduh-voda i voda-voda, gde je akcenat stavljen na visokom kvalitetu i optimalnom odnosu cene i kvaliteta uz brigu o energetskoj efikasnosti, kao i zaštiti životne sredine.

Miloš Vlahović

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Energetska efikasnost – danas ulaganje, sutra profit" možete pročitati OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.