NavMenu

Veselin Jevrosimović, predsednik kompanije "ComTrade" - Ne čekajte da vam država da posao

Izvor: N1 Petak, 22.01.2016. 09:52
Komentari
Podeli

Veselin JevrosimovićVeselin Jevrosimović
Srpska kompanja"ComTrade" zabeležila je dva značajna uspeha na svetskom IT tržištu u ovoj godini.

"ComTrade" je postao jedna od 10 svetskih kompanija, saradnika evropskog centra za nuklearna istraživanja, CERN-a, gde će se baviti pitanjima lakšeg pristupa, efikasnijeg upravljanja sistema za skladištenje podataka koji se koristi u CERN-u. Ubrzo je usledio i drugi globalni uspeh-američka kompanija "Citrix", jedna od najvećih u silicijumskoj dolini, kupila je neka softverska rešenja upravo od "ComTrade"-a.

Kompanija ima 4.000 zaposlenih, od kojih je 2.000 softverskih inženjera. Više od 15 godina se bave razvojem softvera.

- Mi smo prvu softversku kompaniju pokrenuli 2000. godine. Ideja je bila da okupimo ne nacionalnu nego regionalnu reprezantaciju, pod jedan krov da stavimo najbolje inženjere iz Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, i da sa takvim rešenjima nastupimo na svetskim tržištima - kaže predsednik kompanije "ComTrade" Veselin Jevrosimović.

- Softver je najveći izvozni proizvod, ne samo sprski. Treba što više da se fokusiramo ka softverskim rešenjima, da gledamo da što manje uvozimo a što više izvozimo i da damo šansu domaćim kompanijama da razvijaju ta rešenja - naglašava on

Dokaz je, dodaje, upravo sklopljen ugovor "ComTrade"-a sa "Citrixom" koji je kupio tehnoligiju sa ovih prostora.

- Mi ne možemo da se takmičimo sa Kinom i Indijom, ipak u softverskom inženjerstvu nemamo konkurenciju. Među stotinama hiljada inženjera iz tih zemalja nema softverskih inženjera. Trenutno u svetu nema dovoljno softverskih kadrova - kaže Jevrosimović i dodaje da je zadovoljeno tek 60% potrebe za tim kadrom u svetu. "To je zanimanje sadašnjosti i budućnosti".

Izvoz softvera u Srbiji je u ovom trenutku, između 400 i 500 mil EUR, a realno bi mogao da dostigne iznos od nekoliko mlrd EUR. To je oblast sa velikim potencijalom.

Prema Jevrosimovićevim rečima, da bismo postigli takve rezultate, potrebno je malo više inicijative sa privatne strane.

- Ja nisam neko ko čeka od države da mu da posao - i za posao moramo da se borimo, neko može da voli ovo okruženje ili da ga ne voli. Ali potrebno je više inicijative i hrabrosti vlasnika kompanija da izađu van ovog tržišta. Mi smo malo tržište, ne samo mi nego komplatena istočna Evropa, mi nemamo kupaca na ovom tržištu.

Jevrosimović je zadovoljan prodajom "Tesla" tableta, koje proizvodi "ComTrade", koji čine 40% od ukupne prodaje tableta. Na pitanje zašto je proizvdnja tih tableta u Kini, a ne u Srbiji, Jevrosimović kaže da je to bio jedini način da se dođe do proizvoda koji može da konkuriše ostalim svetski renomiranim proizvodima.

On navodi se da svi reporomaterijali, sve komponente za tu industriju proizvode u Kini ili zemljama u njenom okruženjui da je je to najisplativiije mesto za proizvodnju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.