NavMenu

Li Manchang, ambasador Kine u Srbiji - Pruga Beograd-Budimpešta je samo jedna faza u povezivanju Bliskog istoka sa Evropom

Izvor: eKapija Ponedeljak, 19.10.2015. 13:03
Komentari
Podeli

Li Manchang (Foto: Sead Saitovic)Li Manchang
Kina je trenutno druga najveća svetska ekonomija, prva je u svetu po stopi privrednog rasta, a kinesko tržište, koje obuhvata 1,35 milijardi ljudi, takođe je najveće u svetu. Kina je, pored ostalog, prva u svetu po brzim prugama, a njeni kapaciteti u oblasti infrastrukture svakako su još jedna od brojnih stavki koje ilustruju njenu ekonomsku snagu i veličinu. Bilateralni odnosi između Srbije i Kine su tradicionalno prijateljski, a o privrednoj saradnji dve zemlje za "eKapiju" govori Li Mančang , ambasador Kine u Srbiji.

eKapija: Kina je duži niz godina najvažniji spoljnotrgovinski i finansijski partner Srbije u Aziji. Kako biste, u opštem smislu, ocenili privrednu saradnju između dve zemlje?

- Imajući u vidu da prijateljski odnosi između naše dve zemlje imaju karakter tradicionalnih i da su naše dve zemlje oduvek prijateljske jedna prema drugoj, takvi veoma dobri politički odnosi zahtevaju da razvijamo saradnju i u ostalim oblastima. Mi smo zadovoljni stanjem privredne saradnje, ali smatramo da još uvek postoji veliki prostor za unapređenje i razvoj te saradnje. Ja se, kao ambasador, iz dana u dan trudim da ekonomska saradnja bude što bolja.

eKapija: U kojim oblastima je ta saradnja najzastupljenija, a u kojima najmanje zastupljena?

- Do sada je najuspešnija saradnja, osim u oblasti spoljne trgovine, izražena u oblasti infrastrukture. Na primer, - nedavno završeni most na Dunavu između Zemuna i Borče, autoputevi na kojima je angažovana kompanija "Shandong Hi-Speed Group Corporation", ili pak radovi koje u Termoelektrani "Kostolac" izvodi kineska kompanija CMEC (China Machinery Engineering Corporation). To su veliki projekti koji su u toku, a trenutno traju pregovori o brzoj pruzi Beograd – Budimpešta, o Koridoru 11, kao i o energetskoj saradnji.

Osim toga, veliki potencijal za saradnju postoji u poljoprivredi. Srbija je bogata zemlja, pogotovo kada je reč o poljoprivredi. Tu je i naučna saradnja, a na kraju bih tu izdvojio i saradnju u sportu. Srbija je sportska supersila, ona ima dosta manje stanovnika nego Kina, ali ima bolje sportske rezultate. Košarka, vaterpolo, odbojka, fudbal, sve su to oblasti u kojima možemo da sarađujemo na razmeni iskustava i razmeni znanja. Moram da naglasim da je u fudbalu Srbija nama dosta pomagala i sada nam takođe pomaže. Tu je, naravno, i kulturna saradnja.

eKapija: Ima li prostora za povećanje privredne saradnje, na koje načine bi se to moglo postići i da li se radi na tome?

- Kada je reč o privrednoj saradnji između naše dve zemlje, to pre svega zahteva želju i volju. Osnova za to postoji. Na primer, prošle godine je naš premijer boravio u poseti Srbiji gde je razgovarao sa srpskim premijerom. Njih dvojica su postigli načelni sporazum o unapređenju saradnje u svim oblastima. To podrazumeva sinhronizovane aktivnosti dve vlade, resornih organa, službenika i svih koji su u obema zemljama uključeni u to. Sigurno je da se na tom putu može naići na teškoće, pošto se politike, prirodni uslovi, mentalitet i kulture Kine i Srbije pomalo razlikuju, ali ja verujem da u svemu tome može biti više rešenja nego teškoća.

eKapija: Koliko kompanija iz Vaše zemlje posluje u Srbiji i kakvi su njihovi ustisci o poslovnom ambijentu u Srbiji?

- U Srbiji posluje oko desetak kineskih državnih kompanija, one u Srbiji imaju svoja predstavništva, među njima su CMEC, CRBC (China Road and Bridge Corporation), "Huawei", "Shandong Hi-Speed Group Corporation" i druge. I dalje ima više delegacija kineskih kompanija koje dolaze u Beograd u kratke posete. Njihov zajednički zaključak je da je sada vreme da unapredimo privrednu saradnju pošto su vlasti dveju zemalja već napravile sjajne osnove za to.

Osim toga, ekonomska struktura u Kini i u Srbiji se dopunjuju. Kineske kompanije mogu u Srbiji dosta da rade, što bi moglo da rezultira zajedničkim nastupima Kine i Srbije na trećim tržištima. Na primer, srpski premijer Aleksandar Vučić nedavno je, tokom posete Smederevu, naveo da su u toku pregovori sa strateškim kineskim partnerom "Hebei Iron and Steel group" (HBIS) i da je ta kompanija spremna za saradnju sa "Železarom Smederevo".

eKapija: Šta nam možete reči o poslovanju srpskih kompanija u Kini? U kojoj meri je ono izraženo? Šta bi i na koji način tu moglo da bude bolje?

- Kina je otvorena zemlja sa tržišnom ekonomijom. Nama je dobro došla svaka kompanija, pogotovo ako je iz Srbije. Mislim da je srpska farmaceutska industrija dosta jaka, tu su i proizvodi iz grupe kućne hemije, poljoprivredne kompanije su takođe aktivne. Na kineskom tržištu pojavljuje se dosta poljoprivrednih proizvoda, a za njima u Kini postoji velika potreba. Radimo na tome i to, takođe, zahteva vreme.

(Foto: Sead Saitovic)
eKapija: U Kini postoji veliki broj granskih i profesionalnih udruženja i asocijacija. Da li postoji saradnja tih udruženja sa sličnim udruženjima u Srbiji, koji su potencijali te saradnje i u kojoj meri je ta saradnja može doprineti razvoju ukupnih ekonomskih odnosa Kine i Srbije?

- U tom smislu saradnja je u ovom trenutku relativno slaba, osim kada se radi o saradnji privrednih komora naših dveju zemalja. Ja se trudim da to bude bolje, a treba da, pre svega, razvijemo mehanizme za bolju saradnju strukovnih i granskih organizacija. Pre nekoliko nedelja bio sam u Fudbalskom savezu Srbije, razgovarao sam sa njegovim predsednikom i pokušaću da dovedem kinesku reprezentaciju ili mladu selekciju u Beograd pošto, kao što sam već pomenuo, treba da učvšćujemo saradnju i u sportu. U Kini takođe postoji udruženje naučnika, ali slabo se sarađuje sa Srbijom. Poboljšanje te i svake druge saradnje je moj zadatak. Moram mnogo da radim na tome. Ukoliko sva ta udruženja počnu da komuniciraju i sarađuju, naši ukupni međudržavni odnosi biće još bolji.

eKapija: U izgradnji mosta na Dunavu, koji povezuje Zemun i Borču, glavni izvođač bila je kineska kompanija CRBC. Ima li još velikih projekata u Srbiji u čiju su realizaciju uključene kineske kompanije? Koji su to projekti i u kojim se fazama oni trenutno nalaze?

- Osim nekoliko projekata koje sam naveo, ja kao ambasador vidim da tu treba da se pregovara i da Kina i Srbija sarađuju u onim oblastima u kojima i jedna i druga zemlja vide svoje prednosti. Da ono u čemu Kina i Srbija imaju prednost, dve zemlje mogu zajedno da rade i da zajednički nastupaju na trećim tržištima. Na primer, u energetici ili u specijalnim industrijskim zonama. Kina u tome ima dosta iskustva, ali i dalje ne postoji kineska industrijska zona u Srbiji. O toj temi smo dosta razgovarali sa Vladom Srbije i sa kineskim kompanijama. Sada je to moj naredni zadatak, treba što pre to da realizujemo.

eKapija: Izgradnja železničke pruge Beograd – Budimpešta jedan je od velikih projekata na kom Kina radi zajedno sa Mađarskom i Srbijom. Možete li nam opisati ulogu Kine u tom projektu i očekivanu dinamiku realizacije tog projekta?

- Kada je reč o brzim prugama, Kina trenutno u svetu zauzima prvo mesto. Više od polovine brzih pruga u svetu nalaze se u Kini. Sada imamo najbolju železničku opremu, izrađenu prema najvišim svetskim standardima. Mi hoćemo da sarađujemo sa Srbijom i Mađarskom, a na osnovu želje vlada Srbije i Mađarske. O toj pruzi se intenzivno pregovara, sa Srbijom to ide brže nego sa Mađarskom. Mnogo smo zahvalni na trudu i naporima koje ulaže Vlada Srbije i na ličnom angažmanu premijera Vučića. Mislim da je to korisno i za Srbiju i za mađarsku i za Kinu. Naš predsednik Si Đinping (Xi Jinping) pre dve godine predložio je obnovu nekadašnjeg "Puta svile". Osnovni cilj je da unapredimo ekonomsku saradnju sa zemljama kroz koje je prolazio "Put svile", a Srbija ima veoma važno mesto jer se nalazi između istoka i zapada i severa i juga. Najvažnije je to što je Srbija nama prijateljska zemlja, sa prijateljima je uvek lakše postići dogovor i zajednički raditi.

eKapija: Zbog čega je i u kojoj meri je realizacija izgradnje pruge Beograd-Budimpešta značajna za Kinu?

- U oblasti železnica Kina je naprednija, a u Srbiji postoji potreba za unapređenjem železničkog saobraćaja. Saradnjom ćemo modernizovati prugu i skratiti put od Beograda do centralne Evrope. To je samo prva faza, kada to završimo idemo dalje u smislu "Puta svile". Imao sam više razgovora sa ambasadorom Bugarske o povezivanju Beograda i Sofije brzom prugom. Razvojem te rute ide se na povezivanje Bliskog istoka sa Evropom, preko Srbije. Za Kinu je to veoma značajno i korisno.

eKapija: Samit Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope trebalo bi da bude održan u Pekingu u novembru 2015. godine. Kakva su Vaša očekivanja od tog samita kada je reč o daljem unapređenju privredne saradnje Kine i Srbije?

- Već je najavljeno da će premijer Vučić posetiti našu zemlju i boraviti na tom samitu. Ja očekujem da će se to dogoditi pošto je srpski premijer sposoban, vredan, efikasan i ja ga mnogo cenim. Smatramo da je on veoma ambiciozan kada je reč o saradnji između Srbije i Kine. On hoće mnogo da učini i mnogo radi za Srbiju i za ukupne bilateralne odnose između Kine i Srbije. Očekujem da njegova zvanična poseta Kini bude "pun pogodak".

(Foto: Sead Saitovic)
eKapija: Već dugo nema direktne putničke avionske linije Peking-Beograd. Ima li signala da bi to moglo biti promenjeno i da bi mogli biti vraćeni direktni letovi za putnike iz Pekinga ka Beogradu i obrnuto? Od čega zavisi obnavljanje direktne avionske linije između Pekinga I Beograda? Kakva su Vaša očekivanja u vezi s tim?

Moja želja je ista kao i želja mnogih koji često putuju iz Kine za Srbiju i obrnuto, da postoji jedna direktna avionska linija, ako ne između Beograda i Pekinga, onda između Beograda i Šangaja ili nekog drugog grada u Kini. Pregovori između avionskih kompanija Kine i Srbije pokrenuti su početkom 2015. godine i oni su u toku. Objektivna činjenica je da to dosta zavisi i od komercijalnih interesa aviokompanija. Razvoj poslovne saradnje između Kine i Srbije mogao bi biti od presudnog uticaja za obnavljanje direktne avionske putničke linije između dve zemlje. Koristim priliku i da zahvalim premijeru Vučiću jer se lično angažovao za olakšavanje procedure izdavanja viza kineskim turistima. Mnogo kineskih turista takođe može biti podstrek obnovi direktne avionske linije između Kine i Srbije.

eKapija: Koju biste poruku uputili srpskim privrednicima kada je reč o saradnji sa Kinom?

Kina je, po ukupnoj ekonomiji, sada druga u svetu. Što se tiče stope rasta, ona je na prvom mestu u svetu. Što se tiče tržišta, najveće je tržište u svetu. Kina je ogromno tržište, Kina je šansa. Kinezi vole prijatelje, najviše vole da sarađuju sa prijateljima kao što je Srbija i tu postoji tradicija. Ukoliko privrednici iz Srbiji prihvate ovu činjenicu, imaće veliki uspeh, ako ne danas, onda sutra, samo treba da budu uporni i da ne odustaju. Kinezi vole da rade što konkretnije, ne vole da pričaju prazne priče i da troše vreme. Teškoće postoje, ali one mogu biti prevaziđene.

Sead Saitović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.