NavMenu

Narinder Chauhan, ambasadorka Indije u Srbiji - Ko ne posluje sa Indijom, pravi veliku grešku

Izvor: eKapija Ponedeljak, 12.10.2015. 13:09
Komentari
Podeli

Narinder Čohan (Foto: Sead Saitovic)Narinder Čohan
U neprestanoj globalnoj trci u ekonomskom razvoju, svetski mediji su u 2015. godini Indiju proglasili najatraktivnijom destinacijom za direktne strane investicije. U prvoj polovini 2015. godine Indija je već privukla kapital u vrednosti od više od 31 mlrd USD. Indija je, takođe, najbrže rastuća zemlja među zemljama grupe BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika). O indijskoj ekonomiji i privrednoj saradnji te zemlje sa Srbijom za "eKapiju" govori Narinder Čohan (Narinder Chauhan), ambasadorka Indije u Srbiji.

eKapija: Ekonomska saradnja Indije i Srbije od 2006. godine beleži konstantan rast. Kako se u Indiji gleda na ekonomsku saradnju sa Srbijom i šta nam možete reći o ekonomskoj i privrednoj saradnji između dve zemlje?

- Indija je oduvek imala izuzetan odnos sa Srbijom. Mi se uzajamno podržavamo u međunarodnim okvirima u pitanjima od najvišeg interesa. Osim saradnje u okviru Pokreta nesvrstanih, imamo i dugu saradnju sa kompanijom "Jugoimport SDPR", koja nam je pomogla u podizanju naših odbrambenih kapaciteta. Takođe imamo dugu saradnju sa laboratorijama Instituta "Torlak", koji nas je snabdevao neophodnim vakcinama. Imali smo i imamo odličnu saradnju sa Institutom za povrtarstvo, u razvoju semena. Kao priznanje ovih potencijala, postoji uzajamna želja vođstava naših dveju zemalja da odnos između Indije i Srbije bude podignut na viši nivo ekonomske saradnje. Naše dve vlade u tom smislu raspolažu neophodnim odgovarajućim instrumentima.

U cilju zaštite investicija, ušli smo u bilateralni Sporazum o promociji i zaštiti. Imamo i bilateralnu Konvenciju o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, kako poslovni projekti iz Indije ili Srbije ne bi morali da budu oporezovani u obe države. Takođe, Indija i Srbija su jedna drugoj dale status najpovlašćenije nacije u spoljnoj trgovini, a formirali smo i zajednički privredni komitet, koji se već dva puta sastao. Taj zajednički komitet je pozvao privrednike iz obeju država da učestvuju u trgovinskim poslovima svake od dveju strana, da učestvuju na ekonomskim skupovima i konferencijama. To vodi ka podizanju svesti o potencijalima i komplementarnostima, usmeravajući pažnju na sektore u kojima su neophodne investicije.

Trenutno radimo na revidiranju Sporazuma o aviouslugama. Kao što "Air Serbia" ima strateški ugovor sa kompanijom "Etihad Airways", sličan ugovor sa kompanijom "Etihad Airways" ima i indijska kompanija "Jet Airways". Analiziramo mogućnosti da proširimo Sporazum o aviouslugama sa Srbijom, i za putnički i za teretni saobraćaj. Očekujemo da će taj sporazum imati korisnu ulogu u promovisanju putničkog saobraćaja između Indije i Srbije, imajući u vidu politiku aktuelne srpske Vlade o liberalizaciji viznog režima, koji dopušta putnicima slobodan ulazak u Srbiju ako imaju pasoš neke od zemalja Šengenskog sporazuma, Velike Britanije ili Sjedinjenih Američkih Država.

Naše dve zemlje takođe imaju Sporazum o poljoprivrednoj saradnji, zajedničku komisiju koja bi uskoro trebalo da se sastane, a imamo i Sporazum o nauci i tehnologiji, u okviru kog smo identifikovali pet prioritetnih oblasti u kojima naučnici iz obe zemlje mogu da rade na zajedničkim projektima. Imamo i oko 100 srpskih alumnista, koji su u Indiji završili programe i treninge za izgradnju kapaciteta srednjeg nivoa, a koje je kompletno finansirala Vlada Indije. Uskoro ćemo potpisati Sporazum o kulturnoj saradnji, koji uključuje razmenu u oblastima primenjenih umetnosti, medija, omladinskih poslova i sporta. Vlada Srbije uputila nam je Nacrt Memoranduma o razumevanju o informaciono-komunikacionim tehnologijama, koji trenutno razmatra Vlada Indije.

eKapija: Ima li prostora za povećanje ekonomske i privredne saradnje između Indije i Srbije i na koji način bi se to moglo postići?

- Svakako. Prošle godine je predsednik Privredne komore Srbije, koji je sada srpski ministar privrede (Željko Sertić), predvodio srpsku delegaciju u poseti Indiji. Ta delegacija boravila je na samitu indijske industrije u januaru 2014. godine. Organizovali smo njihovo predstavljanje u četiri indijska grada – Nju Delhiju, Ahmedabadu, Mumbaiu i Bangaloru. To je bilo praćeno potpisivanjem nekoliko sporazuma između privrednih komora dveju zemalja, kako bi mogla da funkcioniše povezanost i razmena podataka između dveju komora. Mi sada svake godine organizujemo biznis forum Indija – Centralna Evropa. To organizuje federacija indijskih privrednih i industrijskih komora, a na tom skupu je predstavljena i Srbija.

(Foto: Sead Saitovic)
Postoji mnogo prostora za saradnju i nekoliko srpskih kompanija je već posetilo Indiju kako bi učestvovale na sajmu inženjerstva, a postoje i drugi programi koje, u nameri da se Indija bolje poslovno poveže sa Srbijom, sprovode indijski saveti za promociju izvoza. I sama sam bila na prezentacijama indijske privrede po mestima u Srbiji, u kontaktu sam sa glavnim ekonomskim subjektima u Srbiji, a sve u cilju toga da bude sve više i više ekonomske razmene između Indije i Srbije. Među značajnijim predstojećim privrednim skupovima u Indiji su 'Vibrant Gujarat' (Napredan Gudžarat) i 'CII Samit partnerstva', koji će se održati početkom 2016. godine na kojima Srbija ima mogućnost da predstavi svoje investicione potencijale.

eKapija: U kojim oblastima je ta saradnja najizraženija, a u kojim oblastima nije dovoljno razvijena?

- Naša saradnja je najizraženija u oblasti poljoprivrednih mašina. Nekoliko indijskih kompanija za poljoprivredne mašine prisutno je u Srbiji, preko svojih distributera. To su "Mahindra Tractors", "Sonalika Tractors", "TAFE Tractors", "Jain Irrigation" i slične kompanije, a radimo na razvoju velikih poljoprivrednih projekata, takođe i uz pomoć tih kompanija.

Osim toga, imamo nekoliko srpskih predstavnika indijskih farmaceutskih kompanija. Na primer, postoji kancelarija farmaceutske kompanije "Himalaya Herbals". Ovi proizvodi postaju sve popularniji u Srbiji. Naravno, u Srbiji su prisutne i druge indijske farmaceutske kompanije. Očekujemo da srpska kompanija "Galenika" uputi svoju delegaciju u Indiju, jer postoji dosta preparata koje "Galenika" uvozi od indijskih farmaceutskih kompanija. Mislim da je i to veoma pozitivno u cilju jačanja ukupne privredne saradnje između Indije i Srbije.

eKapija: Koje su to oblasti u kojima je najveći potencijal za unapređenje privredne saradnje između Indije i Srbije?

- To su, pre svega, poljoprivreda i prerada poljoprivrednih proizvoda, zato što su te dve oblasti veoma važne za privrede i Indije i Srbije. Mi smo veoma svesni toga i ta saradnja traje. Oblast biomase je nova oblast koju možemo iskoristiti, a pored toga tu su i biomedicina, informaciono-komunikacione tehnologije, energetika, rudarstvo. Mislim da su to oblasti u kojima je dosta neistraženog potencijala.

eKapija: Koliko kompanija iz Vaše zemlje posluje u Srbiji i kakvi su njihovi utisci o poslovnom ambijentu u našoj zemlji?

- Osim kompanija koje sam već pomenula, u Srbiji je zastupljeno još indijskih predstavnika, a od svih njih dobijamo odlične izveštaje o poslovanju u Srbiji, njihovi proizvodi imaju veoma dobru reputaciju na srpskom tržištu, i one bi želele da imaju više koncesija od srpske Vlade u vidu podsticaja, kako bi njihovi proizvodi stigli i do najudaljenijih oblasti u Srbiji. Indijska filmska industrija, koja je najveća na svetu, takođe je počela da obraća pažnju na Srbiju, što može da otvori mnoga vrata. Indijske kompanije, koje se bave ajurvedom i ajurvedskim proizvodima, ako bi bile pozvane, mogu obogatiti ponude velnes i spa centara u Srbiji.

eKapija: Koje su oblasti poslovanja u Srbiji najinteresantnije za investitore iz Indije?

- Mislim da bi indijski investitori bili veoma zainteresovani za sektor farmaceutske industrije, energetski sektor u smislu novih i obnovljivih oblika energije, kao i tradicionalni energetski sektor. Informaciono-komunikacione tehnologije su takođe interesantna oblast jer, kao što znate, nijedna indijska kompanija iz te oblasti nije prisutna u Srbiji. Nedavno je stvorena mogućnost da povežemo jednu od vodećih indijskih IT kompanija "Tech Mahindra" i kompaniju "ICT Hub" iz Beograda. Takođe, imala sam čast da se obratim na konferenciji "Digital", nedavno održanoj u Srbiji, gde sam govorila o potencijalima partnerstva sa Indijom u njenom projektu "Digital India". Ostale oblasti koje bi takođe mogle biti interesantne su oblasti nanotehnologije, biotehnologije, kao i poljoprivrede.

eKapija: Indijska kompanija "Embassy Group" je u aprilu 2012. godine započela realizaciju investicije u informatički sektor Srbije, izgradnjom informatičko-tehnološkog parka u Inđiji. S obzirom na to da se očekuje da će ceo projekat biti završen u roku od pet godina, možete li nam reći u kojoj se fazi sada nalazi taj projekat i kakvo je interesovanje kompanija za iznajmljivanje poslovnog prostora u tom parku?

- To je zajednički projekat kompanije iz Bangalora "Embassy Group", Vlade Srbije i Vlade Vojvodine. Do sada je uloženo 20 mil USD, što je najveća indijska investicija, ne samo u Srbiji, već i u ovom regionu. Prva faza projekta je završena i taj prostor je spreman za korišćenje. To je "pametan" objekat koji je i prvi "LEED Gold" objekat u Srbiji jer poseduje 'LEED Gold" sertifikat. Kako se bude razvijao posao između Indije i Srbije, verujem da će biti sve više interesovanja za korišćenjem tog prostora.

(Foto: Sead Saitovic)
eKapija: Nedavno ste u Privrednoj komori Srbije pozvali srpske privrednike da sarađuju na nacionalnim ekonomskim projektima koje je u Indiji pokrenula indijska Vlada. Možete li nam reći koji su to projekti, šta je cilj tih projekata, na koje se oblasti ti projekti odnose, na koji način bi ti projekti trebalo da budu realizovani i na koji način bi srpski privrednici mogli da budu uključeni u te projekte?

- Strani mediji su proglasili Indiju najatraktivnijom destinacijom za direktne strane investicije i u prvoj polovini ove godine Indija je već privukla kapital u vrednosti od preko 31 mlrd USD, koji je već investiran u Indiji, što je više investicija nego što imaju Kina i Sjedinjene Američke Države. Indija je takođe najbrže rastuća zemlja među zemljama BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika). Vlada Indije objavila je vodeće projekte u cilju toga da Indija postane proizvođačko čvorište sveta i zaposli stotine miliona mladih koji dospevaju svake godine na tržište rada. Takođe i "Skills India" program, čiji je cilj da mladi steknu neophodne veštine kako bi našli zaposlenje u brzo rastućim industrijama.

Imamo i projekat "100 pametnih gradova" (100 Smart Cities), a pored toga i projekat "Digital India", u okviru kog već postoji interesovanje za investije u vrednosti od oko 75 mlrd USD. Nadamo se da će srpske tehnološke kompanije biti zainteresovane za ove projekte i da će saučestvovati u indijskom rastu. Postoje komplementarnosti između privreda dve zemlje jer sektor usluga ima veliki udeo u BDP obe zemlje. Mi izdajemo vize sve većem broju srpskih kompanija koje pružaju tehničku podršku indijskim partnerima.

eKapija: Kakvu biste poruku uputili srpskim privrednicima kada je reč o partnerstvu sa Indijom i poslovnoj saradnji sa indijskim privrednicima?

- Moja poruka glasila bi isto kao i ona koju su uputile vodeće svetske finansijske institucije – Bilo koja zemlja ili bilo koja kompanija koja ne sarađuje poslovno sa Indijom, pravi veliku grešku. Dakle, veoma je važno povezati se sa indijskim privrednicima kako bi bila ostvarena saradnja. Smatram da srpski privrednici treba da iskoriste svaku priliku da posete Indiju i da ulaze u poslove sa indijskim privrednicima i sklapaju ugovore o poslovnoj saradnji.

Sead Saitović

Tagovi:
Ambasada Indije u Srbiji
Narinder Čohan
Narinder Chauhan
ekonomska saradnja Indije i Srbije
privredna saradnja Indije i Srbije
saradnja Srbije i Indije
odbrambeni kapaciteti Indije
vakcine
seme
poljoprivredno seme
Sporazum Srbije i Indije o međusobnoj promociji i zaštiti
Konvencija o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Indije
indijski poslovni projekti
srpski poslovni projekti
Sporazum o aviouslugama između Srbije i Indije
Er Srbija
Etihad Ervejz
Jet Airways
Džet Ervejz
Sporazum o aviouslugama između Indije i Srbije
avionski saobraćaj između Indije i Srbije
Šengenski sporazum
Sporazum o poljoprivrednoj saradnji između Indije i Srbije
Sporazum o nauci i tehnologiji između Indije i Srbije
Sporazum o kulturnoj saradnji između Indije i Srbije
Memoranduma o razumevanju između Srbije i Indije o informaciono komunikacionim tehnologijama
Vlada Indije
Željko Sertić
biznis forum Indija Centralna Evropa
federacija indijskih privrednih i industrijskih komora
promocija indijske privrede u Srbiji
Vibrant Gujarat
Napredan Gudžarat
CII Samit partnerstva
poljoprivredne mašine
Mahindra Tractors
Sonalika Tractors
TAFE Tractors
Jain Irrigation
Himalaya Herbals
Galenika
prerada poljoprivrednih proizvoda
biomasa
biomedicina
informaciono komunikacione tehnologije
indijska filmska industrija
ajurveda
ajurvedski proizvodi
farmaceutska industrija u Srbiji
energetski sektor u Srbiji
Tech Mahindra
ICT Hub
Digital India
nanotehnologija
biotehnologija
Embassy Group
informatički sektor Srbije
Vlada Vojvodine
LEED Gold
zemalje BRIKS
Skills India
100 pametnih gradova
100 Smart Cities
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.