Izvor: eKapija | Četvrtak, 08.10.2015.| 12:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Roberto Mancuso, generalni direktor kompanije "METRO Cash&Carry Srbija" - U Srbiji se osećam kao kod kuće

Roberto Mankuzo
Roberto Mankuzo
Poslovni put ga je iz rodne Italije, preko Španije, Češke i Slovačke doveo u našu zemlju. Roberto Mankuzo (Mancuso) postao je generalni direktor kompanije "METRO Cash&Carry" u Srbiji pre dve i po godine i ovde se, kaže, "oseća kao kod kuće".

U Srbiji je očekivao velike izazove, a dobio, dodaje, i više nego što je priželjkivao. To je, ipak, potpuno u skladu sa njegovom životnom filozofijom koja podrazumeva istraživanje novih teritorija i stalno učenje.

O životu i radu u inostranstvu, nostalgiji prema ispijanju kapućina u Italiji, ljubavi prema biciklizmu i dobrim vinima, kao i o tome zašto prijateljima savetuje da moraju da posete Srbiju u vreme slavlja Roberto Mankuzo govori za "eKapiju".

eKapija: Preuzeli ste direktorsku poziciju u srpskom ogranku kompanije "METRO Cash&Carry" u martu 2013. godine. Kako biste ocenili svoj dosadašnji boravak u Srbiji? Šta je to što je na vas ostavilo najjači utisak?

- Očekivao sam velike izazove na novom zadatku, a dobio sam i više nego što sam priželjkivao. Tokom poslednje dve godine, prošli smo kroz temeljnu transformaciju unutar naše organizacije, sa ciljem pozicioniranja kompanije "METRO Cash&Carry" kao idealnog partnera nezavisnih preduzetnika iz oblasti ugostiteljstva, poput restorana, hotela, prodavnica, fast-food objekata, pekara i drugih.

Ovaj korak zahtevao je veliki napor svih zaposlenih u "METRO Cash&Carry" prodajnim objektima, takođe u centrali, kao i na terenu.

Impresioniran sam nivoom angažovanosti, posvećenosti i energiji koju su svi zaposleni pružili. Sada sa ponosom mogu da kažem da su kvalitet i brzina kojom se ova promena dogodila nadmašili moja očekivanja.

eKapija: Proveli ste nekoliko godina radeći za "METRO Cash&Carry" u Češkoj i Slovačkoj. Koliko vas je to iskustvo života i rada u tim zemljama centralne Evrope pripremilo na Srbiju?

- Sve u svemu, tokom moje profesionalne karijere proveo sam više od 10 godina van Italije. Prvo u Španiji, pa zatim u Češkoj i Slovačkoj, a od aprila 2013. godine sam u Srbiji.

"METRO Cash & Carry" već više od 15 godina izuzetno uspešno posluje u Češkoj i Slovačkoj, zahvaljujući izrazitoj fokusiranosti na potrebe naših ključnih kupaca, kao i vrhunskom kvalitetu usluge u našim prodajnim objektima u obe zemlje. Ovo iskustvo nam je dokazalo da što više pažnje poklanjamo zahtevima naših klijenata, u smislu asortimana, kvaliteta i usluga, kao i angažmana naših zaposlenih, to su bolji i finansijski rezultati koje "METRO" postiže, uprkos jakoj konkurenciji u maloprodaji, kao i relativno niskoj platežnoj moći građana u zemljama centralne i istočne Evrope.

U Srbiji smo na veoma dobrom putu da postignemo isti cilj: izvanredan finansijski učinak kao rezultat beskompromisnog fokusa na potrošače i zadovoljstva naših zaposlenih.

eKapija: Kada bi trebalo da nekome ponesete poklon iz Srbije za šta biste se odlučili? Kakvu bi poruku o našoj zemlji taj poklon trebalo da prenese?

- Jedan od najboljih načina da upoznate Srbiju je putem ukusne hrane. A kao ljubitelj dobre hrane i vina, ne propuštam priliku da prijateljima i porodici koji žive u inostranstvu predstavim izvrsna vina, sireve, kajmak, pršutu, rakiju i moj omiljeni specijalitet – ajvar!

Ali ono što svakako propuštaju je jedinstvena atmosfera i uživanje u ovim specijalitetima tokom slava. Zbog toga morate biti ovde, kako biste iskusili druželjubivost srpskog naroda. Ovo čini da se osećam kao kod kuće.

eKapija: Već godinama vas posao vodi van rodne Italije, preko Španije, Češke, Slovačke i sada Srbije. Razmišljate li o povratku kući ili nameravate da ostanete "globetroter"?

- Više dobijate nego što propuštate kada živite u inostranstvu. To je iskustvo koje širi vidike i jača vaš duh. I, u isto vreme, to osnažuje ljubav koju imate prema rodnoj zemlji, prijateljima i porodici koja živi tamo.

Udaljenost donosi novu perspektivu i vi naučite da duboko poštujete mnoge male stvari koje ste nekad uzimali zdravo za gotovo, poput čitanja novina dok u nedelju ujutro ispijate kapućino u društvu najdražih prijatelja.

eKapija: Kako se Vaša porodica prilagodila životu u inostranstvu?

- Zapravo, moja porodica je najsrećnija posledica življenja u inostranstvu. Suprugu Veroniku sam upoznao u Pragu, a naša ćerka Stela je rođena tamo pre nekoliko meseci. Sada svi živimo u Beogradu i Stela će odrastati pričajući najmanje tri jezika i sklapajući prijateljstva sa decom iz različitih zemalja, drugačijih kultura i biografija.

Ovo je zaista jedinstveno iskustvo koje nam daje snagu da se suočimo sa poteškoćama koje su takođe deo življenja daleko od rodne zemlje.

eKapija: Završili ste ekonomiju u Milanu. Da li ste oduvek imali želju da se bavite biznisom?

- Na početku izbor je bio više kao sistem eliminacije u odnosu na ostale oblasti koje me nisu privlačile, kao što su finansije i bankarstvo, nego što je to bilo moje istinsko interesovanje za trgovinu. Ali čim sam ušao u posao sa hranom i vinom u kompaniji "METRO", shvatio sam da je to mesto gde sam oduvek želeo da budem.

eKapija: Na početku karijere radili ste u "AC Nielsenu". Kako ste se našli u trgovini i kompaniji "Metro"?

- U kompaniji "Nilsen" jedan od mojih ključnih kupaca bio je "METRO" i u to vreme sam radio neke konsultantske usluge za sektor prodaje. Na kraju uspešno završenog projekta pitali su me da li sam zainteresovan da se priključim "METRO" timu i da, nakon konsultantskog posla, saznam šta zapravo znači "pravi život". Prihvatio sam ovaj izazov pre skoro 15 godina i dalje sam ovde, nakon mnogo novih izazova koji su se našli na putu.

eKapija: Uskoro će, kažete, biti 15 godina kako radite za "METRO". Kada se osvrnete unazad, koja su to iskustva obeležila dosadašnju karijeru u kompaniji? Šta smatrate svojim najvećim poslovnim uspehom?

- Sa jedne strane imao sam sreće da pronađem mentore u kompaniji "METRO" koji su verovali u mene i pružili mi priliku da se profesionalno razvijam na različitim poljima, zemljama i pozicijama tokom ovih 15 godina.

Sa druge strane, dobio sam te prilike da se profesionalno razvijam zato što sam ispunio ono što sam obećao, nekad i nadmašujući očekivanja, pre svega zahvaljujući sjajnim timovima koje sam imao privilegiju da vodim ili da sa njima radim u tom periodu.

Moj najveći uspeh? Onaj koji tek dolazi.

eKapija: Koji su to projekti na kojima ste u ovom trenutku najviše angažovani?

(Foto: metro.rs)
- Ako bih morao da biram samo jedan ključan projekat u našoj organizaciji danas, koji će oblikovati naše poslovanje u godinama koje dolaze, to je onda isporuka. "METRO" više nije samo "Cash & Carry".

Kako bismo postali vodeći veleprodajni lanac u Srbiji znamo da moramo dopreti do naših kupaca i dostaviti u njihove prodajne objekte sve što je neophodno da bi obavljali svoj posao, fokusirajući se na naše nesporne snage: širok asortiman svežih namirnica, konkurentne cene, fantastičan kvalitet kao i poštovanje standarda bezbednosti. Ova usluga će biti ključni pokretač uspeha u bliskoj budućnosti.

eKapija: Kako biste opisali svoju životnu i poslovnu filozofiju?

- Istraživanje novih teritorija, kako u poslu tako i životu, dozvoliti sebi da praviš greške, izvući pouku i ne ponavljati ih.

eKapija: Kada se završe poslovne obaveze, kako provodite vreme? Da li više volite gradsku vrevu ili boravak u prirodi?

- Priroda je moje utočište od svakodnevnog napornog života u gradu. Naročito volim planine, a doživljavam ih kroz različite aktivnosti: biciklizam, planinarenje, skijanje, penjanje… To je moja stanica za punjenje baterija i način da otpočnem poslovne aktivnosti sa svežim i čistim umom.

eKapija: Koje su vaše manje poznate veštine, posebni talenti?

- U sportu, biciklizam je ono što volim najviše. U prošlosti sam se čak i takmičio, ali sada više uživam u laganijim vožnjama, kad god imam vremena za to.

Što se mog interesovanja za vina tiče, pre nekoliko godina sam u Italiji stekao diplomu somelijera, kako bih mogao još više da naučim i uživam u tom izuzetnom proizvodu naše zemlje. Idealan vikend za mene je vožnja biciklom toskanskim brdima sa usputnim zaustavljanjem na čašu "Brunella".

eKapija: Multikulturalna poslovna okruženja omogućavaju da i znanje engleskog bude dovoljno za boravak u stranoj zemlji. Da li ste, ipak, imali vremena da naučite srpski jezik?

- Sa znanjem engleskog jezika, život u Srbiji je lak. Nikada nisam imao problem u komunikaciji iako ne govorim srpski, osim nekoliko osnovnih fraza, na primer da naručim hranu i piće u restoranu. Možda je to i razlog zašto ne forsiram sebe malo više da učim jezik, iako mi se mnogo sviđa kako zvuči, pun je strasti i energije.
M.V.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.