NavMenu

Olivier Si Tahar, generalni direktor hotela "Holiday Inn Express Belgrade-City" - Beogradu nedostaje više avio letova i kongresnih centara

Izvor: eKapija Petak, 25.09.2015. 08:06
Komentari
Podeli

Olivier Si TaharOlivier Si Tahar
Beograd je nedavno postao bogatiji za još jedan hotel i to prvi koji je finansiran švajcarskim kapitalom. U Ruzveltovoj ulici otvoren je "Holiday Inn Express Belgrade - City", a generalni direktor Olivier Si Tahar, kaže u razgovoru za "eKapiju" da su troškovi projekta bili u rangu prosečnih za hotele "IHG grupe", za ovu kategoriju i brend. Od ideje do puštanja hotela u rad prošlo je šest godina, ali uz pauzu od dve godine zbog određenih tehničkih problema.

- Tako je sve efektivno zapravo trajalo četiri godine. Sam projekat je krenuo 2009, a vrata smo za goste otvorili u julu ove godine. Inače, kapacitet "Holiday Inn Express Belgrade - City"-a je 123 sobe i zaposlili smo 22 ljudi. Veoma sam zadovoljan kadrovima, to su sve domaći radnici - ističe naš sagovornik.

eKapija: Kakvi su Vam utisci nakon nepuna tri meseca rada hotela?

- Radimo tek treći mesec, ali već počinjemo da dobijamo prve komentare gostiju i oni su uglavnom zadovoljni hotelom. Veoma cene atmosferu, ambijent u samoj zgradi, sobe, kao i osoblje koje je zaista izuzetno značajno u našem biznisu i za "Holiday Inn Express" predstavlja veliku prednost. U septembru imamo oko 30% popunjenosti hotela, što je niže od proseka za Beograd u ovom periodu, ali naravno, mi smo još novi na ovom tržištu i očekujemo da se u narednih nekoliko meseci pozicioniramo i zauzmemo svoje mesto, a to je nešto što se gradi korak po korak. Tim pre što smo potpuno nov hotel u kategoriji sa tri zvezdice - svi nedavno otvoreni hoteli u Beogradu su uglavnom u segmentu luksuznih, sa četiri i pet zvezdica. Mislim da bi 60% popunjenosti kapaciteta bio dobar rezultat za hotel, a u samom startu očekujemo između 50 i 60%.

eKapija: Koju vrstu gostiju očekujete? Koje su glavne ciljne grupe za "Holiday Inn Express"?

- Očekujemo poslovne ljude, putnike koji su u Beogradu zbog biznisa, kao i porodice. Naš hotel je prilagođen poslovnim ljudima, nudimo im odgovarajuće sobe, besplatan internet u celom hotelu, doručak, zapravo sve što im je potrebno i što očekuju kada odsedaju u jednom ovakvom objektu. Takođe, imamo vrlo dobru ponudu za porodice, a tu su i povezane, takozvane "tvin sobe", tako da možemo da preuredimo prostor i za veće grupe ljudi.

Beogradski "Holiday Inn Express"Beogradski "Holiday Inn Express"
eKapija: Koje su još glavne karakteristike "Holiday Inn Express" kao brenda? Gde je pozicija vašeg hotela u "IHG grupi" brendova?

- Osnovna ideja našeg brenda je da radimo posao "jednostavno i pametno", tako da se fokusiramo na bitne stvari i njih radimo na najbolji mogući način. Naša "mantra" je da gostima u "Holiday Inn Express"-u nudimo "sve ono što im je potrebno i ništa što im ne treba". To je zapravo fokus brenda. Dakle, mi nemamo tako širok obim usluga kao pojedini luksuzni hoteli, ali nudimo najbolje moguće iskustvo.

Inače, naša pozicija u "IHG grupi" je otprilike u sredini, a što se tiče konkurencije mislim da smo blizu više kategorije ("up-scale").

eKapija: Kako ocenjujete hotelsku industriju u Beogradu?

- Mislim da postoje dve grupe hotela - u jednoj su stari, dobro poznati objekti kojima je potrebno renoviranje i ponovno sređivanje enterijera, a s druge strane imate puno novih hotela koji su manji, ali luksuzni i uređeni sa ukusom. U poređenju sa drugim evropskim metropolama, u Beogradu imamo prilično dobar nivo, kao i dobar odnos cene i kvaliteta. Mislim da je glavni grad Srbije u tom pogledu čak iznad proseka za standarde evropskog tržišta.

eKapija: S obzirom na veliki broj novootvorenih hotela u poslednje vreme, da li mislite da je tržište zasićeno ili ipak ima dovoljno prostora za nove kapacitete?

Soba u hotelu "Holiday Inn Express Belgrade - City"Soba u hotelu "Holiday Inn Express Belgrade - City"
- Čini mi se da je tržište u našoj industriji možda preveliko u poređenju sa trenutnim potencijalom grada i mislim da bi svi trebalo više da radimo na promociji Beograda i privlačenju turista i poslovnih ljudi. Mi, na primer, prilikom promocije hotela i naših usluga uvek radimo i na promociji destinacije.

S druge strane, Grad bi trebalo da unapredi infrastrukturu potrebnu za održavanje kongresa i konferencija, velikih poslovnih skupova, jer u Beogradu imamo obrnutu situaciju u odnosu na, recimo, Frankfurt ili Barselonu. Tamo imamo manjak hotelskih kapaciteta, dok Beograd trenutno ima dovoljno hotela, ali su sami kongresni centri nedovoljno veliki. Verovatno bi trebalo raditi i na unapređenju aerodroma i avionskih veza, uvesti više direktnih letova.

eKapija: Da li ste zadovoljni poslovnom klimom u Beogradu?

- Vi imate veoma obučene i visoko obrazovane ljude. U "Holiday Inn Express Belgrade - City"-u smo uspeli da zaposlimo talentovane i kvalitetne radnike, zbog čega i imamo jako dobre komentare od strane gostiju. Što se tiče administracije, mislim da bi administrativne procedure mogle da se unaprede i pojednostave, takođe i procedure vezane za uvoz. To bi verovatno pomoglo privlačenju više stranih investicija jer bi olakšalo poslovanje - zaključuje Olivier Si Tahar u razgovoru za "eKapiju".

Marko Andrejić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.