NavMenu

Srđan Dinčić, stend ap komičar - Duhovit sam na babu

Izvor: eKapija Utorak, 15.09.2015. 12:42
Komentari
Podeli
Srđan DinčićSrđan Dinčić
Da bi širu javnost upoznao sa onim što radi otišao je čak na Filipine. Poslednjih godina ljubitelji dobrog humora prate ga u beogradskim klubovima. Srđan Dinčić, aforističar kog smo upoznali pre 6 godina u rijaliti šou programu "Survivor", skratio je kosu i zadržao širok osmeh, a sa saborcima iz organizacije Standup.rs postavio je u Srbiji temelje ovoj formi humora. Njegovim forama smejemo se svakog petka u emisiji "Veče sa Ivanom Ivanovićem" čiji je scenarista od početka, a deo je i ekipe "Četiri i po muškarca".

- Da postaneš stend ap komičar važniji je talenat, a da ostaneš stend ap komičar potreban je rad - započinje razgovor za "eKapiju".

Ovih dana sprema materijal za novu sezonu emisije i predstojeći "StandUpFest" u Beogradu. Na pitanje kako ide odgovara:

-Kao i uvek nikako dok ne osetim paniku poslednjeg minuta. Onda najbolje funkcionišem.

"Legenda"

Aforizam "Učenici kada bežite sa časova nemojte bežati u kafane tamo ćete najpre naleteti na profesore" prvi je koji je napisao. Do sada je objavio tri zbirke aforizama (dve samostalne i jednu kao koautor), koji su zastupljeni i u više zbornika i antologija kratke satirične forme.

Da se na njegovim nastupima traži mesto više - nije kliše. Iz publike se svako malo čuje "legenda", a kolege ga zbog čestih fora o životinjama u šali nazivaju Ezop srpske stend ap scene.

Smisao za humor je nasledio od babe, a najkorisniji savet koji je od nje dobio je da je knjiga najbolji drug. Stend ap smatra odličnom ambalažom za tvoj način razmišljanja, a da nije ovakvog humora kaže da bi verovatno pisao za decu.

- Svoje detinjstvo pamtim po pesmama Branka Ćopića, ali i po tri drveta ringlova (džanarika) na kojima smo provodili dane, po igri 'Ciglice' za koju više nisam siguran da li smo je mi izmislili jer više nikad nigde nisam ni video ni čuo da se deca toga igraju.

Obožava svoj posao, pa se i na nastupima često šali da ne može da veruje od čega zarađuje za život. Prvi novac ipak nije zaradio na račun humora.

(Foto: Roman Rvachov/shutterstock.com)
- Teglio sam preko omladinske zadruge neke metalne ormarčine. Moguće da me je to koštalo NBA karijere jer mi je taj teret zaustavio rast da ne idem do 230cm.

Nedavno je po prvi put postao otac, što mu je donekle olakšalo posao jer mu je posebno zadovoljstvo "što i sam roditelj piše fore".

Interakcija

- Pre izlaska na scenu "prelistavam" u glavi redosled teksta koji ću da govorim, onda izađem na scenu i uradim sve suprotno - ukratko opisuje svoj "ritual" pred nastup.

Ne voli pitanja o inspiraciji i ne odaje nijednu novu foru unapred, a najponosniji je na svoj nastup pre svetski poznatog komičara Dilana Morana u "Domu omladine".

- Mislim da mi je to jedan od najboljih nastupa u životu.

Na televiziji je nastupao i kao Sablasni kosač, a podjednako, priznaje, uživa pred publikom u "Četiri i po muškarca" i u "Ben Akibi", zvaničnom klubu stend ap komičara.


- To su dve potpuno različite stvari, u klubu reakciju dobijem odmah, a na televiziji sa malim zakašnjenjem. Lepše i lakše je u klubu.

Sa publikom komunicira i na društvenim mrežama, a njegove dosetke na "Twitteru" prati više od 55.000 ljudi.

- Previše vremena provodim tamo, a opet manje nego prošle godine. Baš sam preterivao.

Njega zasmejavaju Del boj, Rodni i deda. Kasnije i stric Albert.

Pusto ostrvo

Od 2013. počasni je vitez srpskog humora, a žiri "Vibove nagrade" proglasio je Srđana za najboljeg mladog satiričara za 2009. godinu. Te godine postao je i deo plemena "Manobo" koje je preživljavalo na Filipinima, a na pusto ostrvo bi otišao još jednom.

- Ovaj put da vidim koliko sam napredovao u odnosu na onog Srđana pre šest godina što se tiče odnosa sa ljudima i procenjivanjem istih. I išao bih da opet mozak premestim u neku potpuno nerealnu priču, to je fenomenalan osećaj.

Pivo i Goblini

Klupska publika ga zna kao velikog ljubitelja piva, a omiljeno mu je "drugo".

- Ako sam došao samo na jedno - dodaje.

Beg od svakodnevnice nalazi u stripovima i knjigama. Omiljeni strip mu je "Kalvin i Hobs", a poslednja knjiga koju je kupio "Gospodar muva". Fan je benda "Goblini" i često nastupa u majicama sa njihovim printom. Sada međutim, ima samo jednu.

- Jednu sam bacio u publiku kada sam pevao sa njima 'Ima nas' u Sremskoj Mitrovici.

Odrastao je u ovom gradu, gde i danas živi. Juče je proslavio 31. rođendan.

Ivana Bezarević
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.