Izvor: Ekonomist magazin | Četvrtak, 16.08.2007.| 21:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

(Ekonomist) Sretko Vuković, izvršni direktor kompanije Futura Plus -Dućani umesto trafika

Sretko Vuković : Problem je u logistici

U Srbiji polako raste broj takozvanih „korner šopova“ (najveći svetski lanac tog tipa prodavnica je „7 - Eleven“). Prva kompanija koja je svom trgovačkom lancu pridodala i ovaj tip dućana je beogradska Futura Plus. U prodavnicama „Minut2“ prodaju se četiri vrste proizvoda. Cigarete čine oko 40 odsto asortimana, dok 35 odsto otpada na takozvane vrednosnice (elektronska dopuna kredita za mobilnu telefoniju, igre na sreću, parking karte...). Oko 18 do 20 odsto je štampa, a sedam-osam odsto roba iz asortimana pića, slanih i slatkih proizvoda, papirne galanterije, higijene. Sretko Vuković, izvršni direktor kompanije Futura Plus kaže za Ekonomist da je taj koncept dućana logični sled razvoja trgovačkih usluga u Srbiji.

„Devedesetih je počelo „svaštarenje“. Otvarale su se razne male trgovine, diskonti, veleprodaje. Jedno vreme su se cigarete i novine izgubile iz prodavnica. U tom periodu nicali su i privatni kiosci i trafike. Državne firme, kao što su Duvan, Borba, Politika prodaja, gubile su trku sa privatnim prodavcima. Prva kompanija koja je otvaranjem prvog hipermarketa značajno podigla standarde kvaliteta usluge u trgovini bio je slovenački Merkator. Većina trgovaca se danas prilagođava takvom načinu poslovanja“, kaže Vuković.

Očekujete li da će vremenom „korner šopovi“ zameniti trafike?
Sretko Vuković: Nigde u svetu trgovci poput Future Plus ne mogu da se oslone na prodaju isključivo u trafikama, odnosno na to da li nam je opština dodelila lokaciju na ulici, kao i koliko dugo će tamo moći da se nalazi kiosk. Beogradske vlasti, na primer, uređuju prostor u gradu i već su smanjili broj kioska. Vremenom će se njihov broj još smanjiti. Zbog toga, moramo da pokušamo da tržišni udeo zadržimo na drugim lokacijama.

Koncept prodavnica „Minut2“ u budućnosti će tek zaživeti. Prema našem projektu trebalo bi da otvorimo više od 300 takvih objekata, a za tu namenu izdvojeno je oko četiri miliona evra. To su objekti od deset do 30 kvadrata, a locirani su na mestima gde tokom dana prolazi veliki broj ljudi – pešačke zone ili poslovni centri.

Asortiman u tim prodavnicama će biti širi nego što je u kioscima. Kad je reč o štampi, cigaretama ili elektronskim dopunama, neće biti razlike, ali će biti više takozvane galanterije.

Futura je pre nepunih godinu dana završila spajanje preduzeća koja je kupila. Kakvi su prvi finansijski efekti?
S. Vuković: Kompanija je 2005. godinu završila sa gubitkom od oko pet miliona evra. Prošle godine je promenjen menadžment kompanije, a uz to je izmenjena i dugoročna strategija poslovanja. Postavljeni su temelji vizuelnog identiteta kompanije, objedinjena su preduzeća koja su bila u sastavu. Prošlu godinu kompanija je završila da profitom. Ukupan prihod Future plus u 2006. godini bio je 105 miliona evra, a neto dobit je iznosila 21.000 evra.

Ovu godinu kompanija je počela još agresivnije i promet u prva tri meseca bio je za 80 odsto veći od prometa u istom periodu prošle godine. Naravno, taj rezultat je velikim delom posledica niskog prometa koji je ostvaren u prva tri meseca 2006. godine, kad je započeta reorganizacija kompanije. Nerealno je očekivati da sledeće godine bude ostvaren takav rast, jer kad se popune svi kapaciteti u logistici, prodaji i stalnoj zastupljenosti artikala, onda će svaki rast od pet do deset odsto značiti da se dobro radilo i planiralo.

Šta podrazumevate pod promenom strategije razvoja kompanije?
S. Vuković: Futura plus će, pre svega, biti glavni trgovac u domenu trafika. Kompanija danas ima oko 1.200 trafika i udeo na tržištu manji od 15 odsto. Plan je da povećamo broj trafika na dve hiljade. Pored tog posla, namera je da Futura plus bude prvi distributer pisanih medija u Srbiji. Sad držimo oko jedne petine tržišta u distribuciji pisanih medija. Takođe, želimo da poboljšamo uslugu logistike. Kompanija danas ima oko 200 vozila kojima razvozi novine. Ta vozila bi trebalo da upotrebimo i za razvoženje drugih artikala, kako bi i taj segment poslovanja postao profitabilan. Kompanija u prošlosti nije imala dobar imidž, ali već danas naši objekti i trgovci pružaju sliku ozbiljnog preduzeća i postaju prepoznatljivi. Kompanija stalno organizuje treninge za zaposlene. S obzirom na to da su radnici „nasleđeni“ iz preduzeća koja je Futura plus preuzela, razumljivo je da nisu svi radnici jednako obučeni. Na primer, radnike koji do skora nisu imali ni mobilni telefon trebalo je obučiti da rade sa elektronskim dopunama.

Kompanija je napravila i veliki pomak u upravljanju zalihama, ali i dalje smo daleko od savršenstva. I dalje se dešava da u trafikama nema artikala koji se traže. Kompanija koja uspe da napravi takvu logistiku da može u roku od nekoliko dana da obnovi zalihe, odnosno da se ne opterećuje velikim zalihama – uspešna je i moderna kompanija. U septembru ćemo uvesti novi softver koji će omogućiti da se pojača kontrola zaliha. Tada ćemo imati uvid o stanju zaliha pojedinačno na svakom prodajnom mestu. Na taj način nećemo više zavisiti od toga da li je radnik u trafici dobro procenio šta je potrebno da naruči.

Srpski proizvođači se često žale da trgovci „otežu“ sa plaćanjem. Koliko vaši dobavljači čekaju na naplatu?
S. Vuković: Futura Plus uglavnom ispunjava ugovorene obaveze. Ali, što je jača kompanija, sa njom imamo „jači“ ugovor. Na primer, cigarete i elektronske dopune moramo da platimo u dan kako je dogovoreno. Kad je reč o izdavačima štampanih medija, njima obično malo kasnimo sa plaćanjem. Osim direktne prodajne mreže koju imamo, postoji i još oko 800 objekata koje snabdevamo štampom. Svi oni, dakle, treba prvo nama da plate, a veliki broj u tome kasni. Slika Future Plus kao platiše znatno se popravila, ali iskreno govoreći, još nismo na nivou da svi mogu da budu u potpunosti zadovoljni. Ipak, nismo više u grupi najgorih platiša.

Da li na imidž kompanije može da utiče činjenica da je jedan od vlasnika Future plus, Stanko Subotić, na Interpolovoj poternici?
S. Vuković: Vlasnici kompanije su nemačka kompanija WAC i danska EMI Grupa. Znam da je vlasnik EMI Grupe Stanko Subotić, ali ne znam u kom procentu. Međutim, to što je on jedan od suvlasnika, za sada se ne odražava na poslovanje kompanije. Vlasnici Future plus su postavili profesionalni menadžment u čiji rad se ne mešaju vlasnici, osim što im dva puta godišnje podnosimo izveštaje.

Distribucija štampe u Srbiji je loša, često se dešava, posebno u unutrašnjosti, da se kiosci otvore bez pojedinih novinskih izdanja. Zbog čega je to tako?
S. Vuković: Problem je u logistici. Ko bude prvi ovladao logistikom, ovladaće tržištem. Distribucija štampe, što se tiče logistike, može dobro da se isplanira. Ali, mora da se ima u vidu da naše štamparije još nisu na nivou da mogu da garantuju vreme kad će da završe štampu. Često se dešava da prodajno mesto otvaramo bez štampe, jer je došlo do kašnjenja u štampanju. Malo je dana kad štamparije završe štampu u vreme koje unapred dogovorimo. Danas u Srbiji posluje između 20 i 30 distributera. To je previše. S obzirom na to kolika je veličina države, trebalo bi da postoje dva ili tri jaka distributera.

poziv na pretplatu na

Sretko Vuković : Problem je u logistici
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.