Izvor: eKapija | Četvrtak, 30.07.2015.| 12:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ivan Bjelajac, operacioni direktor "Devane" - Želim da radim stvari na koje ću sutra biti ponosan

Ivan Bjelajac
Ivan Bjelajac
Već tri godine je deo "Devana Technologies" tima, kompanije koja je pokrenuta kao startap, a razvila se u ozbiljnu "instituciju" koja podstiče preduzetništvo. Sa mesta operacionog direktora vodi tim koji neguje kulturu posebnosti, transparentnosti, solidarnosti i tim koji pomaže razvoj društva.

Ivan Bjelajac u razgovoru za "eKapiju" otkriva šta ga je zanimalo u detinjstvu, zašto je posle srednje škole izabrao da radi umesto da studira, kao i koje su to osobine neophodne da bi neko postao deo njegovog tima i šta se nalazi na njegovoj listi neispunjenih želja.

Još 1989, kao šestogodišnjak, Ivan je imao sreću da je koristio računar i susreo se sa nekim od njegovih mogućnosti, što je odredilo njegov dalji put.

Uz roditelje šahiste i sam je vrlo rano počeo da trenira ovu misaonu igru za koju kaže da je veoma korisna za razmišljanje, ali je brzo shvatio da šah nije ono što ga najviše zanima. U srednju školu je išao 5 godina jer su ga izbacili jer se, kako kaže "pravio pametan". Ono što bi voleo je da uvek radi stvari na koje će sutra biti ponosan.

Posao pa fakultet

Školsko gradivo mu nije preterano držalo pažnju, pa je više čitao "sa strane" o onome što ga je zanimalo. Voleo je istoriju i kasnije informatiku, a još odmalena je imao želju da pravi nove stvari, one koje nisu do tada postojale. Kaže da je rano dobio priliku da sam odlučuje pa je izabrao da ne radi stvari na način na koji drugi kažu da mora.
Nakon srednje škole nije smatrao da je upis na fakultet najkorisnija moguća stvar, pa ga je upisao sa 23 godine. Međutim, imao je priliku da radi na sebi jer se zaposlio sa 18 godina u industriji koja ga je zanimala i kojom se i danas bavi. Tokom studiranja na Višoj elektrotehničkoj školi nije prekidao sa poslom, a kaže da je upoznao sjajne profesore i razjasnio neke stvari kojima se već u praksi bavio. Kada više nije mogao sve da postigne, posvetio se poslu tako da ga i danas još samo 3 ispita dele od diplome.

Među 30 najuspešnijih preduzetnika mlađih od 30 godina


Prve novce zaradio je još u srednjoj školi. Kaže da je često menjao poslove, ali da je imao sreće pa je to uvek bilo u okviru IT sektora zahvaljujući čemu je imao priliku da stalno uči i napreduje. Imao je nekoliko ideja i pokušaja sopstvenog biznisa, od kojih je jedna rezultirala osnivanjem firme za pružanje usluga iz oblasti web poslovanja i sistema tehničke zaštite "CyberNet Technology".

Kao vlasnik i direktor kompanije 2011. godine bio je svrstan među 30 najuspešnijih srpskih preduzetnika, mlađih od 30 godina.

- Nagrada je došla kao rezultat rada četvoro-petoro ljudi sa kojima je bilo lako raditi, jer su svi ulagali mnogo truda i bili voljni da se posvete poslu - kaže Bjelajac.

Pre angažmana u svojoj firmi, radio je i u "Comtrade"-u, a onda je krenuo dalje.

- Oko 3 godine sam proveo u "Adriahost"-u, tada najboljoj domaćoj hosting firmi, gde sam najviše ušao u priču o poslovanju na webu i internetu. Odatle sam prešao u londonsku firmu "Firstserv", gde sam imao priliku da radim sa velikim klijentima, berzanskim kućama, Nacionalnom bankom Engleske, Londonskom berzom ... - objašnjava nam Bjelajac.

U "Devanu" je stigao nakon što je prodao svoju firmu "CyberNet Technology". Najviše zbog, kako kaže Vladimira Prelovca, koga poznaje 15 godina i njegovog dotadašnjeg uspeha u "WordPress" svetu.

"ManageWP"

"ManageWP", proizvod koji korisnicima omogućava da sa jedne platforme upravljaju sa većim brojem instalacija WordPress-a, je ujedno i proizvod od kog "Devana" danas živi. Kada se pojavio bio je jedini, sada ima 15-ak firmi u svetu koje nude sličan proizvod. Međutim, "Devana" je i dalje tržišni lider. U pitanju je najveći korpus sajtova na svetu, a sada žele da ponude i specijalizovan "Wordpress hosting".

- To je veliko tržište gde već postoje pozicionirani igrači, ali verujemo da možemo da budemo konkurenti jer imamo veliko znanje i kontakte u toj oblasti, kao i da postanemo jedan od vodećih igrača. Očekujemo da će ući u "open betu" za otprilike dva meseca - kaže naš sagovornik.

Neki novi klinci

Tokom prve godine u "Devani" bavio se inženjerskim poslom, dok je sada više okrenut organizaciji posla, upravljanjem kompanijom...

- Došli su neki novi klinci sa sjajnim idejama pa sam inženjerski deo prepustio njima - kaže ovaj tridesetdvogodišnjak koji je među "starijima" u kompaniji. Skoro polovina od 17 zaposlenih u "Devani" ima između 22 i 26 godina.

"Šegrtarenje" u IT-iju u Srbiji

Naš sagovornik kaže da se IT vodi kao uspešan u Srbiji jer uspeva da napravi novac tako što prodaje radnu snagu.

- Imamo malo svojih proizvoda. Kod nas uglavnom posluju "autsorsi" i strana predstavništva što nije dobro. Trebalo bi da nam uzori budu Izrael i Irska, a ne Indija i Kina - kaže Bjelajac. - Srbija je puna "šegrtarenja" u IT sektoru. Malo je firmi koje imaju priliku da ljudima ponude izazov. Bilo bi dobro kada bi oni sami napravili neki svoj proizvod i prodavali ga - objašnjava.

Ono po čemu se "Devana" razlikuje jeste baš to što ima svoj proizvod, koji je i više nego uspešan. Karakteristično za ovu firmu jeste i to da nema određenog radnog vremena, a primenjuju i princip radikalne transparentnosti koji je uslov za ovaj vid slobode. Cilj ovakvog poslovanja je da zaposleni znaju dve stvari: šta se od njih očekuje i zašto neko drugi ima veću (ili manju) platu. Naš sagovornik objašnjava da se u firmi ne zna kad je neko došao na posao, kad je otišao, da li radi od kuće ili je na odmoru. Niko to ne evidentira, nema limita. Dodaje da svako od zaposlenih može da se organizuje kako mu odgovara, al je bitno da svako uradi svoj posao. Kako ne rade po porudžbini, već su fokusirani na sopstvene proizvode nema ni rokova, osim njihovih internih. Ono što je važno, jeste da nema zloupotrebe ovakvog načina rada i da zaposleni shvataju svoje obaveze odgovorno.

Nekoliko stepenika do posla u "Devani"

Deo "Devana" tima
Deo "Devana" tima
Nije lako ni postati deo "Devana" tima. Fakultetsko obrazovanje nije nužno, ali potencijalni kandidati moraju dobro da urade određene zadatke, pa onda da se pokažu u radu u firmi sa timom koji onda odlučuje da li želi da radi sa takvom osobom i da li im je ona potrebna.

Sagovornik "eKapije" kaže da kod njih nema hijerarhije tj. kada se nekome poveri neki zadatak on je za to glavni i svi ostali su mu podređeni. Integritet i strast da se posao završi su najbitniji u njihovom radnom timu.

Budućnost u preduzetništvu


U želji da kroz različite projekte kod mladih razviju preduzetničke osobine i svest o preduzetništvu, "Devana" je 2013. godine osnovala Udruženje za podsticanje preduzetništva "Živojin Mišić". U kompaniji kažu da kroz ove kanale zaista ulažu mnogo vremena, energije i ostalih resursa kako bi napravili značajnu pozitivnu razliku u društvenoj zajednici, preduzetništvu i građanima Srbije pomogli da uvide mogućnosti koje im se pružaju i ohrabrili ih da čine uvek za nijansu više nego što se od njih očekuje.

Mnogo pažnje pridaju i razvoju i rastu znanja omladine kroz temeljnu saradnju sa studentskim organizacijama, institucijama i skoro svim fakultetima na bilo koji način povezanim sa produkt menadžmentom i ICT industrijom.

- Poslednje dve godine firma je bila na oko 40 događaja u saradnji sa studentskim organizacijama i fakultetima. Jedna od stvari zašto to radim jeste što meni, lično, škola nije prijala i voleo bih da se stvari malo promene. Mi studentima prenosimo realno iskustvo iz prakse, kako firma posluje na globalnom tržištu, delimo sa njima znanja o o tehnologijama kojima se bavimo, preduzetništvu... Ono što dobijamo kao benefit je prilika da rano upoznamo i ostvarimo kontakt sa najtalentovanijim mladim ljudima sa kojima ćemo možda sarađivati - objašnjava Bjelajac.

U "Devani" veruju da je za razvoj svake mlade osobe važno da krene sa rešavanjem praktičnih i realnih problema što ranije u životu, pa i tokom školovanja. To je razlog zašto su pokrenuli "Devana Labs", kao posebno mesto za rađanje, razvoj i implementaciju dobrih ideja na R&D poljima softvera, dizajna i hardvera. Cilj ove laboratorije, koja će zaživeti od 1. septembra, je da mnoge ideje i inovacije koje se u njihovim kancelarijama rađaju, podele sa talentovanim mladim ljudima i izdvoje inovativnu "bazu" u prostor Labsa. Rad u Labsu neće biti potpuno ograničen na "Devanine" projekte. U planu je da, dok god ima prostora, u mali razvojni centar, primaju i ljude koji imaju sopstvene ideje na kojima bi radili kao deo Labsa.

"Devana" ima i projekat "otvorene biblioteke" ("open library") gde svako ko želi može četvrtkom da pozajmi jednu od 350 knjiga koje trenutno poseduju.

Rodni grad nema alternativu

Iako ima mnogo obaveza, Ivan uvek nađe vremena za druženje sa prijateljima. Trudi se da dva puta nedeljno igra basket, kao i da putuje što više.

- Volim Beograd, ali volim i da prošetam po drugim gradovima. Ipak, Beograd mi prija kao mesto za život i ne razmišljam o odlasku - kaže sagovornik "eKapije".
Iako u šali kaže da "ni sam ne zna šta sada radi", ipak potvrđuje da je srećan i ispunjen, jer je uvek želeo da stvara nešto novo, što mu se i ispunilo. Dodaje da bi u budućnosti voleo da "Devana" dobije još jedan proizvod od koga bi živela.

- Voleo bih da postanemo mali generator novih tehnologija i ideja, ali da to bude u Srbiji. Da se proizvodi iz male zemlje takmiče sa svetskim kompanijama - zaključuje Ivan Bjelajac.

Daliborka Simović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE