NavMenu

Hubert Peugeot, zamenik komercijalnog direktora "Alstoma" - Optimističan sam po pitanju metroa u Beogradu

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.07.2015. 10:12
Komentari
Podeli

Hubert Peugeot (Foto: Suzana Obradović)Hubert Peugeot
Francuski "Alstom" već godinama uspešno posluje u Srbiji u nekoliko oblasti. U medijima se najčešće može čuti o toj kompaniji kada je reč o metrou u Beogradu. "Alstom", u čijoj je fabrici proizveden svaki četvrti metro u svetu, mogao bi da isporuči vozila i električnu opremu i za beogradski metro.

Sa predstavnicima "Alstoma" susreli smo se na izuzetno posećenom štandu kompanije na sajmu "UITP World Congress and Exhibition" koji je u junu održan u Milanu. U intervjuu za "eKapiju" Hubert Peugeot, zamenik komercijalnog direktora "Alstoma", govorio je projektima francuske kompanije širom Evrope, o planovima za Srbiju, o projektu beogradskog metroa, o modernizaciji srpskih pruga, kao i o tome šta je na njega ostavilo najveći utisak kada je posetio našu zemlju.

eKapija: Kakvi su Vaši utisci o svetskom sajmu transporta u Milanu?

- Ovaj događaj nam omogućava da se sretnemo sa dosta kupaca i partnera. Svake dve godine, kada se održava UITP, jeste dobra prilika da se ovaj biznis koncentriše na jednom mestu i da se ljudi iz ove struke susretnu.

eKapija: Na koje projekte "Alstoma" u Evropi ste najponosniji?

- To je dosta teško pitanje jer smo radili u mnogim evropskim zemljama. Za istoriju "Alstoma" su značajne Francuska, Italija, Nemačka, Velika Britanija, Španija... "Alstom" danas ima fabrike i kompanije iz različitih delatnosti u nekoliko država Evrope. Imamo mnogo referenci u oblasti transporta. Konstantno razvijamo nove proizvode, pre svega smo fokusirani na urbani transport, na projekte u vezi sa tramvajima i metroima u nekoliko zemalja.

Ponosni smo na svaki posao jer skoro svaki projekat ima specifične zahteve u zavisnosti u zemlji u kojoj se realizuje. Želimo da budemo konkurentni za svaki posao, bez obzira na veličinu posla, bez obzira na određenu državu ili standarde.

Štand "Alstoma" na UITP (Foto: Suzana Obradović)Štand "Alstoma" na UITP
U Francuskoj su prisutni naši brzi vozovi - TGV. Takođe, imamo veoma uspešne poslove kada je reč o isporuci tramvaja u Velikoj Britaniji i Italiji. Signalizaciju smo uveli u železnicama Italije, sada radimo u Rumuniji i Srbiji. Nadamo se da ćemo i u istočnoj Evropi ponoviti dobru priču sa signalizacijom kao u Italiji.

eKapija: U Srbiji ste angažovani za snabdevanje sistema signalizacije na deonici Beograd–Pančevo.

- Da, to radimo sa našim partnerima Ruskim državnim železnicama koje su u Srbiji angažovane da modernizuju mrežu železnice. "Alstom" će ugraditi svoj sistem elektronske kontrole i signalizacije, i reč je o prvoj fazi. Očekujemo sledeće godine i realizaciju druge faze signalizacije na drugoj deonici.

eKapija: Najnovija generacija "Alstom" vozova veoma velikih brzina AGV je pre nekoliko godina krenula italijanskim prugama. Da li su takvi vozovi namenjeni i za zemlje jugoistočne Evrope?

- Za AGV je danas ograničeno tržište. Ako bude potencijala mi smo spremni da ih isporučimo. U Evropi imate dve vrste zemalja - gde optimalna brzina vozova 250 km na čas i gde su pruge takve da je moguće razviti samo male brzine. Brzi vozovi, imaju prednost, pre svega, u zemljama gde je velika razdaljina između gradova odnosno najmanje 150 km. Najrealističnije je da je to model za Italiju, Švedsku i Švajcarsku.

eKapija: Da li ste imali prilike da putujete srpskim vozovima? Kako Vam deluju srpske pruge?

- Bio sam u Srbiji između 2007. i 2009. godine. Imao sam prilike da jednom putujem vozom iz Zagreba u Beograd. Železnički saobraćaj se poboljšava korak po korak. Zahvaljujući evropskim fondovima čini mi se da se sve više investira u projekte u vezi sa železnicama, tako da će se železnički saobraćaj unaprediti i osavremeniti. To je dobra stvar, jer je Srbija na značajno strateškom mestu u Evropi, i vredi uložiti novac u savremenu železnicu jer Srbiju povezuje sa Slovenijom, Hrvatskom i Grčkom.

(Foto: alstom.com)
eKapija: Da li "Alstom" ima vozove koji bi odgovarali srpskim železnicama?

- Naravno, samo treba da ih kupite. Imamo moderne tipove vozova. Kao što sam rekao, Srbija ima strateško mesto u železnicama Evrope i zato je neophodno da prvo unapredi infrastrukturu, pa potom da nabavi vozove.

eKapija: "Alstom" je sa Gradom Beogradom potpisao još 2011. Memorandum o razumevanju, potom su premijeri Francuske i Srbije potpisali Memorandum prošle godine. Bilo je reči da će "Alstom" učestvovati u realizaciji beogradskog metroa. Dokle se stiglo sa pregovorima? Koji su poslednji dogovori "Alstoma" sa gradom Beogradom i Vladom Srbije?

- Prema iskustvima iz Beograda, veoma je bitno da se za projekte u oblasti saobraćaja dobije dvostruka podrška - i gradske uprave i Vlade Srbije. Prvo je neophodno naći finansije pa da se pristupi realizaciji projekta. Potrebno je vreme za realizaciju projekta. Imamo preliminarni konzorcijum koji je spreman. Francuska država bi trebalo da obezbedi finansije. Grad Beograd utvrđuje trasu prve linije metroa. Optimističan sam po ovom pitanju, očekujem da će Evropska komisija podržati velike projekte u Srbiji.

eKapija: Inače, šta je u Srbiji na Vas ostavilo najjači utisak?

- Bilo je veoma lepo posetiti Srbiju, volim atmosferu koja vlada u Beogradu. Najviše mi se dopao pogled koji se sa Kalemegdana pruža na ušće Save u Dunav.

eKapija: Kada ćete ponovo posetiti Srbiju?

- Čim potpišemo ugovor za metro, dolazim dan posle toga – kaže nam uz osmeh na kraju razgovora Hubert Peugeot.

Suzana Obradović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.