NavMenu

Siniša Radulović, direktor Službe za naučnoistraživačku delatnost u Institutu za onkologiju i radilogiju - Čitajući gene otkrivamo rizik od karcinoma

Izvor: Novosti Ponedeljak, 08.06.2015. 12:49
Komentari
Podeli

Dr Siniša Radulović (Foto: YouTube/screenshot)Dr Siniša Radulović
Pacijenti u Srbiji moći će pomoću revolucionarnog uređaja za određivanje genetskog koda iz krvi, za samo nekoliko dana da otkriju da li im preti rak, ili neko drugo oboljenje! Ovaj uređaj, tzv. "misek", koji košta 135.000 EUR, Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije donirala je Fondacija princeze Katarine, uz pomoć "Astra Zeneke" i "Hemofarm fondacije".

Na ovakav vid testiranja za godinu dana bi moglo da bude upućeno oko 800 žena.

Novom metodologijom se za nekoliko dana može dobiti čitav ljudski genom, ali će se kod nas najpre primenjivati za preventivno testiranje naslednog karcinoma dojke i jajnika, kao i karcinoma pluća, melanoma, raka prostate - otkriva za "Novosti" dr Siniša Radulović, direktor Službe za naučnoistraživačku delatnost u Institutu za onkologiju i radilogiju.

- Ova vrsta testova postojala je i ranije, ali je trajala mesecima, pa su rezultati nekada stizali prekasno za određivanje najbolje terapije.

Koji pacijenti će moći da se testiraju?

- Pre svega one žene koje su već dobile karcinom jajnika ili dojke, ali su mlađe od 50 godina. Osim njih testiraćemo i ostale, zdrave ženske članove familije, i kod njih, putem ovog novog laboratorijskog testa utvrđivati da li postoji rizik od bolesti, odnosno mutiran gen koji vremenom dovodi do karcinoma.

Šta se tačno vidi na tom testu?

- Nakon što naši genetičari urade analizu, šalju je u svetske baze. U analizi može da se otkrije čak stotine mutacija, ali ne znači da je svaka mutacija i bolest. Mi proveravamo da li postoji mutacija na genima BRCA1 i BRCA2 koji uzrokuju karcinom dojke i jajnika.

Kakav je dalji postupak kada otkrijete da neko ima mutiran gen, a još se nije razvila bolest?

- Žena bi u tom slučaju trebalo redovno da bude pod kontrolom lekara, a koje mere će da preduzme individualna je odluka.

Na koji način saznanje o mutiranom genu može da pomogne ženi koja je već obolela?

- Za one žene koje imaju mutiran gen, postoje lekovi, zasad samo za rak jajnika, koji rade upravo ono što nije uradio gen - popravljaju DNK. Ovi lekovi se u svetu odnedavno koriste zajedno sa hemioterapijom i imaju mnogo bolji efekat u lečenju.

Za šta će još moći da se koristi ovaj aparat?

- Pomoću njega ćemo moći, kao što se već radi u nekim svetskim bolnicama, da analiziramo postojeći tumor, i da vidimo kakve sve mutacije gena on nosi. To će da usmeri lekare da pacijentu na samom početku bolesti odrede najbolju terapiju, odnosno da procene da li će ciljana ili hemioterapija, ili obe, da daju najbolje rezultate.

Kako su se do sada pokazala ova predviđanja?

- Poslednji rezultati za karcinom pluća pokazuju da, ako se pacijenti leče ciljanom terapijom, žive duže nego oni koji su se lečili hemioterapijom. Međutim, neki karcinomi imaju više od 300 mutacija, a zasad postoji samo oko 20 lekova koji pokrivaju samo neke mutacije. To znači da je još uvek teško lečiti bolesti koje nose više mutacija.

Da li ćete testirati i one koji nose rizik od drugih, najčešćih karcinoma?

- Naravno. Poznato je da neki geni učestvuju u nastanku karcinoma prostate kod muškaraca, a mi jedini u Srbiji, inače, imamo farmakogenetski servis. Tu pacijentima iz cele zemlje testiramo i gene koji učestvuju u nastanku karcinoma debelog creva, pluća, zatim gene krive za nastanak hronične mijeloidne leukemije, kao i mutacije na BRAF genu, koji je u polovini slučajeva uzročnik melanoma.

Postoji li još neki način da se otkrije karcinom u najavi?

- Putem takozvane tečne biopsije, koju takođe planiramo uskoro da uvedemo na Institut, mogu se otkriti maligne ćelije dok još nisu "zatrovale" neki drugi organ. Tumor, dok je još u začetku, dok raste, sam od sebe se raspada i izbacuje maligne ćelije u krv, koja ih dalje nosi u druge delove tela. Tako, uostalom nastaju metastaze. Ćelije tumora nose sa sobom i tumorski DNK. Uzimanjem krvi, dakle, bez vađenja tumorskog tkiva, putem ovog uređaja, otkrivamo koje sve mutacije gena sa sobom nosi postojeći tumor, i koji organi su u opasnosti.

Utiče li to na određivanje ili promenu terapije?

- Na ovaj način možemo da otkrijemo da li postoje metastaze ili samo tumorske ćelije plivaju u krvi, što opet znači da će metastaza biti. Dalje, analizom gena možemo da vidimo i broj cirkulišućih ćelija, što nam ukazuje koliko je bolest agresivna i koliko će brzo da se raširi. Takođe, otkrivamo i koje mutacije postoje, i na osnovu toga biramo najbolji lek, kao što je u slučaju karcinoma jajnika i dojke.

POUZDANI REZULTATI

Ko garantuje tačnost rezultata?

- Naša laboratorija, kao i svaka koja se bavi molekularnom dijagnostikom, mora da učestvuje redovno u eksternim programima kvaliteta. Ipak se radi o rezultatu koji odlučuje sudbinu bolesnika!

ZA PRVOG ČLANA 1.000, ZA DRUGOG 100 EUR

Koliko će da košta testiranje?

- Još uvek nemamo dogovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje da li će oni pokrivati troškove, mada se nadamo da će biti tako. Samo testiranje za prvog člana u porodici košta do 1.000 EUR, a za drugog oko 100 EUR, jer onda već znamo koji je opterećujući gen, što mnogo pojeftinjuje analizu. Cena je, možda, visoka, ali samo naizgled, jer za lečenje jedne pacijentkinje koja oboli od karcinoma Fond mora da izdvoji od 20.000 do 30.000 EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.