NavMenu

Branko Milikić, direktor kompanije "Sixsentix" - Testiranjem softvera do zadovoljnih korisnika

Izvor: eKapija Utorak, 26.05.2015. 07:39
Komentari
Podeli
Branko MilikićBranko Milikić
Kompanija "Sixsentix", deo švajcarske kompanije "Sixsentix AG" iz Ciriha, ima sedište u Novom Sadu i kancelariju u Beogradu. U septembru 2014. godine otvorili su predstavništvo i u Beču. Prošle godine samo su u Srbiji zaposlili oko 40 ljudi gde sada imaju ukupno 50 zaposlenih, a cela kompanija broji više od 100 radnika.

O poslovanju na tržištu Srbije, sopstvenim softverskim rešenjima, metodama testiranja softvera, prednostima outsourcinga, ali i planovima za dalji razvoj kompanije u intervjuu za "eKapiju" govori direktor "Sixsentix"-a Branko Milikić.

eKapija: Kompanija "Sixsentix" od pre skoro tri godine posluje i u Srbiji. Zašto ste se odlučili za našu zemlju i kakva su iskustva poslovanja na ovom tržištu?

- Jedan od suvlasnika i ujedno i direktor matične kompanije je, tokom višegodišnjeg rada u ovom sektoru, primetio da je u Švajcarskoj potreba za IT-kadrovima veoma velika. S druge strane, Srbija raspolaže mladim i kvalifikovanim stručnjacima, željnim rada na profesionalnom nivou, geografski je blizu centrale i klijenata, a najbitnije je da realno ne postoji razlika u mentalitetu i radnim navikama, barem ne u našoj branši. Sve se, dakle, uklopilo i Srbija je odabrana kao destinacija za dalji rast kompanije. S ponosom mogu reći da su se svi naši zaposleni veoma dobro uklopili u strukturu i poslovanje kompanije, pre svega za veoma zahtevne inostrane klijente. Svakako, i iskreno, ne manje važna činjenica je da je suvlasnik rodom iz Srbije.

eKapija: Vaša kompanija nudi fleksibilne modele servisa prilagođene poslovnim potrebama klijenata. Koji su sve to servisi?

- Kompanija u Švajcarskoj je specijalizovana za testiranje softvera, dok u Srbiji imamo kadrove za testiranje kao i za razvoj softvera. Veliki akcenat u testiranju stavljamo na automatizaciju koja doprinosi kvalitetu, brzini i jednostavnosti testiranja samog softvera. Danas je postala potreba da sve brže isporučujete noviji softver, da on bude funkcionalan i pouzdan, da radi bez greške i da na kraju uštedite resurse, a samim tim i novac. "Sixsentix" osigurava nivo kvaliteta razvijenog softvera automatizovanim procesom testiranja, uz pomoć posebnog alata koji omogućava taj napredan pristup. Što se tiče razvoja softvera, radimo na različitim projektima, počev od veb stranica, preko veb aplikacija, biznis aplikacija, pa sve do mobilnih aplikacija. Sa druge strane, razvijamo i sopstvene proizvode, među kojima je "QACube", jedan od najtraženijih "management reporting" proizvoda za menadžment i prezentovanje rezultata testiranja.



eKapija: Fokus Vaše kompanije je na razvoju softvera za biznis klijente. Kojim kompanijama su namenjeni ti softveri i za koju sferu poslovanja?

- U početku smo bili fokusirani samo na razvoj softvera po narudžbini, ali vrlo brzo smo specijalizovali firmu i za testiranje softvera. Testirajući softver velikih švajcarskih banaka, osiguravajućih društava i drugih finansijskih institucija, počeli smo sa razvojem softvera koji je namenjen menadžmentu velikih kompanija. To su takozvani "reporting tools", tj. programi za izveštavanje. Naše usluge ("testing") i naš "QACube" su primenjivi u svim branšama. Upravo to je i njegova velika prednost: uz veoma blage "intervencije", "QACube" možemo adaptirati za upotrebu sa svakim hardverom, softverom i za svaku branšu.

eKapija: Koje sve benefite ostvaruju klijenti korišćenjem Vaših softverskih rešenja?

- Ako govorimo o testiranju softvera, uvek se trudimo da, što je više moguće, to bude automatizovano testiranje, jer ono donosi kvalitet, brzinu i uštedu kadrova, pa i uštedu troškova za klijenta. Softver koji se isporuči na kraju mora biti kvalitetan, brz, bez grešaka i da "radi ono što je klijent hteo". Nijedna kompanija više ne može da funkcioniše bez ozbiljne provere softvera, a automatizacijom testiranja, osim isporuke proverenog softvera, ostvaruju se i značajne uštede na finansijskom planu. Kada je reč o našem proizvodu "QACube", menadžment određene kompanije ima veliki benefit, jer je uvek u toku sa razvojem svojih projekata i može lakše i brže da donese odluku na osnovu izveštaja i analiza koje načini naša aplikacija.

eKapija: Koje metode koristite prilikom testiranja softvera i koje su njihove prednosti u odnosu na ostale?

- Imamo tri metode ili pristupa testiranju softvera: Offline, Nearshore i SWAT. Za sva tri metoda koristimo specijalizovani softver za testiranje TOSCA, koji je razvila "Tricentis" kompanija iz Austrije, čiji smo Master Partner. Offline metod koristimo u slučaju kada nemamo direktan pristup softveru koji testiramo. Obično su to banke, jer one imaju zatvorene sisteme, tako da kod klijenta moramo da imamo jedan tim, koji obavlja 40% posla, a ostalih 60% možemo da radimo i iz Srbije.

Nearshore metod znači da 100% testiranja softvera možemo da obavljamo iz Srbije, jer je omogućen direktan pristup softveru koji testiramo. Ova metoda je najisplativija za klijenta, a dobija se visok nivo kvaliteta testiranja.
SWAT metod podrazumeva da jedan naš tim sedi blizu razvojnog tima i aktivno je uključen u razvoj softvera od njegovog početka. To je tim sastavljen od više eksperata različitih profila, koji omogućavaju uspešnu primenu našeg koncepta rada i maksimalan kvalitet pružene usluge. Ovaj metod je veoma dobar, jer se vrlo brzo, nakon svake faze razvoja softvera, može proveriti kvalitet koda koji je prethodno urađen.

eKapija: U kojim oblastima pružate usluge outsourcinga i koje su prednosti njihovog korišćenja?

- U oblasti testiranja softvera prethodno pomenuti Nearshore i Offline testing podrazumevaju outsourcing, veoma su interesantni i povoljni za klijenta, jer sve radimo iz Srbije. Pri tome uvek smo koncentrisani na to da testiranje bude što je više moguće automatizovano, jer to omogućava brzinu i kvalitet, što je danas veoma važno za klijenta. U oblasti razvoja softvera nudimo timove stručnjaka ili pojedince sa posebnim profilom za određene projekte. Uglavnom imamo timove u Srbiji koji rade sa timovima iz Švajcarske ili direktno sa klijentom, tako da se konstantno dopunjuju znanjem i praktičnim iskustvom, što je jako bitno za naredne projekte.

"Sixsentix" tim"Sixsentix" tim

eKapija: "Outsourcing" omogućava kompanijama znatne uštede na putu ka uspešnijem poslovanju. Koliko su kompanije u Srbiji svesne te činjenice?

- Nedovoljno. I dalje preovladava model da svaka kompanija treba da ima "sve", dakle i pravnu službu, računovodstvo, marketing, kantinu, IT odeljenje, vozni park... Što ne mora biti loše, ako se vodi računa da to budu stručnjaci. Međutim, danas jednostavno, zbog količine i diversifikacije znanja i tempa promena, nije više ni moguće, ali nije ni neophodno, imati sopstvene zaposlene "za sve". Ipak, to se menja i mahom se odnosi na "javna preduzeća", te se nadamo da će vremenom sve više kompanija primenjivati moderne biznis-modele i okrenuti se takozvanom "core business"-u, odnosno dati sve što se može dati drugome da radi, a sam se fokusirati na svoju osnovnu delatnost.

eKapija: Kakvi su planovi Vaše kompanije za naredni period?

- U Švajcarskoj smo se već dobro pozicionirali i klijenti su prepoznali našu ekpertizu, tako da tamo očekujemo nove klijente i nove projekte. Polako širimo mrežu partnera u Austriji, Velikoj Britaniji, Italiji, Nemačkoj, Holandiji i SAD, kako za testing i naš proizvod "QACube", tako i za sve ostale naše usluge. S tim u vezi, očekujemo i nova zapošljavanja.

Irina Milošević

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Poslovni softver - radnik budućnosti" možete pročitati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.