Izvor: eKapija | Nedelja, 26.04.2015.| 19:18

Andrej Meljničenko, ruski milijarder - Najbogatiji srpski zet

Andrej Meljničenko (Foto: ar.eurochem.ru)
Iako se njegovo bogatstvo procenjuje na 9,4 mlrd USD, ruski milijarder Andrej Meljničenko (Andrey Melnichenko) tvrdi, da je postao najsrećniji čovek na svetu, kada se 2005. godine oženio Aleksandrom Nikolić, bivšom pevačicom grupe "Models".

Venčanje u poznatom letovalištu Antibu na Azurnoj obali, danima je punilo stupce evropskih medija. Upoznali su se u Barseloni, gde je srpska manekenka živela tada, a danas su ponosni roditelji trogodišnje Tare, koja je rođenjem postala jedna od najbogatijih na svetu. Izgovaranjem sudbonosnog "da" dvoje supružnika 2005, i Srbija je dobila verovatno najbogatijeg zeta.

Prema Forbsovoj listi, Andrej Meljinčenko nalazi se na 137. mestu najimućnjih ljudi na svetu. Prošlu, 2014. godinu na njoj je završio kao 97, a zvanično je 12. najbogatiji Rus.

Dok ga u Srbiji poznaju i prepoznaju po svojoj ženi, u svetu ga znaju kao osnivača vodećih ruskih ali i svetskih kompanija u oblasti proizvodnje mineralnih đubriva, uglja, električne energije.

Ključna rola u izgradnji najvećih ruskih korporacija

Rođen je 8. marta 1972. godine u Gumelu u Belorusiji. Studirao je fiziku na državnom moskovskom univerzitetu, a potom diplomirao i na ruskom univerzitetu za ekonomiju Plekhanov, specijalizirajući se za finansije i kreditno poslovanje. U najranijoj karijeri osnovao je turističku agenciju sa jednim prijateljem, a već 1993. godine ulazi u svet finansija. U svoju biografiju upisuje stavku suosnivač MDM banke, koja je postala jedna od 10 najvećih privatnih banaka u Rusiji, i do 1997. predsedavao je njenim upravnim odborom. Već te godine otkupljuje sve deonice od patnera i postaje jedini vlasnik banke.

Između 2000. i 2001. godine Meljinčenko koosniva "MDM Group", koja objedinjuje kompaniju za proizvodnju uglja "Siberian Coal Energy Company" (SUEK) i "EuroChem". Do 2004. godine bio je predsednik grupe. Postaje i jedan od osnivača najvećeg ruskog proizvođača i izvoznika čeličnih cevi "Pipe and Metallurgic Company". U narednim godinama prodaje svoj udeo u MDM banci svom partneru u "MDM grupi" Sergeju Popovu, i okreće se razvoju energetske industrije. 2007. godine postaje član borda direktora ruskog Saveza industrijalaca i preduzetnika (RSPP).

Tri godine kasnije osniva SGC kompaniju na osnovu imovine koju je imao u SUEK-u, a 2013. postaje većinski akcionar SUEK i SGC, nakon što otkupljuje akcije od bivšeg partnera.

Luksuza Meljničenkova jahta (Foto: youtube.com)
Danas Andrej Meljničenko poseduje 90% akcija u najvećoj ruskoj i jednoj od najboljih komapnija proizvođača mineralnog đubriva "EuroChem", 92,2% akcija u jednoj od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju uglja SUEK i 92,2% akcija u vodećoj kompaniji električne energije u Sibiru SGC ("Siberian Generating Company"). Glavni je akcionar i predsednik strateških komiteta u kompanijama "EuroChem", SUEK and SGK.

Galantno


Privatno, Meljničenko voli da čita, putuje i roni. Slobodno vreme provodi na svojoj jahti "A". Jahta liči na podmornicu, a pretpostavlja se da je vredna četvrt milijarde evra. Ovaj srpski zet ima i kolekciju slika impresionista, uključujući i komade Monea, od koji su neki navodno, okačeni u pomenutoj jahti.

Poseduje i luksuzni "Boeing BBJ aircraft", penthaus u Njujorku na dva nivo sa velikom terasom na krovu, kao i nekretnine širom sveta.

Ne žali para da udovolji svojoj supruzi, pa je za jedan Aleksandrin rođendan angažovao i Dženifer Lopez.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.