NavMenu

Milena Tošić, predstavnica društva "Tigar Tyres Serbia" - U 2015. godini planiramo izvoz vredan 280 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 07.04.2015. 15:19
Komentari
Podeli

Milena Tošić prima nagradu "Aurea"Milena Tošić prima nagradu "Aurea"
Velika investicija kompanije "Tigar Tyres" izazvala je veliku pažnju javnosti kako prilikom otvaranja novog pogona u Pirotu u oktobru 2014, tako i tokom ove godine. Prvo je Udruženje privrednih novinara "Tigar Tyres Serbia" proglasilo kompanijom godine, a zatim je i nagrada za investiciju godine "Aurea", koju dodeljuje naš portal, pripala projektu "BIG Tigar".

Ova kompanija je u oktobru 2014. godine otvorila novi pogon za proizvodnju guma, a kada ceo projekat, nazvan "BIG Tigar", bude završen (do kraja 2016. godine) investicija će dostići 215 mil EUR i biće zaposleno 500 novih radnika.

O značaju ove velike investicije, planovima kompanije "Tigar Tyres", novom zapošljavanju razgovarali smo sa predstavnicom društva "Tigar Tyres Serbia" Milenom Tošić.

eKapija: Recite nam nešto više o asortimanu koji će se proizvoditi u novoj fabrici - "BIG Tigar".

- "BIG Tigar" je naziv investicionog projekta namenjenog povećanju proizvodnog kapaciteta u fabrici "Tigar Tyres" u Pirotu. Zahvaljujući ovom projektu, "Tigar Tyres" će proizvoditi široku lepezu putničkih i poluteretnih budžet guma za automobile i lake kamione, kao i gume 4x4 za terenska vozila. Zasada, ove gume se proizvode u 6 različitih brendova u cilju servisiranja klijenata u Evropi, ZND, Afrike, Bliskog istoka. U pitanju su "tigar", "riken", "kormoran", "taurus", "orum", "strial". Kompanija "Tigar Tyres" je pokrenula proizvodnju dva nova brenda, "idilis" i "sebring".

eKapija: Zašto ste se opredelili za tako veliki broj artikala u jednoj fabrici (1.700)?

- Širok spektar dostupnih dimenzija je jedan od načina uspešne prodaje i odgovara raznovrsnim zahtevima tržišta. Kupac želi da ima sve dimenzije – od najmanjih do najvećih 19 coli i više, u različitim šarama, različitim imenima/brendovima, u zimskim ili letnjim dezenima. Ponekad je u pitanju ekskluzivni brend koji je namenjen samo jednom kupcu. Pripremamo nove game pneumatika, shodno potrebama kupaca, a poslednji primer je razvoj programa 4x4 za terenska vozila. Sve to povećava broj dimenzija, i za sada je taj broj 1.700.

eKapija: Od čega više zavise performanse jedne gume – materijala koji je korišćen u izradi, ili načina obrade?

Veoma je važno je i jedno i drugo. Guma je veoma složen proizvod koji treba da obezbedi različite performanse koje su važne za potrošača, na prvom mestu bezbednost, dugotrajnost, pa čak i uštedu potrošnje goriva. Zamislimo samo da je guma jedini kontakt između automobila i puta, ne veći od ljudske šake, koja se na taj način suočava sa kvalitetom same podloge, vremenskim uslovima, načinom i stilom vožnje svakog od nas. Kada se guma dizajnira sve ove činjenice se sagledavaju. Svi elementi su važni – materijali, konstrukcija, proizvodni metod.

Performanse pneumatika određene su istovremeno i u zavisnosti od izbora materijala koji se koriste i načina sklopa upotrebljenih komponenata. Pneumatik se pravi od mnogo komponenata gume, tekstila i čelika koji nakon sklapanja čine specifičnu arhitekturu i time određuju performanse samog pneumatika.


eKapija: Možete li dati primer, recimo, koliko je važna činjenica da novo postrojenje "BIG Tigar" ima neke od najnaprednijih mašina u ovoj industriji?

- Mašine u novoj fabrici jesu poslednja reč tehnike u svetu gumarstva. Gume koje će se proizvoditi u novoj fabrici su tzv. budžet gume za koje naši kupci zahtevaju širok asortiman, dobar kvalitet, kvalitetan servis i brzu isporuku, po pravoj ceni. Moderna tehnologija i oprema angažovana u fabrici služi upravo tim ciljevima. Spoj takvih mašina i dobro obučenih radnika u specifičnom fleksibilnom modelu proizvodnje jeste ključ za prilagođenje "Tigar Tyres"-a zahtevima tržišta.

eKapija: Kada će "BIG Tigar" dostići pun kapacitet? Rečeno je da će 500 ljudi biti zaposleno. Koliko ih je zaposleno do sada?

- Proizvodnja u "Tigar Tyres"-u počela je u septembru 2014. godine, tačnije prva guma je proizvedena 22. septembra, a fabrika je zvanično otvorena 9. oktobra 2104. godine. Pun kapacitet nova fabrika će dostići u 2016. godini kada ce proizvoditi 4,000,000 guma godišnje, odnosno zajedno sa postojećom fabrikom, "Tigar Tyres" će isporučivati 12,000,000 guma godišnje.

Zapošljavanje i obuka novih radnika realizuje se prema planu. Oko 150 radnika od ukupno planiranih 500, primljeno je i obučeno u 2014. godini, a ostalih 350 biće primljeno tokom ove godine, najkasnije početkom 2016. godine.

eKapija: Kada zapošljavate nove ljude, koliko traje njihova obuka? Kakav obrazovni profil se traži, da li ima dovoljno školovanog kadra u Pirotu?

- Prilikom zapošljavanja novih ljudi, naravno veoma su važne stručno-tehničke kompetencije proistekle iz prethodnog obrazovanja i iskustva, ali nama u "Tigar Tyres"-u je još važniji potencijal kandidata, procenjeni karijerni put i profesionalni razvoj koji svako od potencijalnih kandidata može da ostvari kroz angažovanje i usavršavanje tokom rada.

Svaki novozaposleni u "Tigar Tyres"-u se obučava za buduće radno mesto prema unapred definisanom planu. Pored osnovne obuke tokom perioda integracije (kao sto je obuka iz bezbednosti na radu, upoznavanje sa kolektivnim ugovorom) postoje i posebne specijalizovane obuke koji se tiču konkretnog radnog mesta i koje mogu da traju od jednog do devet meseci, zavisno od potreba radnog mesta.

Do sada su stručne službe "Tigar Tyres"-a uspevale da obezbede adekvatne profile mašinske, elektro i gumarske struke iz Pirota i okoline. Ove struke postoje u pirotskim srednjim školama sa kojima "Tigar Tyres" ima izuzetnu saradnju, a jedan broj izuzetnih učenika "Tigar Tyres" stipendira u daljem školovanju tokom fakultetskih studija.

eKapija: Koliko je "Tigar Tyres" izvozio do sada (sa starim pogonom)? Koliko ćete izvoziti iz novog pogona "BIG Tigar"?

"Tigar Tyres" izvozi 90% svoje proizvodnje. U 2014. godini "Tigar Tyres" je bio rangiran kao treći izvoznik iz Srbije, sa 226 mil EUR izvoza. Ove godine "Tigar Tyres" očekuje više od 280 mil EUR jer je sva dodatna proizvodnja iz investicionog projekta u novoj fabrici namenjena izvozu. Kada nova fabrika dostigne svoj puni proizvodni kapacitet od 4 miliona guma 2016. godine, ukupan izvoz "Tigar Tyres"-a iznosiće više od 420 mil EUR.

eKapija: Koja izvozna tržišta su najjača u ovom momentu? Koliko izvozite u Rusiju, kakva je situacija tamo, da li beležite rast?

- Gume koje proizvodi "Tigar Tyres" se izvoze u skoro sve zemlje Evrope, a u poslednjih nekoliko godina naročito su u porastu tržišta Rusije i ZND, Bliskog istoka, Afrike.

eKapija: Da li očekujete probleme u plasmanu proizvoda iz nove fabrike jer se automobilska industrija širom sveta suočava sa problemima?

- "Michelin Group" je jasno postavila svoje ciljeve rasta u godinama koje dolaze, i investicija u fabriku "Tigar Tyres" u Pirotu je u skladu sa tom ambicijom i doprinosiće ostvarenju ciljeva rasta. "Tigar Tyres" za grupu znači razvoj trećeg segmenta guma tj. segmenta budžet guma. Fabrika u Pirotu je jedina fabrika Grupe u Evropi koja proizvodi gume treće linije u brendovima "tigar", "kormoran", "riken". Ovaj segment tržišta je trenutno u velikom porastu, naročito u centralnoj i istočnoj Evropi, Rusiji i zemljama ZND-a. Dodatni kapacitet u Pirotu omogućiće nam da što efikasnije odgovorimo na zahteve takvog rasta.

Kapija: Kakvi su planovi za dalje širenje fabrike "Tigar Tyres", imajući u vidu da kompanija ima više zemlje koja se može iskoristiti za izgradnju fabričkog postrojenja? Postoji li mogućnost da se izgradi još jedna hala pored "BIG Tigra"? Na otvaranju nove fabrike, čuli smo da ovo nije kraj ulaganjima koje kompanija "Tigar Tyres" razmatra.

- Trenutno je nas prvi prioritet konačna realizacija ove 215 mil EUR vredne investicije, a to znači – postizanje punog kapaciteta od 8 na 12 miliona guma u 2016. godini, zapošljavanje i obuka 500 ljudi, što znači 2.700 stalno zaposlenih u 2016, osvajanje planiranih brendova i dezena u 2015. godini, između ostalog guma za terenska vozila 4x4. Dalji planovi će se razmatrati u narednom periodu.

eKapija: Kakvi su planovi za investicije u infrastrukturu i okruženje u okviru kompleksa u Pirotu, poboljšanim prevoznim sredstvima, itd?

- Paralelno sa investiranjem u povećanje proizvodnih kapaciteta u Pirotu, "Tigar Tyres" se trudi da da svoj maksimalan doprinos lokalnoj zajednici u Pirotu i poboljšanju kvaliteta života u njoj. U želji da Pirot i "Tigar Tyres" rastu zajedno, nastao je projekat pod simboličnim nazivom Growing Together.

Fokus našeg angažovanja za unapređenje kvaliteta lokalne zajednice je edukacija i školstvo - kroz saradnju sa osnovnim i srednjim školama u Pirotu i Babušnici (opremanje nameštajem, kompjuterskom opremom..), zatim poboljšanje zdravstvenih usluga u Opštini Pirot kroz nabavku potrebne opreme, kao i bezbednost u saobraćaju u gradu Pirotu, te "Tigar Tyres" nastavlja saradnju sa gradskim zvaničnicima na unapređenju kritičnih saobraćajnih mesta u gradu i podizanju saobraćajne kulture.

eKapija: Da li je "Michelin" potpuno rešio sva imovinsko-pravna pitanja sa susednom kompanijom "Tigar" ad?

- Od samog osnivanja naše kompanije "Michelin", odnosno "Tigar Tyres" u Srbiji i kompanija "Tigar" AD imaju dobru i profesionalnu saradnju zasnovanu na ugovorima o pružanju usluga, ili ugovorima o prodaji. Sve obaveze iz postojećih ugovora se obostrano ispunjavaju. Isto je i sa ugovorima koji se tiču pravno-imovinskih odnosa. Svi dosadašnji ugovori koje su dve kompanije sklopile, ispoštovani su.

eKapija: Možete li objasniti značaj "BIG Tigar" za čitavu kompaniju "Michelin"?

- "BIG Tigar" je investicioni projekat povećanja kapaciteta fabrike "Tigar Tyres" u Pirotu. Fabrika u Pirotu je jedina u Grupi "Michelin" koja proizvodi budžet gume u brendovima "tigar", "riken", "kormoran", "taurus". Budžet gume predstavljaju segment guma koji je trenutno u ekspanziji, naročito u centralnoj i istočnoj Evropi, Rusiji, zemljama ZND-a, i u tom smislu ova fabrika je veoma značajna za "Michelin" grupu, sa jasnom ulogom da doprinosi ciljevima rasta na dugi rok.

Marija Kambić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.