NavMenu

Dragoljub Zbiljić, vlasnik kompanije "Energotehnika-Južna Bačka" - Nova Energa u RTB "Bor" donosi uštede od 1 mil EUR godišnje

Izvor: eKapija Ponedeljak, 30.03.2015. 16:15
Komentari
Podeli
Dragoljub Zbiljić (Foto: entjuba.rs)Dragoljub Zbiljić
Otkada se Rudarsko-topioničarski basen "Bor" obavezao da, u sklopu projekta "Rekonstrukcija topionice i izgradnja nove fabrike sumporne kiseline", obezbedi snabdevanje novih procesa električnom energijom i energofluidima, ali i da izgradi postrojenje za tretman otpadnih voda, flotiranje šljake i iskorišćenje toplotne energije vodene pare koja će se dobijati iz novih procesa, prošlo je tačno godinu dana. Ugovor o izgradnji nove energane – najvećeg postrojenja takve vrste u regionu koje će proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora – potpisan je u martu 2014. godine, a tada se novosadska "Energotehnika-Južna Bačka", firma koja je pobedila na tenderu, jer je dala najpovoljniju cenu, uslove finansiranja i najkraći rok izgradnje, obavezala da će posao vredan 5,7 mil EUR obaviti za godinu dana. Godina je prošla, iz nove topionice će uskoro poteći prvi bakar, a nova Energana, prema rečima vlasnika ove novosadske firme Dragoljuba Zbiljića, spremno čeka njen start.

- Dinamika izgradnje Energane i njeno puštanje u rad u potpunosti je usklađeno sa izgradnjom nove topionice. Postrojenje je izgrađeno u maksimalno kratkom roku i biće spremno za rad u narednih mesec dana – kaže Zbiljić na početku razgovora za "Kolektiv".

S obzirom na to da je nova energana morala da "isprati" jednu modernu, svetsku tehnologiju topljenja, šta je obeležilo njenu izgradnju?

- Energana je praktično izgrađena za nepunih godinu dana. U tom periodu bilo je potrebno izraditi tehničku dokumentaciju, obaviti odabir opreme i kompletan inženjering i izgraditi moderno postrojenje, pustiti ga u rad i dokazati garantovane parametre. Reč je, dakle, o visokoautomatizovanoj fabrici koju smo uradili po principu "ključ u ruke".

Koji su ključni agregati i sistemi Energane i kakvu oni imaju ulogu u tehnološkoj šemi nove topionice?

- "Srce" Energane predstavlja "Siemens"-ova parna turbina kapaciteta 1,7 megavata, a "aorte" su cevovodi visokog pritiska za dovod pregrejane pare sa tri kotla utilizatora iz nove topionice. Vodena para koja predstavlja višak u tehnološkom procesu novog pirometalurškog postrojenja se pod pritiskom dovodi na parnu turbinu i na taj način se, preko generatora, proizvodi električna energija. Takođe, projekat podrazumeva i izgradnju sistema za demineralizaciju vode, kao i postrojenja za proizvodnju tehnološke vode kapaciteta 120 metara kubnih na sat.

Od viška pare u Energani proizvodiće se, dakle, električna energija. O kojim količinama je reč i šta će to značiti u kontekstu ukupnih potreba i troškova nove topionice?

- Da, umesto da se baca, iz viška vodene pare proizvodićemo ekološku "zelenu" struju, a kapacitet Energane može da "pokrije" četvrtinu troškova električne energije neophodne za rad nove topionice i fabrike sumporne kiseline. Proizvodićemo oko 14,5 GWh električne energije godišnje, a ako se uzme u obzir cena struje koju trenutno plaćate snabdevaču, ušteda za investitora, odnosno za RTB, iznosi oko 1 mil EUR godišnje. Ukoliko, pak, investitor u budućnosti obezbedi status povlašćenog proizvođača električne energije, u skladu sa Uredbom koja definiše fid-in tarife, ušteda ili dobit biće sigurno veća za nekoliko desetina procenata.

Šta možete da kažete o kvalitetu radova i opreme koju ste ugradili, o pouzdanosti postrojenja?

- Nadzor nad celokupnim radovima obavio je Građevinski fakultet iz Beograda i moram da kažem da su bili veoma zahtevni u smislu kvaliteta izvođenja radova i usklađenosti sa projektnom dokumentacijom. To je dobro, jer i politika "Energotehnike-Južna Bačka" podrazumeva kvalitet i potpunu usaglašenost poslovanja kompanije sa sistemom menadžment kvaliteta. Ove činjenice, kao i odabir pravih partnera, saradnika i podizvođača na projektu, garancija su kvaliteta izvedenih radova i pouzdanosti postrojenja. Uz to, ugrađena oprema je "brand name" karaktera svetski prepoznatljivih proizvođača ("Siemens", KSB, "Krohne" itd.)

Na kraju, recite nam nešto o planovima i nekim budućim projektima "Energotehnike".

- Nakon izvođenja ovih složenih projekata imam lični utisak da smo sazreli kao kompanija. "Energotehnika-Južna Bačka" trenutno zapošljava 350 radnika, a među njima je 60 inženjera. Ulažemo dosta u edukaciju i usavršavanje zaposlenih, jer je to pravi put ka čvršćoj saradnji i sa stranim kompanijama koje imaju "know-how" za pojedine specifične tehnologije. Poslujemo i u Nemačkoj, gde zapošljavamo 120 radnika iz Srbije, a siguran sam da imamo kapacitete da, sa stečenim referencama i visokokvalifikovanom radnom snagom, nastupimo i u ostalim zemljama u okruženju. Zato radimo na proširenju poslovnih aktivnosti i ugovaranju poslova u gotovo svim zemljama bivše Jugoslavije, a spremno čekamo i buduće projekte u srpskoj energetici, jer smo apsolutno osposobljeni za izvođenje najsloženijih projekata u ovoj oblasti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.