NavMenu

Ninko Tešić, generalni direktor "Impol Sevala" iz Sevojna - U vreme krize isplati se ulagati

Izvor: Magazin Biznis Petak, 27.02.2015. 12:09
Komentari
Podeli

Ninko Tešić (Foto: Magazin Biznis)Ninko Tešić

Ne bih se u potpunosti složio sa konstatacijom sa Srbi bolje rade kad imaju vlasnika stranca. Mislim da je tajna uspeha privatizacije u ImpolSevala.d.činjenicadanasjekupi- lakompanijaiznašebranšekojasebavi preradom aluminijuma – kaže u intervjuu za "Magazin Biznis" Ninko Tešić, generalni direktor "Impol Sevala" iz Sevojna.

Ovo je odgovor Tešića na našu konstataciju da Srbi bolje rade kad imaju vlasnika stranca. Ovaj zaključak su na-
metnuli rezultati. Godine 2002. društveni kapital Valjaonice aluminijuma iz Sevojna kupilo je preduzeće "Impol" iz Slovenske Bistrice. U kompaniji su plate sa 264 EUR podignute na 530 EUR, beleže konstantan rast prodaje, izvoza, šire se na nova tržišta…

– Predstavnici većinskog vlasnika dobro poznaju sve segmente poslovanja i mogli su da nam pomognu i upute ka cilju. Normalno, i zadaci koje su postavljali pred ovaj kolektiv bili su realni, razumni i ostvarljivi.

"Impol Seval" je jedan od vodećih izvoznika u Srbiji, i čak 97% proizvoda prodajete van granica. Šta mislite, da li će i ova godina biti naklonjena izvoznicima?

– Ja lično ne verujem da će 2015. godina biti bolja za izvoznu privredu. Možda u segmentu izvoza poljoprivrednih proizvoda, ali u ostalim oblastima sigurno ne. Globalni problem je nedovoljna tražnja i to će se najverovatnije zadržati i narednih godina.

Trpite gubitke zbog slabljenja rublje, ali i krize u Ukrajini?

– Direktnih gubitaka zbog slabljenja rublje nismo imali, jer prodajemo u evrima.Međutim, zbog slabljenja rublje
i ukrajinske krize, pala na je prodaja u prošloj godini za 25 odsto u odnosu na 2013. godinu. Manju prodaju na tom tržištu morali smo da nadoknadimo povećanom prodajom na drugim tržištima, a to je uvek praćeno davanjem određenih dodatnih povoljnosti kupcima, kao što su niža cena,duži rokovi plaćanja.

Da li ćete i ove godine isplatiti dividende akcionarima za 2014, kao što ste činili prethodne?

– Iako smo u 2014. godini ostvarili rekordne proizvodne rezultate, dobit je znatno niža nego prethodnih godina. Razlog je značajan rast nadoplatka na cenu sirovog aluminijuma koji nismo mogli u potpunosti uključiti u naše prodajne cene, kao i visoki troškovi po osnovu negativnih kursnih razlika. Odluku o tome da li će se ili neće deliti dividenda za prošlu godinu doneće Skupština akcionara.

(Foto: seval.rs)

Prisutni ste na nemačkom, italijanskom i ruskom tržištu. Šta su njihove specifičnosti?

– Sigurno najstabilnije tržište u Evropi je nemačko tržište. Na tom tržištu kada se postigne kvalitet, sve ostalo je manje problematično. Poštuju se rokovi plaćanja, količine prodaja su ujednačene, kupci su dugogodišnje stabilne firme, nema velikih pritisaka na smanjenje cena. Italija je, takođe, dobro tržište, ali poprilično nestabilno. Procentualno najveći broj firmi odlazi u stečaj, neredovno je plaćanje, stalni je pritisak na smanjenje cena i produženje rokova plaćanja. Rusija je veliko tržište. Kupci su firme koje odjednom naručuju velike količine, nemamo problema sa plaćanjem i cene su dosta stabilne. U Rusiji imamo značajnu prednost u odnosu na konkurenciju, jer nemamo ulaznu carinu zbog Sporazuma koji naša država ima sa Ruskom Federacijom.

Da li razmišljate o osvajanju i drugih tržišta?

– Na tome se uvek radi i uvek se pokušava prodati neka količina i na novim tržištima. Međutim, prodor na nova tržišta ne zavisi samo od nas već i od specifičnosti tog tržišta, nivoa cena, konkurencije, transportnih troškova i slično.

Da li je dovoljno sa žestokom svetskom konkurencijom boriti se visokim kvalitetom i poštovanjem rokova?

– Kvalitet i poštovanje rokova se podrazumevaju. Veliku ulogu igra cena i uslovi plaćanja, procenat reklamacija,
ali i spremnost da kupcu izađemo u susret u nekim situacijama. Odnosno, da isporučimo pre uobičajenog roka isporuke, da naša tehnička lica otputuju na konsultacije, to jest, učestvuju u rešavanju određenih pitanja.

Vaši proizvodi su prisutni u automobilskoj industriji, farmaceutskoj, prehrambenoj, transportnoj i elektroindustriji građevinarstvu. Sigurno da možete da osetite impulse tih delatnosti. Koja od njih je bila najotpornija na krizu, koja od njih sada pokazuje oporavak?

– Građevinska industrija je poslednjih godina bila najmanje otporna na krizu. Odnosno, čim se oseti i mala kriza, tu dolazi do značajnog pada aktivnosti. Ostale delatnosti nemaju neko pravilo, ali su padovi i rast dosta umereni.

Nije baš uobičajena odluka o prodaji parcele u blizini hotela "Palisad" na Zlatiboru. Zašto ste tako odlučili? Da li ste uspeli da postignete veću cenu od početnih 2,2 mil EUR?

– "Impol Seval" a.d. na Zlatiboru u naselju Kamalj ima u vlasništvu mali hotel "President" d.o.o. i zemljište od 1,6 hektara. Zemljište je podeljeno na dve parcele, jednu na kojoj se nalazi hotel od 0,6 hektara i drugu od jednog hektara koja godinama stoji neiskorišćena. Nije nam želja da se ozbiljno bavimo hotelijerstvom ili građenjem i prodajom apartmana, jer to nije naša osnovna delatnost. Oglasili smo na prodaju parcelu od jednog hektara i ta sredstva bismo iskoristili jednim delom za proširenje i adaptaciju hotela, a ostatak uložili u osnovnu delatnost. Ne vidim u toj odluci ništa neuobičajeno. Inače, za sada nismo prodali zemljište.

Da li vas je od krize spasilo to što niste povlačili rizične poteze već ste ulagali?

– Prerada aluminijuma je delatnost koja zahteva stalna ulaganja, da bismo održali i poboljšali kvalitet naših proizvoda i time ostali u trci sa konkurencijom. Rizičan potez je i ulagati u vremenu krize i pada tražnje, ali se na kraju pokaže da je to dobar potez.

U eri otpuštanja, kako vi možete da od 2008. zaposlite 189 novih radnika, od kojih je u 2013. bilo 26 mladih, a prošle godine ste zaposlili 33 nova radnika. Da li su takvi planovi i za ovu godinu?

– Mi smo u prethodnim godinama povećavali obim proizvodnje i imali dosta odlazaka zaposlenih u penziju. U cilju zanavljanja i pripreme kadra primali smo mlade ljude. Nakon stupanja na snagu novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju značajno je smanjen broj odlazaka u penziju, tako da će se to odraziti i kod nas na smanjenje broja novoprimljenih u 2015. i narednim godinama – rekao je Ninko Tešić u razgovoru za "Magazin Biznis".

Autor: Danijela Nišavić

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Magazin Biznis". Poziv na pretplatu www.nirapress.com)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.