NavMenu

Branka Pavlović, direktorka Societe Generale banke u Makedoniji - Radite vredno i nosite štikle

Izvor: Večernje novosti Sreda, 14.01.2015. 10:46
Komentari
Podeli
Branka Pavlović (Foto: Lična arhiva)Branka Pavlović
Ženama je i dalje veoma teško da se nose s muškarcima na poslu, iako su davno postale ravnopravne s njima. Ipak, one uspevaju da se izbore za vodeće pozicije, da uđu u menadžment i postignu vrhunske rezultate. Branka Pavlović, za koju kažu da radi muški, prva je žena direktor u Societe Generale, veoma konzervativnoj banci.

Za izuzetan rad i preokret u poslovanju u Societe Generale u Podgorici dobila je mnogobrojne nagrade. Tako je i Evropska banka za obnovu i razvoj proglasila Branku Pavlović za ženu godine zbog ostvarenih značajnih rezultata u bankarstvu.

U julu 2013, Direkcija Agencije za izbor naj menadžera i kompanija BiH, Jugoistočne i Srednje Evrope proglasila je Societe Generale banku Montenegro najuspešnijom bankom u regionu. Bankarski časopisi "Euromoney" i "Banker" proglasili su ovu banku najboljom u Crnoj Gori u 2012. godini, a isti uspeh se ponovio i 2014. Nagrada časopisa "Banker" dodeljuje se na osnovu inicijativa preduzetih u odnosu s klijentima, na osnovu strategije razvoja novih kanala, kvantitativnih pokazatelja...


Kakvu banku ste zatekli u Crnoj Gori, a kakva je ona sada?

- U vreme mog dolaska na poziciju generalnog direktora, Podgorička banka, tada sedma na tržištu, nije imala dobru reputaciju među klijentima, nije pratila njihove potrebe ni zahteve tržišta i generisala je velike gubitke. Bilo je neophodno brzo napraviti oštre rezove, a petogodišnja strategija koju smo usvojili krajem te 2009. godine pokazala se kao pun pogodak. U narednih pet godina, banka je duplirala učešće na tržištu, popela se na mesto broj tri, povratila poverenje klijenata i postala njihov prvi izbor. Ovaj uspeh su prepoznali veliki internacionalni bankarski autoriteti i nagradili ga.

Koliko žena ima na rukovodećim pozicijama u vašoj bankarskoj grupaciji?

- Rodna raprovnost je važan deo politike naše grupacije prema zaposlenima. Vodimo računa o profesionalnoj jednakosti u smislu zapošljavanja, stručnog usavršavanja i razvoja, a posebno podržavamo žene koje odluče da postanu majke, kako njihova karijera ne bi trpela. Meni je zato veoma važna nagrada "Naravno, ravnopravno", ustanovljena u cilju afirmacije rodno senzitivne politike na radnom mestu, koja je prvi put dodeljena 2012. godine, a dobila je upravo Societe Generale banka Montenegro. Ipak, iako žene čine veći deo zaposlenih i dobar deo nižeg i srednjeg menadžmenta, ja sam bila prva žena na poziciji generalnog direktora banke u našoj grupaciji.

Vodeće pozicije u bankama uglavnom su rezervisane za muškarce. Da li je bilo teško izboriti se s njima?

- Iako žene još nisu zauzele mesto koje im pripada, i to ne samo ovde, na Balkanu, napravljen je veliki pomak u kolektivnoj svesti. Svakako da je bilo situacija kada me neko nije ozbiljno shvatio zato što sam žena, naročito kada sam bila veoma mlada, ali ako radite na sebi, konstantno se usavršavate i zaista znate svoj posao, ako imate stav i spremni ste da iza njega stanete, svako će vas ne samo saslušati, već i uvažiti ono što govorite.

Koliko je teško uskladiti poslovne i privatne obaveze i šta je to bez čega ne biste bili toliko uspešni?

- Usklađivanje obaveza je problem svih žena, bez obzira na poziciju i oblast rada. Živimo brzo, imamo mnogo obaveza, a uz tradicionalno ženske dužnosti i ulogu zaposlene žene, rastrzane smo jer pokušavamo da budemo savršene u svim segmentima. I to je ono gde mi same moramo da se menjamo, da shvatimo da je u redu da tražimo pomoć i prihvatimo je. Mojoj porodici najvažnije je vreme koje provedemo zajedno. Meni je porodica ne samo najvažnija u emotivnom smislu, već i najvažniji oslonac i izvor energije. A bez te energije, i njihove ogromne podrške, sigurno ne bi bilo ni mog profesionalnog uspeha.

Imate li neki savet za mlade žene koje sebe u budućnosti vide kao uspešne u poslovnom svetu?

- Radite na sebi. Učite. Borite se. Ali ipak nosite štikle.

BOGATA BIOGRAFIJA

Branka Pavlović je diplomirala ekonomiju na Univerzitetu u Beogradu, a veliki deo karijere provela je na rukovodećim pozicijama u velikim državnim bankama. Od 2000. godine bila je na nekoliko rukovodećih pozicija u Societe Generale banci u Srbiji, između ostalog kao članica Izvršnog odbora banke i predsednica UO SG Penzijskog fonda. Ovih dana priprema se za poziciju generalne direktorke Societe Generale banke u Makedoniji (Ohridska banka), nakon što je pet godina vodila Societe Generale banku Montenegro.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.