NavMenu

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije - Od "Politike Ekspres" do Privredne komore

Izvor: Politika Utorak, 13.01.2015. 15:45
Komentari
Podeli

Marko ČadežMarko Čadež
Marko Čadež, najmlađi predsednik Privredne komore Srbije, ne spada u kategoriju "istaknutih privrednika", kako to nalaže Statut ove institucije, ali sve je nadoknadio političkom podrškom. Dobre veze sa nemačkim zvaničnicima i tamošnjim privrednicima bile su mu ulaznica u vidokrug ovdašnjih političara.

Ovaj stručnjak za srpsko-nemačke odnose i komunikacije čitavu deceniju je bio portparol nemačke ambasade u Beogradu. Kakve kontakte je na tom poslu ostvario videlo se u aprilu prošle godine kada je na otvaranje udruženja Forum "Srbija–Nemačka", kojim Marko predsedava, kao počasni gost stigao i Gerhard Šreder, bivši nemački kancelar.

Prepoznat kao čovek koji bi mogao da doprinese jačanju saradnje i produbljivanju veza sa tom zemljom imenovan je za direktora predstavništva PKS u Frankfurtu. Tako je Čadež karijeru portparola zamenio ulogom promotera naše privrede. Na oproštajnom prijemu, koji mu je priređen u ambasadi Nemačke u Srbiji, među zvanicama su bili tadašnji premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić.

Ubrzo potom postao je i direktor Predsedništva PKS u Beču, da bi već jesenas kao potpredsednik ušao u najuže rukovodstvo najveće asocijacije srpskih privrednika sa zadatkom da reformiše komorski sistem. Kada se upraznilo predsedničko mesto, po odlasku Željka Sertića za ministra privrede, ispostavilo se da je Marko jedini kandidat.

Njegov najozbiljniji konkurent pre ulaska u trku bio je Ljubomir Šubara, Kruševljanin, koji je bio u igri navodno po predlogu svog zemljaka, ministra odbrane Bratislava Gašića. Kako mu je ponuđeno mesto direktora Agencije za privatizaciju, Marku je ostavljen čist put do predsedničke funkcije.

Privrednici se nisu potrudili da uđu u trku jer se odvajkada zna da Skupština PKS glasa onako "kako politika to očekuje". Mada je uoči izjašnjavanja jedan dugogodišnji privrednik, član Upravnog odbora PKS, izjavio da ne poznaje Marka, ali će za njega glasati zbog onoga za šta se zalaže: a to je stvaranje jedinstvene komore i stavljanje regionalnih pod kapu nacionalne.

Koliko god bio nepoznanica među srpskim privrednicima Čadež je poznato lice na medijskoj sceni Srbije. Prvu praksu imao je sa 15 godina u "Politici Ekspres", kada je objavio prvi tekst o postavljanju predstave "Kosa" u Ateljeu 212. Školovao se u Nemačkoj i diplomirao na Akademiji za marketinške komunikacije u Frankfurtu, 2001.

Tokom novinarske karijere radio je u frankfurtskim "Vestima" i medijskoj kući WDR u Kelnu. Bio je član Foruma za medijsku inicijativu (FOMIN) iz Beograda, a od 1999. do 2000. i koordinator kampanje za mobilizaciju glasača "Nas je više", u organizaciji FOMIN-a i Pokreta "Otpor".

Rođen je 1977. u Beogradu. Potiče iz novinarske porodice. Ima trinaestogodišnju kćerku Laru. Omiljeni film mu je "Širom zatvorenih očiju", a pisci Vilijam Gibson i Pol Oster.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.