NavMenu

(Naša radnja) Predrag Vučetić, zamenik generalnog direktora "Fidelinke" - Šezdeset izdašnih godina

Izvor: Naša radnja Petak, 11.05.2007. 21:25
Komentari
Podeli

Pre punih šezdeset godina, 22 lokalna mlina udružila su se u novoosnovano mlinsko preduzeće "Subotica"; bili su to takozvani ušurni, uslužni mlinovi. Nakon toga, izgrađeni su industrijski mlin sa silosima, fabrika testa u Subotici i novi mlin u Čantaviru. Ubrzo se preduzeću pridružuje pekarska industrija i pogon za proizvodnju pšeničnih skrobova, glutena, dekstrina i modifikovanih skrobova. Tako je nastala kompanija "Fidelinka", danas vodeći proizvođač brašna i testenina u zemlji. Povodom jubileja, u majskom izdanju "Naše radnje" razgovaramo sa zamenikom generalnog direktora Predragom Vučetićem o tome kako ostvariti korporativnu viziju - postati lider na regionalnom tržištu brašna i testenine, kao i jedan od vodećih regionalnih proizvođača drugih proizvoda na bazi pšenice, i misiju - konstantno stvarati proizvoda na bazi pšenice vrhunskog kvaliteta, uz zadržavanje izuzetnog odnosa kvalitet/cena putem primene efikasnih proizvodnih i marketing sistema, sa ciljem zadovoljavanja potreba masovnog tržišta.

Gospodine Vučetiću, nakon šest decenija u proizvodnji žitarica i testenine, menadžment "Fidelinke" je prošle godine doneo je stratešku odluku da započne da stvara brendove i u finalnim proizvodima. Do kakvih ste rezultata došli? "Obarate li s nogu" potrošače, kao što kampanja poručuje?

Predrag Vučetić: "Fidelinka" je u 2007. godini postavila nekoliko strateških razvojno-investicionih projekata, među kojima su segmenti pekarstva, konditorske industrije, specijalnog mlinarstva, širenje asortimana testenina i sofisticiranje proizvodnje glutena i skroba, kao usmerenost na sirovinski sektor. U konditorskoj industriji smo u 2006. godini proizveli i promovisali slane i slatke proizvode pod robnim markama "mek kreker", "supereca", "mini zu" i "obli". Tržišni potencijal koji smo prepoznali u konditorskom programu se pokazao opravdanim. Prva istraživanja koja smo sproveli na brižljivo određenoj ciljnoj grupi potrošača, pokazala su sav potencijal pozitivnog i snažnog imidža koji smo nametnuli kroz kvalitet samog proizvoda, pakovanja i zvučnog imena. U prethodnom periodu, na bazi tržišnih analiza i procena tržišta, akcenat investicija usmerili smo na marketing aktivnosti u razvoju i promovisanju robne marke "mek kreker" i tim trendom ćemo nastaviti u budućnosti za sve ostale robne marke. Trenutno radimo i na ekstenzijama navedenih proizvoda čiju realizaciju očekujemo do sredine 2007. godine.

U godini jubileja, najavili ste vrlo ambiciozan projekat, novi regionalni brend i otvaranje lanca "kafe-pekara". Predstavite nam, unajkraćem, kolika je investicija u pitanju, kakav je koncept?

Predrag Vučetić: Kada je reč o pekarskoj industriji, "Fidelinka" je za svoj cilj postavila ekspanziju ovog segmenta na celoj teritoriji Srbije. Svoju veliku šansu vidimo upravo u mogućnosti produženja roka trajanja pekarskih proizvoda. Drugi deo pekarskog projekta odnosi se na izgradnju fabrike pekarskih proizvoda u Beogradu, koja bi bila najmodernija pekara u jugoistočnoj Evropi, a u kojoj bi se proizvodio čitav asortiman pekarskog programa, od hleba, pekarskog i lisnatog peciva, do bageta, kao i neograničene mogućnosti finalne obrade proizvoda. Iz ove fabrike bi se distributivno pokrivala teritorija Srbije i zemlje jugoistočne Evrope. Pored razvoja segmenta pekarstva unutar same kompanije, "Fidelinka" se nakon šest decenija u proizvodnji žitarica i testenina, u svom strateškom pravcu razvoja, okrenula i stvaranju brendova u finalnim proizvodima. Zato i promovišemo brend "Bred end ko", a u aprilu su u Beogradu, u Nušićevoj i Dečanskoj ulici, otvorene i prve dve kafe-pekare, koje predstavljaju samo početak realizacije ovog projekta. Posebnost ovog brenda leži u kvalitetnoj ponudi pekarskih i poslastičarskih proizvoda, sendviča, salata, kafe i ostalih napitaka, kao i u ugodnom i jedinstvenom enterijeru i dobroj usluzi. U maju otvaramo i treći lokal u centru Subotice, a do kraja godine planiramo otvaranje petnaest lokala pod brendom "Bred end ko". Plan je da do 2009. godine otvorimo pedeset ovakvih lokala u svim većim gradovima Srbije, a nakon toga se usmeravamo i na zemlje u regionu. Prve reakcije tržišta su na visokom nivou ocena.

"Fidelinka" je uvela u gotovo svim segmentima svoje proizvodnje standarde ISO 9001 (još od 1997) i HACCP (od početka 2006). Šta odražava politiku kvaliteta Vaše kompanije?

Predrag Vučetić: Kompanija "Fidelinka" je svoju tržišnu orjentisanost usmerila, kako na domaće, tako i na tržišta zemalja u regionu. Sa uvođenjem CEFTA sporazuma država članica, smatramo da ćemo svojim angažovanjem, kvalitetom proizvoda, razvojem prodajne i distributivne mreže, postati jedan od glavnih činilaca prodaje u regionu. Naši proizvodi se trenutno mogu naći na tržištima Slovenije, Hrvatske, Makedonije, BiH i Crne Gore, a razvojna tržišta su nam i svi potpisnici CEFTE, kao i članice Evropske Unije – Bugarska, Rumunija, Mađarska, Česka i Slovačka. Uvođenjem ISO i HACCP standarda u naše proizvodne pogone, očekujemo da ćemo potvrditi poziciju jedne od vodećih kompanija u oblasti prehrambene industrije.

Pripada Vam vodeće mesto na tržištu testenina i brašna u Srbiji, čak 57 odsto domaćih potrošača ukazuje stalno poverenje brendovima "Fidelinke". Kako gradite i sprovodite filozofiju brendova?

Predrag Vučetić: Brend "Fidelinka" je ono što je vrednost koju svakako održavamo i kroz nove razvojne koncepte. Pokušavamo da proširimo i nametnemo prave vrednosti onoga što mi stvarno i jesmo. Sami potrošači, sigurni smo, biraju nešto što im daje šezdesetogodišnja tradicija, kontinuirani kvalitet, cena i posvećenost modernizaciji već postojećih brendova i asortimana. Što se novih razvojnih brendova tiče, za svaki segment pojedinačno radimo istraživanja tržišta, slušamo potrebe i navike konzumenata i kroz moderan pristup i savremenu tehnologiju dolazimo do naših vernih potrošača.

Referentni istraživači tržišta (TGI, GFK) donosili su rezultate po kojima ste apsolutni lider na srpskom tržištu (46,8 odsto). Kakva je Vaša zastupljenost danas, šta govore najnoviji podaci?

Predrag Vučetić: Zastupljenost naših proizvoda je na vrlo visokom nivou na svim mestima prodaje. Pokrivamo segment kako ključnih kupaca, tako i tradicionalne trgovine kroz distributivne kuće i veleprodaje. Što se podataka istraživača tržišta tiče, verujemo u njih i trudićemo se da u narednom periodu, našim zalaganje, kvalitetom, modernim pristupom organizaciji, ulaganjem u prodajnu silu, osavremenjavanjem opreme i tehnologije navedeno učešće dovedemo na viši nivo od današnjeg, a sigurni smo da će naši konzumenti prepoznati navedeno angažovanje.

Imamo li kao zemlja i Vi kao kompanija čime da konkurišemo na svetskom tržištu? Koji su izvozni programi "Fidelinke"?

Predrag Vučetić: Naši rezultati pokazuju da sigurno ima prostora za izvozne asortimane naših proizvođača i na svetskom tržištu. "Fidelinkini" proizvodi mogu se naći na tržištima u okruženju, kao što su Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, BiH, a na ostalim delovima svetskog tržišta prisutni smo i u Kanadi, Americi, Slovačkoj, Češkoj, Bugarskoj. U preliminarnim razgovorima smo sa tržištima Norveške, Švedske i Rusije. Naš izvozni program je baziran na asortimanu brašna, testenina, konditorskih proizvoda, kao i na skrobarskom programu. Plan nam je da na svetskom tržištu nastupimo sa asortimanom pekarskih proizvoda.

Proizvodnja biološki visokokvalitetne robe sa izuzetnim geografskim poreklom i organski prihvatljive je ono što se traži u razvijenim zemljama Evrope i sveta. Da li je tu naša komparativna prednost? Šta je još potrebno, uz međunarodne sertifikate, kao preduslov?

Predrag Vučetić: Svakako da područje na kojem živimo i geografska lociranost utiču na velike mogućnosti proizvodnje proizvoda pod nazivom "organik". Određeni proizvođači prehrambenih proizvoda već su se prilagodili i plasirali proizvode sa navedenom naznakom. Da bi se ovakvi proizvodi plasirali i obradili potrebno je mnogo pažnje i posvećenosti proizvođača da se ceo proces, od početka do finalne pripreme i ambalaže, uradi na propisan način. Uz to, bitna je zemlja na kojoj se uzgaja proizvod odgajan bez dodavanja primesa, kao i ambalaža prilagođena standardu. Tu leži veliki potencijal i da su potrebe svetskog tržišta za organskim proizvodima velike. Naša kompanija je u fazi pripreme projekta za plasiranje proizvoda sa oznakom "organik".

Nalazite se među srpskim proizvođačima koji imaju svoje nastupe na međunarodnim sajmovima hrane. Sa kakvim povratnim informacija dolazite nazad?

Predrag Vučetić: Na međunarodnim sajmovima vlada veliko interesovanje vezano za srpske proizvođače i proizvode. Nastupom na njima dobili smo niz kontakata i određeni početni rezultati na izvoznim tržištima su već merljivi. Zalaganjem samih proizvođača i velikoj tržišnoj utakmici koja vlada u zemljama u okruženju, moramo se prilagoditi i novom načinu predstavljanja naših proizvoda, naše privrede u celini, kao i osavremenjavanjem tehnologija, ambalaža, kvaliteta proizvoda.

Čak 70 odsto brašna proizvedenog u sopstvenim mlinovima prerađujete u pogonima "Fidelinke" u nekoliko faza, sve do konačnih prehrambenih proizvoda. Plasirate oko 12,5 miliona vekni hleba godišnje i 120 tona poslastica. Kakav je sveukupni proizvodni program, kakav plan daljeg razvoja?

Predrag Vučetić: Strategija "Fidelinke" se bazira na tome da od osnovne sirovine proizvodi finalne proizvode namenjene krajnjem potrošaču. Otuda tako veliki procenat prerade i iskorišćenosti osnovne sirovine za sopstvene potrebe. Pored postojećeg regionalnog proizvodnog centra u Subotici, "Fidelinka" je otvorila i pekaru u Novom Sadu (megamarket "M Rodić"), u Beogradu dve pekare u okviru lanca hipermarketa "Idea", i uspostavila saradnju sa lancom restorana "Plato", "Inter mol" i drugim. U ovom mesecu, u okviru novog hipermarketa "M Rodić" u Beogradu, planiramo otvaranje savremene pekare, gde će se proizvoditi sve vrste pekarskih proizvoda, kao i vršiti sve faze finalizacije. Svoju veliku šansu vidimo upravo u mogućnosti produženja roka trajanja pekarskih proizvoda. Za ovaj projekat planirana investicija je oko dva miliona evra u ovoj godini. Drugi deo pekarskog projekta odnosi se na izgradnju pomenute fabrike pekarskih proizvoda u Beogradu. Planirana vrednost investicije je oko trideset miliona evra.

Neke su procene da u Srbiji ima više od hiljadu mlinova različitih kapaciteta, dnevna potrošnja brašna je velika. Kakva je direktna konkurencija?

Predrag Vučetić: Izvesno je da Srbija raspolaže viškom kapaciteta u oblasti prerade brašna. Što se konkurentskih kuća tiče, sigurno je da one postoje i prosperiraju na tržištu. O konkurentima je nezahvalno govoriti, svako od nas ima svoju poslovnu politiku, politiku razvoja, kadrova i organizacije. Jedno je sigurno, što nam je zdrava konkurencija jača to će i rezultati naše kompanije, u to smo sasvim uvereni, biti bolji. Vlasnička struktura određenih mlinskih preduzeća je nešto što je interesna sfera samih vlasnika, njihova opredeljenost da se posvete navedenoj branši je lični i poslovni izbor.

Ocenite tržište danas u Srbiji. Od 1. novembra je bio aktuelan promet brašna sa akciznim markicama. Kakav je bio taj potez države koja je tako uvećala budžetske prihode, a da li su nakon toga zbilja veći Vaš promet i prihodi, je li postavljena najavljena "rampa za švercere"?

Predrag Vučetić: "Fidelinka" je podržala navednu inicijativu i sprovođenje programa "rampa za švercere". Ovaj vid državne inicijative je neophodan iz razloga borbe protiv nelojalne konkurencije i zaštite proizvođača i naravno uvećanja budžetskih prihoda. Sigurno je da se uvođenjem akciznih markice na promet brašna odrazio i na ukupnu prodaju "Fidelinke" kao i na uvećanje prihoda.

U svom sastavu imate i trgovačku mrežu (22 MPO); opravdavaju li svoju funkciju?

Predrag Vučetić: Tržišna orijentisanost naše kompanije nije usmerena ka krajnjoj prodaji unutar naših objekata, tako da smo segment maloprodaje kroz naše objekte faktički sveli na minimum. Rukovodimo se činjenicom da smo po strukturi proizvođači i da svako u svom segmentu poslovanja treba da bude profesionalac, usmeren na njegovu osnovnu delatnost.

Sežu li trgovci do ranga Vaših strateških partnera? Kakva je saradnja "Fidelinke" sa "Zdravom alijansom", tj. regionalno sa TP Kvin, izdavačem "Naše radnje"?

Predrag Vučetić: Svakako da sa 60 godina dugom tradicijom poslovanja, kompanija ima niz svojih strateških partnera. Na prvom mestu kroz dugoročnu dobru poslovnu saradnju sa velikim prodajnim i distributivnim lancima: "Delta-Maksi", "M Rodić", "DIS", "Metro", "Idea", "Merkator", "Pekabeta", "Zdrava alijansa", "CBA trgovina", "Univereksport", "Trgopromet", kao i sa svim ostalim renomiranim trgovinskim kućama. Kada se radi o bankarskoj podršci, pomenuo bih partnere banke: "Hipo Alpe Adria", "Rajfajzen", "Kontinental", "Kulska", "Vojvođanska", "AIK", i lizing kuće. Naučno-stručnu podršku, dobijamo kroz saradnju sa fakultetima i institutima, kao što su Tehnološki fakultet u Novom Sadu, Naučni institut za prehrambene tehnologije, Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo i ostale naučne ustanove. Nacionalni trgovinski lanac "Zdrava Alijansa", naravno, gledamo kao jedan od naših strateških partnera, trenutno i u budućnosti. Našu saradnju smo bazirali i verifikovali početkom tekuće godine. Regionalna saradnja sa TP Kvin je na vrlo visokom nivou dugi niz godina unazad, a širu saradnju očekujemo u budućim danima. Specifičnost je interno glasilo Kvina "Naša radnja", publikacija vredna svake pohvale, a po načinu shvatanja i implementacije informacija može se staviti u grupu lidera u branši namenskih izdanja u regionu.

"Fidelinka" je i prilikom privatizacije bila veoma dobro kotirana na berzi, a najnoviji pokazatelji kažu da akcije dosežu istorijsku vrednost. Ospokojava li ta berzanska stabilnost zaposlene u svakodnevici, čini li menadžment još smelijim u planovima?

Predrag Vučetić: Rast "Fidelinkinih" akcija na berzi u prvom kvartalu beleži stopu rasta od 127,19 odsto, pa je tako i cena akcije dostigla vrednost od 4.000 dinara, što je u medijima okarakterisano kao dostizanje istorijskih vrednosti akcija. Od 27. jula prošle godine, kada je vrednost akcije iznosila 545 dinara, "Fidelinka" je napravila berzanski skok od 450,6 posto. Tržišno kretanje akcija i njena vrednost je domen berze i nemamo uticaja na njeno poslovanje, a svakako da je navedena činjenica pozitivna. Sredinom godine planiramo izdavanje nove emisije akcija.

Kako definišete kadrovsku politiku?

Predrag Vučetić: Kroz kadrovsku politiku, kojoj je u prethodnom periodu posvećena velika pažnja, prilikom izbora kadrova i implementiranja savremene organizacione strukture kompanije, napravili smo spoj mladosti i iskustva, na taj način uspeli da pomirimo i uskladimo tradiciju i moderan način shvatanja poslovanja i tako ga prilagodimo savremenom načinu rada. Na čelu kompanije nalazi se generalni direktor Vasiljka Radulović, sa saradnicima: pomoćnik generalnog direktora za proizvodnju mr Radmila Sekulić, direktor pekare Branko Lavrenčić, direktor "Bred end ko" Branimir Lalić i veliki broj mladih kadrova. Obuke kadrova, specijalizacije, treninzi, posete eminentnim specijalizovanim sajmovima, kao što su SIAL, ANUGA, SIAB, IBA, IKOFA i drugi, način su na koji vršimo dugoročnu investiciju u naše kadrove. Shodno tome, očekujemo bolje rezultate u budućnosti.

autor teksta : Dejan Milošević

izvor :

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.