NavMenu

Miloš Jauković, potpredsednik logistike "Delhaize Serbia" - Veliki planovi i ulaganja na srpskom tržištu

Izvor: Progressive Ponedeljak, 05.01.2015. 13:07
Komentari
Podeli
Miloš Jauković (Foto: Progressive magazin)Miloš Jauković
Nakon samo 14 meseci od početka izgradnje, kompanija "Delhaize Serbia" je 18. novembra otvorila Distributivni centar u Staroj Pazovi na 70.000m2, koji po svojim karakteristikama predstavlja jedinstven sistem distribucije u Srbiji. O značaju i mogućnostima ovog centra, kao i o planovima za naredni period u oblasti lanca snabdevanja i logistike "Progressive magazin" razgovarao je sa Milošem Jaukovićem, potpredsednikom logistike "Delhaize Serbia".

Šta karakteriše novoizgrađeni distributivni centar kompanije "Delhaize Serbia"? Koje su njegove ključne prednosti?

- Njegova osnovna namena je centralno skladištenje i pouzdana distribucija robe na dnevnom nivou do svih maloprodajnih objekata kompanije. Izrađen je po savremenim tehnološkim rešenjima koja nam omogućavaju veću operativnu efikasnost, očuvanje kvaliteta proizvoda i smanjenje troškova i nivoa zaliha u celokupnom lancu snabdevanja. Nalazi se u industrijskoj zoni Stare Pazove uz sam Koridor 10 (E75), pa imamo brz pristup svim glavnim putnim pravcima u Srbiji.

Možete li nam reći nešto više o kapacitetima centra?

- U ovom trenutku imamo 83.000 paletnih mesta koja su raspoređena u 70.000m2 skladišnog prostora i prema tome naš distributivni centar spada u najveće industrijske objekte ovog tipa na Balkanu. Sa 120 pretovarnih rampi i više od 300 viljuškara, na dnevnom nivou moguće je komisionirati i isporučiti 6.500 paleta razne robe, što bismo mogli da uporedimo sa oko 200 kamiona sa prikolicom. U skladu sa razvojem kompanije na tržištu Srbije, ovaj centar može da se proširi na površinu i do 125.000m2.

Koliko ljudi će centar zapošljavati?


- Do kraja ove godine zaposlićemo 400 radnika različitih obrazovnih i strukovnih profila, a do 2020. godine posao u našem centru imaće oko 750 radnika.

Koliko objekata ćete moći da snabdevate iz distributivnog centra na dnevnom nivou? Da li su u pitanju samo objekti iz "Delhaizeovog" sistema ili i neki drugi trgovački objekti?

- Svakoga dana isporučuje se količina robe dovoljna za snabdevanje oko 500 i više prodavnica koja može da podrži našu rastuću maloprodajnu mrežu. To znači da će se svi objekti "Maxija", "Tempa" i "Shop&Go"-a snabdevati iz ovog centra, a u planu je i snabdevanje objekata naših profesionalnih kupaca i partnera koji robu nabavljaju od nas.

Koji sve tipovi robe mogu da se skladište u centru i kako je garantovana njena bezbednost i kvalitet?


- Našim potrošačima je važno da imaju poverenje u proizvode koje kupuju. Zbog toga, brinemo o bezbednosti proizvoda, a podjednako velika pažnja posvećuje se efikasnoj distribuciji hrane uz očuvanje kvaliteta. Trudimo se da od momenta prijema svežu robu isporučimo u sve naše objekte za najviše 24 časa. Zajedno sa svojim partnerima, ulažemo u savremenu distributivnu flotu koja u potpunosti obezbeđuje očuvanje temperature i punu sledljivost robnih tokova do maloprodajnih objekata.

U distributivnom centru možemo da skladištimo sve tipove robe na svim temperaturnim režimima uz potpunu kompjutersku kontrolu i dodatnu ukaznu kontrolu tehnologa. Prostor u ambijentalnom režimu zauzima 44.400m2, sledeći po velični je deo skladišnog prostora za sveže voće i povrće koji zauzima 9.400m2, dok sektor u kome skladištimo smrznut asortiman zauzima gotovo 5.000m2.

O kolikoj je investiciji reč - direktnoj i indirektnoj (ulaganje u kanalizacionu mrežu, prilazne puteve itd)?

- Ukupna investicija iznosila je 50 mil EUR, a ona je obuhvatila kupovinu zemljišta, izgradnju glavnog i svih pomoćnih objekata, opremu i finansiranje dela komu-nalne infrastrukture. Imamo podršku i dobru saradnju sa opštinom Stara Pazova, izgradili smo kanalizacionu mrežu u dužini od četiri kilometra, kružni tok na putnom pravcu Stari Banovci-Vojka sa pristupnim putem do Distributivnog centra, kao i deo vodovodne mreže od raskrsnice puteva Stara Pazova-Nova Pazova i Stari Banovci-Vojka do Distributivnog centra kompanije. Još jedan deo posla tek predstoji, a to je izgradnja priključne petlje na autoput.

Kakvi su materijali i tehnologije korišćeni prilikom izgradnje, o čemu ste sve vodili računa?


- Vodili smo računa o zaštiti životne sredine, pa je, između ostalog, ova zgrada energetski efikasna. Primenjena rešenja kao i centralno upravljanje (BMS, SCADA) svim sis-temima i podsistemima nam omogućavaju 15% niži utrošak energije u odnosu na konvencionalna skladišta ovoga tipa. Ugradnja najmodernije opreme, kao i primena inovativnih tehnologija omogućavaju visoku operativnu efikasnost uz poštovanje svih bezbednosnih standarda.

Da li će, uz čuvanje, skladištenje i distribuciju robe, u centru biti ponuđene još neke dodatne usluge?

- Otkako smo realizovali ideju izgradnje i otvaranja Distributivnog centra usredsređeni smo na ostvarivanje ciljeva kompanije za naredne tri godine. U domenu lanca snabdevanja i logistike to znači da želimo da postanemo pouzdan i efikasan oslonac daljem razvoju svih formata "Delhaize Serbia2 uz pružanje kvalitetnog i fleksibilnog servisa našim potrošačima i poštovanje rigoroznih standarda bezbednosti hrane. U skladu s tim fokusirani smo na osnovne usluge Centra, a siguran sam da ćemo zacrtane ciljeve i ostvariti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Obezbeđen novac za gradnju novog objekta Kliničkog centra u Kragujevcu

Za Klinički centar Kragujevac, kako je rekao mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević, obezbeđena su sredstva iz budžeta države. Dodao je da je 22. marta ove godine dobijena građevinska dozvola za izgradnju novog objekta na površini od 24.500 metara kvadratnih. - Vrednost investicije za izgradnju je 45,1 mil EUR, a planira se da novi objekat ima 351 postelju i osam operacionih sala. Početak radova na novom objektu je planiran za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.