NavMenu

Sava Mićić, urolog-androlog - Problem sterilteta poprimio epidemiološki karakter

Izvor: eKapija Sreda, 24.12.2014. 12:21
Komentari
Podeli
Sava Mićić (Foto: uromedica.org)Sava Mićić
Pitanje neplodnosti se poslednjih godina nametnulo kao dominantno s obzirom na to da se javlja 10 do 15 puta češće nego pre dvadesetak godina. Roditeljstvo se u današnje vreme ne ostvaruje tako brzo i lako, pa je problem sterilteta poprimio epidemiološki karakter, ističe u razgovoru za "eKapiju" profesor doktor Sava Mićić urolog-androlog jedan od vlasnika Poliklinike "Uromedica" u Beogradu.

Prema rečima našeg sagovornika, skandinavski naučnici su analizirali spermograme u želji da dokažu tezu da se muškarci rođeni sedamdestih godina i kasnije rađaju sa lošijim genetskim potencijalom u odnosu na svoje očeve koji su rođeni neposredno posle Drugog svetskog rata. Međutim, statistika ih je demantovala i pokazala da je spoljni faktor presudan.

- Generacije koje su rođene od 1973. godine, pa na ovamo sve češće imaju problem kvaliteta plodnosti kod muškarca i kod žene. Jedan od faktora je zagađenje od teških metala do pesticida, što je problem na globalnom nivou.

U saradnji sa kolegama iz Velike Britanije profesor Mićić je radio studiju koja je pokazala da je u krvi i u spermi koncentracija teških metala ista kod stanovnika u selima pod Kopaonikom, kao kod muškaraca iz područja koja se smatraju zagađenim na primer Pančeva, Bora, Loznice... Dakle, to je globalno zagađenje koje izaziva problem reproduktivnih organa.

Takođe, kako navodi stručnjak, još jedan od negativnih faktora koji utiču na plodnost je to što su se i kod nas i u svetu godine ostvarivanja roditeljstva pomerene za četvrtu deceniju.

- Na globalnom nivou se promenio način i tempo života, dužina školovanja, pa se i starosna granica ostvarivanja roditeljstva pomerila sa druge i treće decenije života u četvrtu. Tu su još i mnogi drugi faktori koji utiču, a koje mi ne prepoznajemo kao faktore smanjenja plodnosti. Laptop držimo u krilu, mobilni telefon u džepu, a sve to utiče na zdravlje – navodi profesor.

(Foto: uromedica.org)
Kako smatra sagovornik našeg portala, savremeni način života zahteva da se primene novi načini ispitavanja, kao i uvođenje novih metoda u proceni plodnosti muškarca i žene.

- Mladi su danas bolje informisani i problem neplodnosti više nije tabu tema. Emancijapacija je doprinela da se ranije javljaju i oslobodili su se da krenu u rešavanje tog problema. Prevencija je jako bitna, zato bi u periodu od 20. do 30. godine i muškarci i žene trebalo da idu na preventivne preglede, bez obzira na to da li planiraju da postanu roditelji u toj životnoj dobi ili ne. Mladi treba da dolaze na preglede zbog svoje kulture – savetuje profesor Mićić.

Doktor, takođe, smatra da vantelesnoj oplodnji treba pribeći tek kada se iscrpe sve druge terapije lečenja muškarca i žene – lekovima, operacijama...

- Veštačka oplodnja je samo jedna metoda lečenja koja nije rešila problem bolje nego neke druge. Ljudi sve više shvataju da veštačka oplodnja ne rešava problem 100%, kao što se nekada verovalo da je veća verovatnoća ostvarivanja trudnoće tom metodom. Parovi koji su duže u vezi nemaju strpljenja i pribegavaju vantelesnoj oplodnji misleći da je to siguran put do roditeljstva. Međutim, tretman i ispitivanja plodnosti su slični i nijedna metoda nije bolja ili lošija. Pacijenti vas pitaju kolike su garancije ostvarivanja trudnoće, a to je nezahvalno reći – kaže sagovornik "eKapije".

Profesor Mićić sa svojim kolegama ginekolozima u privatnoj poliklinici "Uromedica" zajednički radi na lečenju streriliteta. Međutim, kako andrologija podrazumeva lečenje muških genitalija od infekcija, poremećaje erekcije i seksualne funkcije do neplodnosti i bolesti prostate (običnog i karcinoma), u ovoj beogradskoj privatnoj ustanovi se leče svi ti problemi uz mnogo više saradnje i razgovora između doktora i pacijenta, nego što to omogućavaju rutinski pregledi.

- Određeni stepen intime doktora i pacijenta u gužvi državnih zdravstvenih ustanova nije bilo moguće postići ni pre 20 godina ni danas. Zato smo 2001. godine odlučili da ostvarimo saradnju sa ginekolozima, pre svega profesorom doktorom Ivanom Tulićem i otvorimo ovu polikliniku u srcu Beograda – ističe profesor Mićić dodajući da se zajednički rad urologa i ginekologa pokazao kao dobra praksa za otkrivanje i brzu dijagnostiku infekcija i polno-prenosivih bolesti, kao i seksualne disfunkcije kod muškarca i žena.

(Foto: uromedica.org)
Konsultanti "Uromedice" su i docent doktor Đorđe Nale, koji se bavi opštom urologijom i specijalno erektrivnom disfunkcijom, doktor Dejan Đorđević koji se bavi poremećajem mokrenja urodinamskim ispitivanjem, prof Velibor Marković urolog, a tu su i dva ginekologa Ivan Tulić i Petar Ilić.

- Pored klasičnih metoda u ginekologiji i endokrinologiji, radimo posebne metode iz krvi i sperme kod muškarca koji na fin način detektuju probleme koje standardne metode ne uspevaju da zabeleže, što je specifičnost naše ustanove. Naša poliklinika ima kompletnu modernu opremu koja je potrebna za urologiju. Dakle za dnevne intervencije – od cistoskopija, resekcija tumora, biopsija, aparat za urodinamiku, zatim tu je laboratorija za specifične testove semene tečnosti i procene kvaliteta plodnosti muškarca, do operacione sale i nekoliko ultrazvukova. Za zahtevnije intervencije imamo odličnu saradnju sa "Beolabom" i "Belmedicom" – zaključuje profesor doktor Sava Mićić urolog-androlog u Poliklinici "Uromedica" koja je član novoosnovane Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije.

Irina Milošević
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.