NavMenu

Jovan Vujasinović, direktor "Meter & Control" - Imamo pametna brojila za evropsko i rusko tržište

Izvor: eKapija Sreda, 10.12.2014. 12:06
Komentari
Podeli

Jovan VujasinovićJovan Vujasinović

Beogradski proizvođač sistema za daljinsko očitavanje i upravljanje potrošnjom električne energije, kompanija "Meter & Control" potpisala je u novembru ugovor o isporuci pametnih brojila, koncentratora, hardvera i softvera u Centru upravljanja u Distrikt Brčko u Bosni i Hercegovini.

O ovom značajnom poslu, izvozu tehnologije širom sveta, tenderu za uvođenje pametnih brojila u "Elektroprivredu Srbije" u intervjuu za "eKapiju" govori Jovan Vujasinović, direktor kompanije "Meter & Control" i predsednika Grupacije proizvođača opreme za merenje električne energije u Privrednoj komori Srbije.

eKapija: Ugovor sa Centrom upravljanja u Brčkom je prvi rezultat dobijanja IDIS sertifikata. Šta za Vašu kompaniju znači dobijanje tog sertifikata i na koja tržišta ćete moći da plasirate proizvode sa takvim standardom?

- Da, izvozni posao isporuke pametnih brojila kompanije "Meter & Control" u Distrikt Brčko u Bosni i Hercegovini je prvi rezultat dobijanja IDIS sertifikata. Nedavno smo se dobijanjem ovog sertifikata svrstali u grupu od pet svetskih proizvođača koji ga poseduju a čija delatnost pokriva kompletno svetsko tržište. Ovim je omogućeno predstavljanje naših proizvoda globalno.

eKapija: Nakon Distrikta Brčko, da li ste u pregovorima za plasiranje pametnih brojila na još neka tržišta?

- Izuzetno mi je zadovoljstvo da su ubrzo nakon predstavljanja evropskoj stručnoj javnosti na European Utility Week-u u Amsterdamu, naša brojila naišla na široku primenu u regionu i nadamo se da ćemo uskoro proširiti plasman i na tržišta Starog kontinenta. Za sada su nam interesantna rusko i tržište bivših nesvrstanih zemalja. Bivša Jugoslavija je imala odličnu saradnju sa ovim državama a naši proizvodi se kod njih prepoznaju kao veoma kvalitetni. Mislim da bi to bio dobar uvod za osvajanje zahtevnog globalnog tržišta.

eKapija: Plan zemalja EU je da zameni postojeća brojila pametnim. Da li su pametna brojila "Meter & Control" tehnološki i cenovno konkurentna? Kakva je pozicija Vaše kompanije?

- Naša brojila su proizvedena po najsavremenijim svetskim standardima. Na njihovom razvoju je radio tim od 30 inženjera a vrednost investicije iznosi 3 mil EUR. Kao što sam već i istakao, nedavno smo dobili IDIS sertifikat i time postali jedna od pet firmi u svetu koja ga poseduje. Ovo praktično znači da naši uređaji funkcionišu u potpunosti u skladu sa standardima kojima su realizovani sistemi ove četiri kompanije koje svojom delatnošću pokrivaju ceo svet. Tehnološki smo u potpunosti spremni za nastup na evropskom tržištu. Takođe, smatramo da domaći proizvod može biti konkurentan i cenovno.

eKapija: Koje su ključne karakteristike pametnih brojila "Meter & Control"?

- Brojila pružaju višestruke prednosti kao što su: detekcija pokušaja ometanja merenja, detekcija prisustva magnetnog polja, detekcija skidanje plombe, merenje kvaliteta isporučene električne energije. Veoma značajna funkcija je i upravljanje potrošnjom. Ona se realizuje pomoću sklopke koja je ugrađena u brojilo. Benefite imaju i krajnji korisnici, a najznačajniji su: račun na bazi stvarne potrošnje, tako da se broj reklamacija računa svodi na minimum, kao i mogućnost aktivnog učešća u kontroli svoje potrošnje. Brojila su namenjena za upotrebu u svim kategorijama potrošnje - domaćinstva, komercijalni i industrijski korisnici.

Sistem koji proizvodi kompanija "Meter & Control" omogućava "humano isključenje" pomoću kojeg se ograničava potrošnja na određeni broj kilovata, tako da potrošač može da ostvari svoje životne potrebe korišćenjem odobrene količine struje. Ovo se uobičajeno može koristiti kod kupaca kod kojih postoji dug za električnu energiju, a da se kupac ne isključuje potpuno sa mreže. Potrošačima je ovim onemogućeno da ulaze u veliku potrošnju i dobijaju visoke račune, koje nisu u mogućnosti da izmire a snabdevačima pruža priliku da vrše isporuku struje bez prekida ka potrošaču.

Ako potrošač želi da se aktivnije uključi u kontrolu svoje potrošnje, njemu je na raspolaganju internet portal koji nudi elektrodistribucija, kojem može da pristupi preko svog kućnog računara ili smart telefona i dobije sve podatke o svojoj potrošnji. Sem podataka, može dobiti i savete kako da smanji potrošnju, tako da je korist i za domaćinstva i za firme višestruka.

eKapija: Koja je prednost ovih pametnih brojila u odnosu na konkurenciju? Koliko su pametna brojila "Meter & Control" jedinstvena u svetu?

- Dakle, gde god postoje sistemi četiri globalne firme sa IDIS sertifikatima, čija delatnost obuhvata skoro ceo svet, naši uređaji mogu da se postave i koriste. Ovo nam je otvorilo vrata ka zahtevnom svetskom tržištu. Jednoj domaćoj kompaniji, kakav je naša, koja je svoje proizvode razvijala od nivoa ideje do same prodaje ovo predstavlja zaista veliku potvrdu u daljem građenju uspeha.

eKapija: Uskoro bi trebalo da bude raspisan tender za uvođenje pametnih brojila u "Elektroprivredi Srbije" čija je vrednost procenjena na 80 mil EUR. Kao predsednik Grupacije proizvođača opreme za merenje električne energije u Privrednoj komori Srbije, mislite li da naši proizvođači mogu da dobiju taj posao?

- Nakon što se "Elektroprivreda Srbije", 2010. godine, strateški opredelila za korišćenje pametnih brojila, domaći proizvođači se organizuju i pripremaju da budu nosioci masovne implementacije "smart metering"-a u Srbiji. Takva referenca bi im omogućila da budu i izvoznici domaće tehnologije u Evropi i svetu. Naime, domaći proizvođači brojila već više od 20 godina razvijaju i proizvode generacije brojila koja omogućavaju daljinsko očitavanje, praćenje i upravljanje potrošnjom.

Grupacija domaćih proizvođača brojila su sa svojim kooperantima do sada uložili više od 15 mil EUR u razvoj proizvoda, opremanje savremenih proizvodnih linija za proizvodnju komponenti brojila, laboratorije za testiranje, ispitivanje i overavanje brojila, čime je direktno zaposleno najmanje 300 radnih mesta. Projekcija je da danas od ovoga posla živi 2.000 stanovnika Srbije.

eKapija: Koliko bi učestvovanje u takvom poslu značilo domaćoj elektro industriji?

- Razmatrajući stanje elektroenergetskog sektora Srbije, broj i vrste kupaca, stanje merne infrastrukture, procenjuje se da je vrednost implementacije "smart metering"-a u Srbiji u krajnjem iznosu 500 mil EUR. Implementacija ovakvog projekta bi trajala oko 7 godina. Ukoliko realizacija ovog projekta u Srbiji bude poverena srpskim preduzećima, biće uloženo novih 15 mil EUR i biće zaposleno direktno i indirektno više od 1.500 ljudi. Takođe, u tom slučaju, procena je da bi minimum dve trećine vrednosti posla ostalo u Srbiji kroz repromaterijal proizveden u Srbiji, zarade i razne poreze i doprinose, što odgovara efektima direktne strane investicije vrednosti 350 mil EUR.

Osim ovih jasnih kvantitativnih pokazatelja o potencijalnim benefitima za Srbiju, vredi istaći i da je izbor domaćih proizvođača za nosioce realizacije "smart metering"-a u Srbiji šansa za oživljavanje domaće elektronske industrije. Takođe, na taj način promovisao bi se visokotehnološki srpski proizvod, a što bi rezultiralo kreiranjem ogromnog izvoznog potencijala.

eKapija: Šta bi uvođenje pametnih brojila značilo za EPS?

- Na pametna brojila se mogu povezati druge vrste mernih uređaja u domaćinstvu (gasomeri, vodomeri ili merači toplote) koji se onda takođe mogu očitavati daljinski preko pametnog brojila električne energije. Veoma značajna funkcija je i funkcija upravljanja potrošnjom. Ona se realizuje pomoću sklopke koja je ugrađena u brojilo. U zemljama gde elektrodistribucija ima problem sa neredovnim platišama, ova funkcija se koristi za daljinsko isključenje, što se pokazalo kao veoma efikasno. Po uplati duga, i uključenje se vrši daljinski. Na taj način elektrodistribucija nema direktni kontakt sa dužnikom, čime se izbegavaju neprijatne situacije o kojima se često možemo informisati iz medija.

S druge strane, u razvijenim zemljama gde nema problema sa naplatom računa, ova funkcija se koristi i za upravljanje opretećenja na mreži, naročito u kritičnim situacijama, kako bi se izbegle ozbiljnije restrikcije. Ukoliko dođe do preopterećenja mreže, elektrodistribucija ne mora da obavlja isključenja, već može korišćenjem funkcionalnosti za limitaciju snage da preraspodeljuje električnu energiju ka svim potrošačima, prema odgovarajućim potrebama. Ovakva funkcionalnost omogućava korišćenje "zelene energije" i uvođenje različitih tarifinih paketa u zavisnosti od realnih potreba potrošača, tako da potrošači mogu da izaberu povoljniji paket i generalno smanje potrošnju, odnosno iznos računa. Sistem podržava jednostavnu i brzu promenu tarifnih paketa i tzv. "humana isključenja".

Benefiti koje elektrodistribucija ima od korišćenja pametnih brojila i sistema za automatsko daljinsko očitavanje i upravljanje potrošnjom su višestruki: smanjenje tehničkih gubitaka, smanjenje neovlašćene potrošnje odnosno krađe električne energije, automatizacija očitavanja, uključenja i isključenja što znači smanjenje troškova radne snage, detekcije nestanka napajanja, povećanje operativne efikasnosti preduzeća, upozorenja na ometanje merenja, bolje inpute za planiranje proizvodnje električne energije, kvalitetnije planiranje isključenja kod remonata elektroenergetskih objekata. Zbog upravljanja potrošnjom ona postaje ravnomernija, te je elektroprivreda u mogućnosti da ima i ravnomerniju proizvodnju, što donosi ogromne uštede. Benefite su osetili i krajnji korisnici, a najznačajniji je račun na bazi stvarne potrošnje, tako da se broj reklamacija računa svodi na minimum.

eKapija: Koji su planovi kompanije u narednom periodu?

- Sem planova da konkurišemo za priliku da postanemo nosioci masovne primene pametnih brojila u Srbiji naš je cilj da intenziviramo našu prisutnost u regionu a takva referenca bi nam omogućila da proširimo izvoz domaće tehnologije u svet. Svakako nastavljamo sa daljim razvojem naših proizvoda. Imamo stručan tim i trudimo se da stvorimo sve preduslove da jedan domaći proizvod u oblasti tehnologije postane važan u izvoznom programu naše zemlje.

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.