NavMenu

Marinko Ukropina, generalni direktor "SGS Beograd" - Sistem energetskog menadžmenta donosi uštede u novcu i energiji

Izvor: eKapija Utorak, 18.11.2014. 07:33
Komentari
Podeli

Marinko UkropinaMarinko Ukropina
Kompanija "SGS Beograd" učestvuje od 2009. godine u izgradnji postrojenja za korišćenje obnovljivih izvora, pružajući usluge u realizaciji projekata za potrebe banaka i investitora. Učestvovali su u izgradnji više od dvadeset minihidroelektrana, nekoliko solarnih elektrana, kao i kogenerativnih postrojenja na biogas.

Kako u intervjuu za "eKapiju" kaže Marinko Ukropina, generalni direktor "SGS Beograd", zasada je kompaniji veliki izazov početak izgradnje dva vetroparka.

eKapija: Kako vidite dosadašnji razvoj obnovljivih izvora energije u našoj zemlji?

- Dosadašnji razvoj obnovljivih izvora energije je bio praćen nizom problema koji se odnose na stalne izmene zakonskih i podzakonskih akata, nejasne i dugotrajne procedure za dobijanje dozvola za gradnju i ostalih potrebnih saglasnosti. Jedan deo ovih problema tokom vremena je prevaziđen, ali i dalje ostaje problem oko izmena zakona koji blokiraju državne organe i investitore. U proteklih pet godina više puta je bilo zastoja u investiranju zbog promena Zakona o planiranju i izgradnji, Zakona o energetici, fid-in tarifama itd.

U narednom periodu očekujemo velike investicije u izgradnji vetroparkova. Razvoj ovih projekata traje više godina, a njihov početak je uslovljen izmenama Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o energetici.

Spremni smo, da sa stručnim kadrovima iz različitih oblasti, koristeći bogato iskustvo SGS u izgradnji energana na obnovljive energetske izvore širom sveta, učestvujemo u realizaciji novih projekata.

eKapija: Koje korake bi država trebalo da preduzme kako bi bilo više investicija u obnovljive izvore?

- Država je obezbedila subvencije za proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora. Očekujemo da će u narednom periodu obezbediti ekonomsku stabilnost, političku stabilnost, zakonske i podzakonske regulative, jasno propisane i što kraće procedure za dobijanje potrebnih dozvola i saglasnosti. Ovim bi privukla domaće i strane investitore da više investiraju u ovu oblast.

Poznato je, da je Kyoto sporazum postao pravosnažan u našoj zemlji 2003. godine a Srbija je postala članica protokola 2008. godine i time je omogućena izgradnja projekata takozvanih CDM (Clean Development Mechanizm) ili Mehanizama čistog razvoja. Objavljena je CDM Strategija SRB 2010. godine u vezi podrške države u tim projektima, međutim, do danas je realizovano samo nekoliko takvih projekata. Ovi projekti se takođe bave i povećanjem energetske efikasnosti i u glavnom se u njima koriste obnovljivi izvori kao pogonsko gorivo (biomasa). SGS ima veliko iskustvo u toj oblasti i jedan je od sertifikovanih tela koje ima pravo verifikacije projekata. Od države je neophodan jači podsticaj, naročito u oblasti informisanja potencijalnih klijenata i investitora iz industrijski razvijenih država, kako bi u saradnji sa domaćim investitorima doprineli primeni novih tehnologija u ovoj oblasti.

eKapija: Šta podrazumeva standard ISO 50001?

- Svrha ovog međunarodnog standarda je da omogući organizacijama da uspostave i primenjuju sistem upravljanja energetskim aspektima (električna energija, gorivo, para, toplota, komprimovan vazduh i drugi slični mediji). Uspostavljeni sistem menadžmenta – EnMS u skladu sa zahtevima standarda ISO 50001:2011, predstavlja dobru praksu u upravljanju energijom. Zahtevi sistema energetskog menadžmenta EnMS, definišu se kroz energetsku politiku, uspostavljanjem opštih i posebnih ciljeva i akcionih planova u kojima je obavezno uključena usaglašenost sa zakonskim zahtevima.

eKapija: Šta bi uvođenje takvog standarda značilo kompanijama?

- Benefiti od implementacije zahteva standarda ISO 50001 su uštede u novcu i energiji, sposobnost organizacije da ispunjava nacionalne i međunarodne regulative za smanjenje gasova GHG, smanjanje naknada za emisije i zagađenje životne sredine, ako i merljivi rezultat, koji se odnosi na energetsku efikasnost, vrstu upotrebljene energije i potrošenu energiju.

eKapija: U kojim oblastima obnovljivih izvora energije se može primeniti?

- Standard 50001 se može implementirati u svim organizacijama, takođe podržava sve vidove neobnovljivih i obnovljivih energetskih izvora (energije vetra, sunca, biomase, termalne vode...).

eKapija: Koliko je kompanijama u našoj zemlji poznat taj standard?

- Prema podacima koji se mogu dobiti preko Privredne komore Srbije pretpostavlja se da zasada postoje od 3 do 5 organizacija koje imaju sertifikovan sistem prema zahtevima ISO 50001. "SGS Beograd" je ove godine sertifikovao sistem EnMS u organizaciji FAS – Fiat automobili Srbija u Kragujevcu.

SGS ekspertiza u OIE

SGS eksperti pružaju veliki broj usluga kroz sve faze razvoja projekta:

• Izrada biznis plana
• Izrada studije izvodljivosti
• Monitoring nad izvođenjem projekata:
- Tehnički due diligance
- Nulti izveštaj za banke kojim se potvrđuje izvodljivost projekta na osnovu dokumentacije, konstatuje budžet projekta, dinamički plan i potvrđuje sopstveno učešće investitora
- Kvantitativna i kvalitativna kontrola izgradnje u skladu sa projektnom dokumentacijom
- Kontrola namenskog trošenja kredita
- Kontrola dinamike izvođenja radova
• Stručni nadzor prema Zakonu o planiranju i izgradnji
• Tehnički pregled objekata
• Procena tržišnih i funkcionalnih vrednosti objekata
• Izrada energetskih izveštaja za potrebe kreditiranja od banaka
• Pružanje usluga stručnog nadzora u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji
• Kontrola isporuke opreme kod proizvođača i na gradilištu
• Verifikaciju tehničkih karakteristika opreme u toku i nakon puštanja u rad.

Kompletan Tematski bilten "Obnovljivi izvori energije-šansa ili obaveza" možete pogledati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.