NavMenu

Lidl širi mrežu, IKEA investirala u AVA Shopping Park, Beograd dobija novi Kineski tržni centar - Retrospektiva 2022, investicije u oblasti TRGOVINSKIH CENTARA

Izvor: eKapija Ponedeljak, 23.01.2023. 11:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Nathália Rosa)Ilustracija
Trgovinski centri, pogotovo najave novih otvaranja provereno su zanimljive teme našem potrošačkom društvu, ujedno i našoj čitalačkoj publici.

Ni, sad već u izmaglici, pandemija virusa korona, ni rat u Ukrajini, ni tamni oblaci ekonomske krize koji se nadvijaju nad globalnom privredom nisu jače ili primetnije uzdrmali srpski trgovinski sektor u 2022. godini, iako, to se mora istaći, svaki dan svedočimo sve primetnijem rastu cena, kako osnovnih životnih namirnica tako i sve ostale robe koja se nađe na trgovačkim rafovima.

Imali smo povremeno i blaže nestašice određenih namirnica, ali se ipak čini da i u otežanim uslovima lanci snadbevanja pronalaze nove kanale, te da i ovde važi ona stara "gde ima volje ima i načina".

U međuvremenu veliki investitori realizovali su ili započeli nova ulaganja, a najavljen je i dolazak novih ulagača. Jedni se šire, dok drugi tek stupaju na srpsko tržište, na radost potrošača koji vole da imaju izbor, ali i kvalitetnu tržišnu konkurenciju. Neki se kao feniks dižu iz pepela, ali o tome više u redovima koji slede.

Pogledajmo koje su to priče i investicije bile posebno interesantne vašem čitalačkom oku pa su zavredele da se nađu na našoj listi najčitanijih iz oblasti TRGOVINSKIH CENTARA.


1. Širenje mreže i novi logistički centar Lidl

(Foto: Herrndorff/shutterstock.com)
Prvo mesto pripalo je već dobro poznatom "igraču" kompaniji Lidl i širenju mreže njenih prodavnica u Srbiji. Tako je početkom godine najavljen još jedan maloprodajni objekat u Beogradu, ovaj put u blizini centra grada, tačnije na lokaciji u Cvijićevoj ulici. Istaknuto je da će prostirati na više od 5.000 m2 bruto površine, da će se parking za potrošače nalaziti u prizemlju, dok će se na spratu nalaziti prodajni prostor.

Avgust je doneo priče o daljem širenju i novim prodavnicama ponovo u Beogradu, sada u Bulevaru destopa Stefana, ali i otvaranju druge radnje u Subotici na adresi Beogradski put 115v.

Pored maloprodaje, Lidl je investirao i u drugi logistički centar, koji je takođe u avgustu 2022. zvanično otvoren.
- Investicijom od 70 mil EUR u logistički centar u Lapovu obezbedili smo značajan oslonac našeg poslovanja. Osim toga što ćemo imati još efikasnije snabdevanje Lidl prodavnica, podjednako važno je što smo ovim ulaganjem otvorili 250 novih radnih mesta u ovom kraju Srbije, kao i da sada naš tim čini više od 3.000 kolega - izjavio je tada generalni direktor kompanije Lidl Srbija Dragan Čigoja.

Logistički centar u Lapovu izgrađen je uz poštovanje najviših standarda održivosti, pa će i tokom svog rada imati karakteristike "zelenog" objekta.

Lidl maloprodajna mreža koja se prostire u 35 gradova Srbije snabdeva se robom iz dva centra, Lapova i Nove Pazove.


2. AVA Shopping Park
(Foto: IKEA Srbija)
Drugoplasirano mesto pripalo je takođe naširoko poznatom trgovinskom lancu IKEA. Naime u petoj godini poslovanja u Srbiji, u maju 2022. otvoren je AVA Shopping Park, pored robne kuće IKEA.

- Ovim projektom smo još jednom pokazali posvećenost sprskom tržištu i potvrdili našu prvobitnu poruku - IKEA planira dugo da ostane u Srbiji. Želimo da dalje razvijamo naše poslovanje, proširimo komercijalnu zonu Bubanj potok i podržimo lokalni ekonomski razvoj - rekla je na ceremoniji otvaranja Katarina Egorova, regionalna direktorka IKEA Jugoistočna Evropa.

Investicija u AVA Shopping Park vredna je više od 55 mil EUR, a obuhvata prodajni prostor od oko 19.000 m2 sa odličnom ponudom više od 35 domaćih i internacionalnih brendova.


3. Kineski tržni centar Beograd

Idejno rešenje (Foto: Beoinfo)Idejno rešenje
Bronza ili treće mesto otišla je u ruke novog starog trgovinskog centra i Beograđanima dobro poznatog mesta gde se pazari. Reč je o novom kineskom tržnom centru u novobeogradskom Bloku 72, pošto je na javnoj licitaciji kineski investitor kupio ponuđeno zemljište.

Kasnije tokom godine smo saznali da investitor Eurasia Trade Center na Novom Beogradu između ulica Nova 15, Nova 16 i Jurija Gagarina planira izgradnju novog kineskog tržnog centra. Kako je navedeno u projektnoj dokumentaciji koja je bila na javnom uvidu, kompleks će se sastojati od dva objekta i saobraćajnice.

Predviđena je fazna izgradnja i to tako što je prvom fazom obuhvaćena izgradnja objekta 1, saobraćajnice i dela parkinga koji zadovoljava potrebe objekta 1. Bruto razvijena građevinska površina objekta 1 iznosiće 23.400,26 m2 sa pripadajućim parkingom od 330 mesta, od kojih su 24 predviđena za osobe sa invaliditetom.

Predviđeno je da objekat 1 ima pristup iz Ulice Jurija Gagarina. Objekat je spratnosti P+1, a u prizemlju je smešteno 185 lokala od kojih je 88 orijentisano tako da imaju ulaz direktno sa partera, dok je na prvom spratu predviđeno 175 lokala. Vertikalna komunikacija u objektu rešena je sa pet obodnih stepenišnih jezgara, od kojih dva imaju teretne liftove, i jednim centralnim jezgrom. Takođe postavljena su dva eskalatora u centralnom delu objekta. Objekat na svakom spratu ima po jedan sanitarni blok. Dužina objekta 1 iznosi 156,7 m.

Faza 2 predviđa izgradnju objekta 2 čija bruto razvijena površina iznosi 10.949,34 m2 sa parkingom od 100 parking mesta. Predviđeno je da objekat bude spratnosti P+2. U prizemlju objekta smeštena su 62 lokala od kojih 27 ima pristup sa partera. Na prvom spratu predviđena su 54 prostora. Drugi sprat predviđen je kao magacinski prostor. Planirana dužina drugog objekta iznosi 294 m.


4. Širenje ruskog lanca Svetofor

Osim Kineza, dolaze nam i ruski trgovci i zauzimaju četvrtu poziciju na našoj listi. Naime, početkom 2022. je najavljeno da maloprodajni lanac Svetofor nakon godinu dana poslovanja u Srbiji planira da poveća svoje aktivnosti na srpskom tržištu otvaranjem prvog marketa u Beogradu i na još tri lokacije širom Srbije. Tako danas imaju 20 prodavnica širom Srbije.

Svetofor (rus. kovanica od svetlosni semafor, prevod na srpski, jednostavno, semafor - prim. eKapije) je deo ruske Torgservis grupe koja u Srbiji posluje sa dve nezavisne kompanije Beltorg (Svetofor marketi) i Ros Produkt Servis Beograd (MERE marketi). Prvi MERE market otvoren je u Batajnici krajem 2020. godine, dok je lanac Svetofor operacije započeo nekoliko meseci kasnije. Brend MERE uskoro planira da uđe na tržišta Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.


5. Izgradnja Bajlonijeve pijace

Idejno rešenje (Foto: Grad Beograd/Projektni zadatak, screenshot)Idejno rešenje
Uz trgovinske centre, i mnoge pijace širom naše zemlje doživljavaju arhitektnosku transformaciju, pa postaju jednako zanimljivi kupcima ali i prodavcima. Jedna od njih posebno je zainteresovala naše čitaoce i našla se na petom mestu a reč je o izgradnji Bajlonijeve pijace u Beogradu u Ulici Džordža Vašingtona. Tim povodom Grad Beograd je raspisao tender za izradu projektne dokumentacije. U planu je da se svi objekti u okviru pijace sruše i da se na njihovom mestu grade novi. Kako je navedeno u projektnom zadatku, nova pijaca imaće i podzemnu garažu.

Ističe se da će prostor kompleksa pijace zadržati pretežnu uslugu prodaje, pripreme i konzumacije hrane. Planirano je podizanje kapaciteta tezgi za oko 10-15% (do 400 tezgi), u zavisnosti od namene i tipa.


6. BIG tržni centar Čačak

Čačak bi uskoro mogao da se priključi listi gradova u kojima posluje tržni centar BIG. Ova vest našla se na šestom mestu. Kako je pojašnjeno u urbanističkom projektu novi tržni centar je planiran na prostoru nekadašnje fabrike Hemijska industrija PKS Lateks i Prvi maj.

Urbanističkim projektom obrađuje se prostor u površini od 57.640 m2 koji je do sada razrađivan Planom generalne regulacije "Industrijska zona, kompleksi bolnice i kasarne". Urbanistički projekat je uradilo preduzeće Urbanprojekt iz Čačka za potrebe kompanije CEE –BIG Management iz Beograda. Njime je predviđen prostor pod objektima u površini od 20.103 m2 i 556 parking mesta. Ukupna površine ostale namene iznose 51.610 m2, a javne namene 6.019 m2.

Dodaje se da je konceptualnim rešenjem planirana potpuno nova mreža internih saobraćajnica u okviru kompleksa. Planirano je šest novih objekata u formi poluotvorenog bloka, od kojih su četiri u funkciji poslovnog prostora – zgrade sa prodavnicama i dva uslužna objekta – restorani.


7. Turska Edvema dolazi u Beograd

Ako je suditi po raznovrsnosti stranih investitora u ritejl sektoru, Srbija je privlačna i istoku i zapadu. Zato ne čudi da je sa posebnom pažnjom ispraćena vest da najveći turski maloprodajni lanac za opremanje doma Evdema dolazi u Beograd. Kod nas ova vest je zauzela sedmo mesto.

Lanac nudi širok izbor proizvoda nameštaja i dekoracija kroz svoje koncept prodavnice. Kompanija u Turskoj poseduje i logistički centar koji se prostire na više od 20.000 m2.

Evdema poseduje i sopstvenu proizvodnju u Turskoj, a sarađuje sa više od 2.000 partnera u više od 40 zemalja. E-commerce je takođe zastupljen kod najvećeg turkog lanca sa više od 10.000 proizvoda.


8. Otvoreni tržni centar Beograd

Osmo mesto vodi nas ponovo u Beograd koji je čest domaćin tržnim centrima, ali pored zatvorenih, posebno je popularan i onaj pod "vedrim nebom", tzv. buvljak ili otvoreni tržni centar koji bi trebalo da bude izmešten sa sadašnje lokacije na Novom Beogradu u blok između ulica Marka Čelebonovića, saobraćajnice T6 i novoprojektovane saobraćajnice.

– Nova lokacija ima oko 7,3 hektara i u funkcionalnom smislu biće mnogo povoljnija u odnosu na današnju. U okviru parcele biće i parking-prostor i svi neophodni komunalni objekti, kao i trafostanica koja neće služiti samo za potrebe OTC već i za neke delove opština Zemun i Novi Beograd – istakao je Stojčić. – Nova lokacija ima oko 7,3 hektara i u funkcionalnom smislu biće mnogo povoljnija u odnosu na današnju. U okviru parcele biće i parking-prostor i svi neophodni komunalni objekti, kao i trafostanica koja neće služiti samo za potrebe OTC već i za neke delove opština Zemun i Novi Beograd – istakao je svojevremeno Marko Stojčić, glavni gradski arhitekta.


9. Dogradnja Beo Shopping Centar

(Foto: Urbanistiq/Idejno rešenje)
Listu zaokružujemo devetim mestom koje je pripalo dogradnji tržnog centra Beo Shopping Center u Beogradu. Investitor projekta je Shopping center IV LTD Beograd, a idejno rešenje uradio je Urbanistiq doo Beograd. Prema idejnom rešenju predviđena je dogradnja, odnosno proširenje na nivou drugog sprata tržnog centra u Ulici Vojislava Ilića.

U planu je formiranje dva nova lokala poslovno-komercijalnih sadržaja i proširenje postojeće otvorene terase.

Prvi lokal biće formiran na delu krovne površine iznad prvog sprata, u jugoistočnom delu objekta, na oko 2.994 m2. Unutar lokala predviđena je i galerija. U severnom delu krova planiran je drugi lokal na oko 1.033 m2.

Otvorena terasa biće proširena u dve zone od po 302.35 m2 i po završetku rekonstrukcije imaće površinu od oko 1.066 m2.



Predstavili smo vam devet investicija koje su privukle najviše pažnje naših čitalaca kada je reč o investicijama u TRGOVINSKIM CENTRIMA.

Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obeležile 2022. godinu iz oblasti: TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, NEKRETNINA, INDUSTRIJE, POPLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE, TELEKOMUNIKACIJA I IT, SPORTSKE INFRASTRUKTURE, EKOLOGIJE, KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.