NavMenu

U Kruševcu u planu izgradnja dela Istočne obilaznice u cilju povezivanja na Moravski koridor

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.10.2022. 09:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bertold Werkmann/shutterstock.com)Ilustracija
Odeljenje za urbanizam i građevinarstvo gradske uprave Kruševca izložilo je na javni uvid nacrt Plana detaljne regulacije "Istočna obilaznica, Bivoljski most - Parunovački most".

Predmetni plan obuhvata državni put IB reda broj 38 (Kruševac (Makrešane) - Blace - Beloljin), deonica 03801 od raskrsnice sa ulicom Balkanskom kod km 5+535 (približno) do raskrsnice sa državnim putem IIA reda broj 215 (Kruševac - Đunis - Deligrad, čvor broj 03801 Kruševac (Đunis), km 7+031.

Površina obuhvata plana iznosi 5,18 ha.

Deo trase Istočne obilaznice, tj. jedna traka saobraćajnice sa trotoarom i postavljenim uličnom rasvetom su realizovani. Takođe realizovano je i ukrštanje sa Balkanskom na severu i Vidovdanskom ulicom na jugu u formi kružnih tokova. Ostatak prostora je neizgrađen jer se isti godinama čuvao za realizaciju punog profila planirane trase Istočne obilaznice.

Namena prostora obuhvaćenog Planom detaljne regulacije je izgradnja dela Istočne obilaznice (od ulice Balkanske do državnog puta IIA reda broj 215), sa ciljem stvaranja planskog osnova za unapređenje saobraćajne infrastrukture i definisanje uslova korišćenja zemljišta u obuhvatu plana.

Planom je definisan deo trase državnog puta IB reda broj 38, odnosno deo Istočne obilaznice kojom će se preko petlje Kruševac-Istok omogućiti povezivanje na državni put IA reda (autoput E761, deonica Pojate - Preljina, Moravski koridor). Naime, planira se izgradnja dela Istočne obilaznice kao dvosmernog puta sa dve kolovozne trake sa po dve saobraćajne trake širine po 4 m i razdelnim ostrvom od 3 m kao i obostranim trotoarima širine 3 m.

Što se tiče izgrađenosti prostora u kontaktnim zonama Istočne obilaznice, manji deo (leva strana uz reku Rasinu) prema Bivoljskom mostu izgrađen je sadržajima sporta i rekreacije i javni parking, dok su sa desne strane sporadično raelizovani objekti komercijalnih i privrednih delatnosti.

U okviru Plana predviđene su i raskrsnice u nivou, sa punim režimom. Takođe, na predviđenom prostoru nije dozvoljeno parkiranje i nema planiranih javnih parkinga.

Kako je navedeno u projektnoj dokumentaciji, zadržava se planirana trasa Istočne obilaznice u okviru pojasa eksproprijacije koji je delimično sproveden po prethodnoj planskoj dokumentaciji. Postojeći objekti (ograde, nadstrešnice, platoi) sagrađeni u pojasu eksproprijacije planirani su za uklanjanje.

Obrađivač plana je Javno preduzeće za urbanizam i projektovanje Kruševac. Dokument je do 12. novembra dostupan na zvaničnoj internet stranici Grada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.