NavMenu

Cena gasa ponovo iznad 2.000 EUR - Kako će Evropa dočekati zimu?

Izvor: RTS Četvrtak, 28.07.2022. 08:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
Gasprom je zaustavio i drugu turbinu gasovoda Severni tok 1. Kako se navodi, isporuke tim gasovodom Evropi već od juna su na 40%, dok suovim smanjenjem prepolovljene. Neizvesnost snabdevanja i sve manje ruskog gasa na evropskom tržištu uzburkali su i berze – gas je u jednom danu poskupeo više od 300 USD, a cena je premašila 2.300 USD, prenosi RTS.

Isporuke ruskog gasa u Centralnu i Zapadnu Evropu sve su manje a ključni gasovod Severni tok 1 radi sa tek petinom kapaciteta. Time su nastavljene političke tenzije partnera tog gasovoda Rusije i Nemačke.

Prema rečima portparola Kremlja Dimitrija Peskova "Gasprom isporučuje onoliko koliko je moguće. Znamo da su se sada tehničke mogućnosti za pumpanje suzile".

- Gasprom je bio i ostao pouzdan garant za sve svoje obaveze. Ali ne može da garantuje pumpanje ako se uvozni agregati ne mogu servisirati zbog evropskih sankcija - rekao je on.

Kako je navela portparolka nemačke vlade Kristijane Hofman, "ne vidimo nikakav tehnički razlog za ovo. Turbina je tu. Servisirana je. Tako da sa naše tačke gledišta ništa ne stoji na putu transporta turbine u Rusiju".

Štednja gasa i međusobna ispomoć članica u slučaju nestašica za Brisel je sada prioritet. Kako se navodi, Grčka je zadovoljna što je izuzeta iz tog kriznog plana jer 70% struje dobija iz gasnih centrala. I Španija je kao i Portugalija zadovoljna jer neće morati da štede 15% gasa već samo 7% zato što sa susedima nisu mnogo povezane gasovodima, ali imaju velike planove.

- Imamo važnu infrastrukturu za regasifikaciju u Evropi, najvažniju u Evropi. Mislimo da Španija ima priliku da postane čvorište prirodnog tečnog gasa koji ćemo moći da izvozimo i da postane alternativa ruskom gasu za mnoge zemlje Evropske unije - napomenuo je španski premijer Pedro Sančez.

Nemačka vlada osudila je dalje smanjenje isporuka ruskog gasa preko Severnog toka 1, jer računaju na više gasa koje će dobiti iz pravca Slovačke ali i druge izvore.

- Gas će teći. Opet, imamo druge mogućnosti iz Norveške, iz Holandije i LNG terminala koje gradimo što je brže moguće. Skladišni kapaciteti su popunjeni 65% i biće još popunjeni. Biće gasa, ali gasa više neće biti po jeftinijoj ceni. Moramo da uštedimo, a to podrazumeva i ekonomično grejanje - podvukao je Robert Habek, ministar ekonomije i energetike Nemačke.

Ali realnost već brine privrednike jer zbog poremećaja u sanabdevanju i visokih cena gasa već prave rezove u poslovanju.

Najveći nemački proizvođači amonijaka smanjuju proizvodnju. To će ugroziti i industriju đubriva, plastike, naftnih derivata, mesa i gaziranih pića, jer im je amonijak sirovina bez koje ne mogu da rade.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.