NavMenu

Zrenjaninci će 2024. godine piti čistu vodu? - Potpisan Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja sa kompanijom Metito

Izvor: eKapija Sreda, 06.07.2022. 10:45
Komentari
Podeli
Rami Gandur, Simo Salapura i Predrag Bodiroga (Foto: Reem Saleh)Rami Gandur, Simo Salapura i Predrag Bodiroga
Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu potpisali su gradodonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, direktor kompanije Metito Rami Gandur i direktor JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin Predrag Bodiroga. Potpisnik ugovora je firma Panonija vode, koju je Metito osnovao u Srbiji, navedeno je u saopštenju kompanije.

Kako je navedeno na sajtu Vlade, ovim će biti omogućeno da 95.000 stanovnika tog grada dobije čistu pijaću vodu.

Potpisivanju je prisustvovala i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, koja je istakla da je problem rešen na jedini mogući način, a to je javno - privatno partnerstvo.

Prema njenim rečima, prethodni vlasnik fabrike za proizvodnju vode bila je privatna kompanija, pa Vlada nije mogla svojim sredstvima da reši ovu situaciju.

- Ovo je najznačajniji trenutak u ovom teškom projektu obezbeđivanja pijaće vode građanima Zrenjanina i skidanja zabrane upotrebe vode koja je uvedena pre više decenija - naglasila je ona.

Premijerka je izrazila nadu da će stanovnici Zrenjanina u prvom kvartalu 2023. godine dobiti tehnički ispravnu vodu, a u prvom kvartalu 2024. godine i vodu za piće.

Ona je objasnila da je Metito otkupio postojeće postrojenje za 3,5 mil EUR i da će u projekat dobijanja čiste pijaće vode za 95.000 stanovnika grada Zrenjanina uložiti još 18 mil EUR.

Predsednica Vlade je navela da će Metito u narednih 25 godina upravljati postrojenjem i investirati u njega, nakon čega će ono postati vlasništvo grada, dodaje se.

- Metito će, za potrebe investicije u modernizaciju i razvoj zrenjaninskog postrojenja za prečišćavanje vode, integrisati najsavremeniju tehnologiju, svoja stručna znanja i resurse zahvaljujući kojima je kompanija uspešno realizovala brojne slične projekte širom sveta - stoji u saopštenju.

_______________________________________________________________________________________________________

Srbija je prvo tržište u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi u koje će Metito investirati ukupno 50 mil EUR, a ovaj izbor je načinjen uz stanovište kompanije da strateška pozicija zemlje, ekonomska stabilnost, vizija liderstva i sposobni ljudi pružaju povoljan ambijent za investitore i veliki potencijal za održivi rast. Metito smatra projekat u Zrenjaninu jednim od prioritetnih projekata koji su u skladu sa vizijom Srbija 2020 – 2025, ističe se u saopštenju.

Metito je privatna multinacionalna kompanija, a među njenim akcionarima su korporacija Micubiši, Micubiši teška industrija i Međunarodna finansijska korporacija, članica Grupe Svetske banke.

_______________________________________________________________________________________________________

Brnabićeva je najavila i da će Vlada paralelno sa ovim poslom uložiti 510 miliona dinara u sanaciju vodovodne mreže i zamenu azbestnih cevi u Zrenjaninu kako bi voda koju će građani dobiti u svojim domovima bila istog kvaliteta kao ona na izlazu iz fabrike vode.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.