NavMenu

Šest dela u najužem izboru za nagradu "Vladan Desnica"

Izvor: Novosti Četvrtak, 16.06.2022. 16:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Sam_92120)Ilustracija
U najuži izbor za nagradu "Vladan Desnica" za najbolji roman, koju je nedavno ustanovila Narodna biblioteka Srbije, izabrano je šest dela: "Deca" Milene Marković (LOM), "Ruža pod ledom" Mirka Demića (SKD "Prosvjeta"), "Petlja" Dejana Aleksića ("Laguna"), "Smrtni ishod atletskih povreda" Milice Vučković (Booka) i "Španska čizma" Vladimira Kopicla ("Laguna").

O ovom priznanju odlučuje devetoro uglednih pisaca, od kojih svako predlaže po sedam knjiga: Dušan Kovačević (predsednik), Vladan Matijević, Vladimir Tabašević, LJubica Arsić, Milisav Savić, Mirjana Mitrović, Enes Halilović, Vule Žurić i Dejan Stojiljković.

Na jučerašnjoj konferenciji za štampu u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, dr Vladimir Pištalo, upravnik NBS i inicijator ovog priznanja, istakao je da je ovo prva nagrada piscu koju dodeljuju pisci:

- Nagrada je ponela ime jednog od naših najuglednijih književnika. U žiriju su ne samo autori dokazani u svom poslu već i veoma iskusni. Nagrada će biti dodeljena 21. juna, na dan sa najviše svetlosti, koji je ujedno i Dan muzike. Nadamo se da će ovo priznanje postati tradicionalno i jedno od najznačajnijih u zemlji.

Članovi žirija pročitali su oko sto knjiga, napomenuo je Kovačević i rekao:

- Naša želja je bila da silne nagrade koje već postoje, ujedinimo u jednu nagradu pod pokroviteljstvom najznačajnije kuće za život knjige - rekao je Dušan Kovačević.

Nagrada "Vladan Desnica", koja iznosi 12.000 EUR, biće svečano uručena na Kosančićevom vencu gde je nekada bila Narodna biblioteka, srušena u šestoaprilskom bombardovanju 1941. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.