NavMenu

Sindikat Nezavisnost: Ponuda FCA radnicima znači kraj fabrike i propast za Kragujevac

Izvor: Beta Četvrtak, 12.05.2022. 17:43
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Bezarević / eKapija)
U sindikatu "Nezavisnost" fabrike Fiat Krajsler automobili Srbija ocenili su da današnja ponuda poslodavca radnicima da rade u inostranstvu, znači "kraj fabrike i udar na Kragujevac".

Potpredsednik tog sindikata Igor Anđić rekao je agenciji Beta da su proizvodni radnici danas u fabrici obavešteni o uslovima za odlazak u Nemačku, Poljsku, Italiju i Slovačku na dvogodišnji rad u fabrikama kompanije Stelantis, u čijem sastavu je italijanski Fiat, većinski vlasnik kragujevačke fabrike automobila.

- To znači da se fabrika u Kragujevcu zaključava, praktično biće na stend-baju do proizvodnje novog modela, a nas šalju u inostranstvo, što je za mnoge radnike neprihvatljivo, jer su to sve mladi ljudi, patriote koji hoće ovde da žive i rade- rekao je Anđić.

On je dodao i da poslodavac nije izneo detaljan socijalni program za radnike, na čemu će insistirati sindikat "Nezavisnost".

Anđić je rekao da su radnici spremni da blokiraju grad već sutra, ako kompanija ne iznese detalje socijalnog programa.

- Mi ćemo od države da tražimo da Fiat pokupi prnje i ode, da se isele i idu odmah, jer ostavljaju 2.500 radnika bez posla i 10.000 porodica bez egzistencije", rekao je Anđić ocenjujući da Kragujevac "guraju u propast".

On je istakao da su u sindikatu spremni da pregovaraju ali ne u Beogradu nego u Kragujevcu i traže od premijerke Srbije da kaže radnicima šta ih čeka.

Prema dokumentu sa kojim su danas upoznati radnici, za rad u Slovačkoj i Poljskoj ponuđena je minimalna osnovna neto mesečna zarada u iznosu od 800 odnosno 850 EUR, a ponuđen je i neto bonus pre polaska od 6.000 evra.

Po povratku, radnici će primiti neto bonus po 11.000 EUR, ukupno za dve godine.


Za radnike koji će otići na rad u Nemačku minimalna osnovna neto mesečna zarada je 1.900 evra, a u Italiju 1.400 EUR, pri čemu je neto bonus pre polaska 1.000 EUR.

Neto bonus po povratku iz Nemačke je 2.000 EUR, a iz Italije 1.500 EUR.

Smeštaj plaća zaposleni, dok se bonus zaposlenima isplaćuje srazmerno provedenom vremenu na radu u drugoj fabrici.

Radnicima je rečeno da se od sutra do 20. maja u vremenu od 9.00 do 14.00 mogu prijavljivati u upravnoj zgradi.

Kako je Beta saznala u Samostalnom sindikatu sestrinske kompanije Fiat plastik, radnicima FCA je danas rečeno da postoji i opcija odlaska iz fabrike, kako je rečeno, uz otpremninu po zakonu.

Jedini reprezentativni sindikat u FCA čiji su predstavnici, kako je juče bilo najavljeno, jutros imali sastanak sa direktorom kompanije, nije zvanično reagovao na Fiatovu ponudu radnicima, a predsednik tog sindikata danas nije odgovarao na telefonske pozive agencije Beta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.