NavMenu

Izgradnja brze pruge Beograd-Niš - Deonica Stalać-Đunis dvokolosečna

Izvor: RTS Nedelja, 21.11.2021. 16:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Arts Illustrated Studios/shutterstock.com)Ilustracija
Do kraja godine na tenderu će biti izabran izvođač radova za rekonstrukciju pruge od Stalaća do Đunisa. Time će zvanično početi obnova železničkog pravca od Beograda do Niša.

Pruga od Stalaća do Đunisa je jedina jednokolosečna, na celom pravcu od Beograda do Niša. Zato će se graditi dvokolosečna trasa dužine 17 kilometara i tunel od 3,2 kilometra. To će omogućiti brzine do 160 kilometara na sat.

- Reč je zaista o veoma složenom objektu, najsloženijem objektu na ovoj deonici pruge i praktično se krenulo od onoga što je najteže da se uradi - kaže Nenad Stanisavljević, pi-ar Infrastrukture železnica.

Stalać je u bivšoj Jugoslaviji bio prepoznatljiv po železničkoj stanici. I sada ovuda prođe polovina železničkog transporta kroz Srbiju.

- Planirano je da čak 40% ove deonice čine mostovi i tuneli. Ovde će se prema najavama graditi šest tunela i pet mostova.

Za nerazvijenu opštinu Ćićevac, gde će se pruga graditi, ovo će značiti mnogo.

- Očekujemo još brži transport roba i usluga i ljudi, a očekujemo i dolazak nekih novih investicija, s obzirom da kod nas može da se aktivira i taj industrijski kolosek - kaže Mirjana Krkić, predsednica opštine Ćićevac.

- Osim što povezuje važne gradove, ona povezuje i zaleđa tih gradova, sa interesantnim turističkim atrakcijama, tako da će brže i udobnije stići do tih destinacija - kaže prof. dr Boban Stojanović sa Ekonomskog fakulteta u Nišu.

Prva fazu radova finansira država sa 40 mil EUR.

- Koridor 10 i putnički i železnički, je najvažniji koridor na celom Balkanu, on spaja Bliski istok sa Srednjom i Zapadnom Evropom. Mi moramo da obezbedimo kvalitetniju frekvenciju tim prugama - kaže Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ova pruga poslednji put je rekonstruisana 1967. godine. Očekuje se da radovi počnu na proleće, a rok za završetak je 30 meseci.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.