NavMenu

Na Makiškom polju biće nasuto 1,4 miliona kubika peska kao priprema za gradnju depoa metroa

Izvor: eKapija Ponedeljak, 08.11.2021. 10:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: buddhasmilesagain from Pixabay)Ilustracija
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić naveo je da kada je reč o gradnji metroa prvo počinje nasipanje Makiškog polja, gde će biti nasuto 1,4 miliona kubika peska na parceli od oko 82 hektara.

- Nakon nasipanja počinjemo da gradimo konstrukciju za prugu, osnovu depoa, autobuski terminus, parking za korisnike, prvu stanicu, kanalizaciju, dva kolektora i drugo. U februaru 2022. potpisujemo ugovor za izgradnju depoa, a mesec dana posle toga ugovor za izgradnju saobraćajnica bulevarskog tipa koje će opsluživati čitav taj metro sistem, dugih oko sedam kilometara, sa kompletnom infrastrukturom. U julu sledeće godine potpisujemo ugovor za izgradnju prve linije beogradskog metroa, "krtica" će se praviti godinu dana u Kini, a u maju 2023. počinjemo da gradimo saobraćajnice, dok će u novembru 2023. početi bušenje tunela "krticom". Prva linija će imati oko 21,3 kilometra, od čega će samo 2,3 kilometra biti iznad zemlje i to oko Makiša - rekao je Vesić za TV Pink, a prenosi Beoinfo.

Na prvoj liniji metroa biće 22 metro stanice i počeće da se rade od septembra 2023. godine. Tom dinamikom, naveo je Vesić, prva linija metroa biće u funkciji početkom 2028. godine.

- Projektovanje za drugu liniju već smo počeli. Depo će biti manji i to na Bežanijskoj kosi. Dakle, radovi na drugoj liniji počinju 2023. i završiće se 2030. godine - kazao je Vesić.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.