NavMenu

MMF podigao prognozu rasta Srbije na 6,5%

Izvor: Tanjug Utorak, 12.10.2021. 16:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wrangler/shutterstock.com)Ilustracija
Međunarodni monetarni fond je povećao prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije za ovu godinu na 6,5 posto, odnosno za 0,5 procentnih poena u odnosu na svoju projekciju iz jula.

U novom, jesenjem Izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima, čije je predstavljanje upravo u toku, MMF predviđa da će rast Srbije u idućoj godini iznositi 4,5%, a u 2023. godini 4,0%.

Deficit tekućeg računa Srbije će, prema prognozi MMF-a, iznositi u ovoj godini 4,1%, a u naredne dve godine će se blago povećati na 4,4, odnosno na 4,6%, respektivno.

Fond procenjuje da će inflacija u tekućoj godini iznositi u našoj zemlji 3,0Ž%, nakon čega će se dogodine spustiti na 2,7%, dok stopu nezaposlenosti vidi na nivou od 9,3% u ovoj godini i narednoj godini.

Kada je reč o projekcijama rasta zemalja u regionu, MMF procenjuje da će privreda Slovenije, posle pada od 4,2% u 2020, zabeležiti rast od 6,3% u tekućoj godini, a toliki rast prognozira i Hrvatskoj, čiji je BDP pao lani za 8,0%.

MMF nije izneo ekonomske projekcije za druge republike bivše Jugoslavije u novom izveštaju.

Što se tiče naših drugih suseda, Bugarskoj se predviđa ekonomska ekspanzija od 4,5% u 2021. godini, Rumuniji od 7,0% nakon lanjskog pada od 3,9%, dok se Mađrskoj, čiji je BDP pao prošle godine 5,0%, prognozira rast od 7,6% u ovoj godini.

Privreda Srbije je zabeležila u 2020. godini, koju je obeležila kriza pandemije kovid-19, smanjenje BDP-a od svega 0,9%, prema zvaničnim podacima Republickog zavoda za statistiku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.