NavMenu

Otvoren sajam naoružanja Partner 2021, predstavljeno borbeno vozilo "Lazanski"

Izvor: RTS / Tanjug Utorak, 12.10.2021. 11:44
Komentari
Podeli
(Foto: yugoimport.com)
Deseti jubilarni Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2021 svečano je otvoren u Beogradu, a prvi put je predstavljeno novo oklopno vozilo "Lazanski", nazvano po nedavno preminulom novinaru, vojnom komentatoru i diplomati Miroslavu Lazanskom.

"Lazanski" je najsofisticiranije i najmodernije teško oklopno vozilo koje je razvilo preduzeće Jugoimport SDPR. Novo oklopno vozilo je zapravo modifikovana verzija postojećeg "lazara 3". Glavna razlika između "lazara" i "Lazanskog" je višenamenski top za dejstvo po živoj sili, lakim oklopljenim vozilima, fortifikacijama...

Top kalibra 57 milimetara koristi probojnu municiju koja je izuzetno moćna i može da probije i oklop lakih tenkova.

Vozilo "Lazanski" izgledom i funkcijama pripada krugu borbenih vozila sa pogonom na osam točkova. U njega može da se smesti do 13 sedišta.

Novinu u odnosu na "lazar" čini i potpuni oklop, bez prozora, kao i neuporedivo veća ubojna moć i domet do 14 kilometara.

Miroslav Lazanski, po kojem je novo oklopno vozilo nazvano, preminuo je 3. avgusta u 71. godini. Bio je novinar, vojnopolitički komentator, analitičar, pisac i diplomata.

Karakteristike borbenog vozila "lazanski":
Težina i dimenzije:
- Bruto težina vozila: 26 do 36 tona
- Dužina: 8 metara
- Širina: 3,2 metra
- Visina: 2,6 metara
- Broj sedišta: do 13

Balistička i protivminska zaštita:
- Protivminska zaštita Stanag nivo 4a i 4b
- Balističk zaštita Jugoimport paket zaštite u skladu sa standardom Stanag, nivo 4; Jugoimport paket zaštite i skladu sa standardom Stanag nivo 5 i 6 - u razvoju

DUBS 57mm, Tehničke karakteristike:

Osnovni tehnički podaci:
- Naoružanje: Automatski top 57 mm, Mitraljez 7,62 mm
- Brzina gađanja: 80 metaka u minutu
- Domet (km): Vertikalni - do 7,5 Horizontalni - do 14,5
- Municija: Automatski top - 80, Mitraljez - 500

Zaštita:
- Zaštita od zrna kalibra 7,62 mm sa svih strana
- Zaštita prednjeg luka od zrna kalibra 30 mm


Na sajmu 132 izlagača, 36 iz inostranstva

Na sajmu Partner 2021 prisutna su ukupno 132 izlagača, od čega 36 iz 16 stranih zemalja, među kojima su Autstruja, Kina, Danska, Kanada, Francuaka, Nemačka i Italija.

Ovogodišnji sajam je i pogledu izloženih noviteta višetruko premašio sajam održan pre dve godine.

Predstavljeno je više od 70 sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojnotehničkog instituta, koje radi samostalno ili zajedno sa Odbrambenom industrijom Srbije.

Do 14. oktobra u halama 1 i 4 Beogradskog sajma i na otvorenom prostoru biće izloženo artiljerijsko-raketni sistemi, sistemi PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplovi, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopni sistemi,

U četvrtak će biti dan otvoren za posetioce, koji će moći da pogledaju sve što je izloženo, uz kupljenu kartu i negativan pi-si-ar test.

Tokom trajanja sajma biće organizovani i stručni forumi i panel diskusije na kojima će vojni eksperti iz zemlje i inostranstva imati priliku da pokažu dostignuća i ideje i razmene iskustva u oblasti odbrambene tehnologije.

Pokrovitelj sajma je srpsko Ministarstvo odbrane, a suorganizator kompanija Jugoimport SDPR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.