NavMenu

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Srbija ima dovoljno električne energije, sa privrednicima treba da dogovorimo održive cene

Izvor: eKapija Petak, 08.10.2021. 17:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nadezda Murmakova/shutterstock.com)Ilustracija
Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je prilikom posete Termoelektrani Nikola Tesla u Obrenovcu, gde je obišla radove na revitalizaciji bloka B1 TENT, da je neophodno da EPS ima bolje planiranje remonta, efikasniju realizaciju projekata i brže investiranje. Ona je ujedno zahvalila radnicima koji rade na revitalizaciji i istakla da je Srbija energetski stabilna i da će građani imati dovoljno električne, toplotne energije i gasa.

- Pitanje razvoja EPS-a je ključno za energetsku stabilnost. Neophodno je da EPS ima bolje planiranje remonta, efikasniju realizaciju projekata i brže investiranje, jer prethodnih 30 godina suštinski nisu izgradili nijedan elektroenergetski kapacitet. To je pitanje razvoja ne samo energetike, već cele privrede, pa i kompletnog društva, a država je tu da pomogne, jer EPS svakako ne može sam - rekla je Mihajlovićeva, objavljeno je na zvaničnom sajtu Ministarstva.

Mihajlovićeva je izjavila i da će domaćinstva u Srbiji imati dovoljno električne, toplotne energije i gasa.

- Revitalizacija je jako važna za stabilnost elektroenergetskog sistema u situaciji kada ceo svet, a pre svega Evropa, ima problema ne samo sa visokim cenama, nego sa stabilnošću sistema. Prva poruka građankama i građanima Srbije jeste da ima i da će i u narednih meseci biti dovoljno električne, toplotne energije i gasa. Druga poruka je za privredu i mogućnost da zajedno dođemo do rešenja koje neće ugroziti nikoga, da dođemo do održivih cena. Moja treća poruka je zahvalnost svim radnicima, kojih je ovde više od 600, a koji danonoćno rade. Svaki dan je bitan i za Srbiju, za naš elektroenergetski sistem, za EPS, za privredu - istakla je ona.

Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a, zahvalio je potpredsednici Vlade i Ministarstvu na podršci koju pružaju ovom javnom preduzeću.

- Bez podrške države ne bismo mogli da realizujemo ovako velike projekte. Nadamo se da će radovi na revitalizaciji biti gotovi i pre predviđenog roka, a svakako je da će se kapaciteti povećati za 20%. Vrednost radova je 90 mil EUR, a u najvećem delu posla učestvuju srpske kompanije. Ono o čemu takođe vodimo računa je i zaštita životne sredine - rekao je Grčić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.