NavMenu

OIE Srbija 2021 - Šta je važno u procesu energetske tranzicije i dekarbonizacije Srbije i regiona?

Izvor: eKapija Sreda, 15.09.2021. 12:48
Komentari
Podeli
Maja Pokrovac - moderator, Giles Dickson, Janez Kopač, Viktor Andov i Jovanka Atanacković (Foto: Print screen / Zoom)Maja Pokrovac - moderator, Giles Dickson, Janez Kopač, Viktor Andov i Jovanka Atanacković
Iako region jugoistočne Evrope zavisi od uglja kada je reč o proizvodnji električne energije, a emisija štetnih gasova višestruko premašuje one u EU, energetska tranzicija i proces dekarbonizacije su ubrzani, rečeno je na konferenciji OIE Srbija 2021.

- Potrebno je da se emisije ugljen-dioksida oporezuju, te da se prihodi iskoriste za potrebe tranzicije, jer još ne postoji sistemski izvor novca. To će biti veliki socijalni problem, pa ga je potrebno rešavati što pre. EU očekuje od Balkana isti tempo tranzicije, ali potrebna je pomoć, jer budžet nije isti. To se mora kombinovati sa domaćim merama i oporezivanjem emisija - smatra direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Napomenuo je i da se ciljevi, kada je reč o brojkama, jako brzo menjaju, te da neće biti jasni ni ove godine. Ipak, kako je naveo, to ostavlja prostor zemljama u regionu da same odučuju o svojoj budućnosti, kroz sopstvene planove.


Severna Makedonija predvodnica regiona

Severna Makedonija je prva država u regionu koja je odlučila da prestane da koristi ugalj. Ideju su konkretizovali i kroz planiranih 3,1 mil EUR za projekte OIE u periodu do 2027. odnosno 2030. godine, a uveden je i porez na naftu.

- Sa reformama smo počeli 2017. godine. Donesen je novi zakon o energetici, pravilnici, podzakonska akta. Uveli smo i novi model za podršku OIE. Paralelno smo pripremili konkrs za izgradnju solarnih fabrika, uz podršku EBRD i bila je velika zainteresovanost kompanija iz EU. Usvojili smo i strategiju za energetski razvoj, prvu u regionu, koja je u potpunosti sa zelenim dogovorom - sumirao je urađeno do sada Viktor Andov, savetnik premijera Severne Makedonije.

Istakao je da će Vlada strateškim invesitorima davati pravnu garanciju, zahvaljujući zakonu o specijalnim investicijama, ćime će im pružiti sigurnost. Najavio je i da će se raditi sa stranim investitorima na vetroelektranama čiji će ukupni kapacitet biti gotovo 500 MW, a investicija će biti od 2 do 3 mlrd EUR.


Važne jasne i sigurne aukcije

Giles Dicson, direktor Wind Europe, ukazao je na važnost brzog dobijanja građevinskih dozvola za izgradnju vetroelektrana, ali i na neophodnost što jasnijih i sigurnih aukcija, koje će samo na taj način biti zanimljive investitorima.

- CFD model je najbolji, jer daje jasnu perspektivu stabilnih prihoda. Ako se oslanjate na tržišne prihode, banke neće lako dati kredit, jer je cena finansiranja veća u odnosu na dvostrane premije - naveo je.

Sa ovim su se složili i bankari tokom drugog panela, koji su istakli da je predvidivost najvažniji faktor za kredite koji se daju na veliki broj godina.

Dicson je naglasio i da vetar stvara poslove u ruralnim zajednicama, kao i da bi prekvalifikacija rudara u Poljskoj trebalo da bude primer i za druge.


Do kraja februara 2022. imaćemo trogodišnji plan aukcija

Jovanka Atanacković, državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike, naglasila je važnost rada na regionalnim projektima i razmeni iskustava. Upravo na taj način Srbija je i dobila, kako je istakla, fleksibilan zakon koji omogućava primenu raznih mehanizama sa jednim ciljem.

- Do kraja oktobra svi podzakonski akti biće doneti. Aukcije će biti elektronske, zahvaljujući modernom softveru na kojem se radi. Do kraja februara 2022. imaćemo trogodišnji plan aukcija - rekla je Atanackovićeva.

Pojasnila je da će aukcije biti važne za privlačenje investitora kroz davanje premije, a predviđeni su i mogući direktni ugovori između proizvođača i potrošača, što će, kako je navela Atanackovićeva, posebno značiti za industriju.

- Moguća su i strateška partnesrtva, da država ponudi zemljište, ali i sve druge mogućnosti - dodala je.

Kao posebno značajno navela je da se u četvrtak plasiraju zelene obveznice, ali i skrenula pažnju na obnovljivi vodonik, jer se država posebno bavi vodoničnom strategijom, u saradnji sa nemačkom Vladom.

- Napravljen je investicioni plan vredan 17 mlrd EUR u oblasti energije i rudarstva, u koji su ušle i privatne investicije koje se tiču OIE – zaključila je Jovanka Atanacković.

Konferencija OIE Srbija 2021 održava se u Beogradu, a organizatori su Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije (OIE Srbija), u saradnji sa generalnim partnerom Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). Poslovni portal eKapija je jedan od medijskih sponzora.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.