NavMenu

Solaris i konzorcijum na čelu sa M.P.N. Promet dostavili ponude za 100 zglobnih autobusa na prirodni gas u Beogradu

Izvor: Novosti Četvrtak, 12.08.2021. 13:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/naeimasgary)Ilustracija
Nа tender za kupovinu 100 zglobnih autobusa na prirodni gas stigle su dve ponude - poljskog Solarisa i konzorcijuma na čelu sa beogradskom kompanijom M. P. N. Promet preko koje je grad već kupio turske BMC autobuse.

Kako je navedeno u zapisniku o otvaranju ponuda, prva je stigla 6. avgusta, a ponuđač je M. P. N. Promet doo Beograd. Oni su dali ponudu u vrednosti od 41.080.799 EUR sa PDV.

Druga ponuda stigla je 9. avgusta, dan pred otvaranje ponuda. Kompanija Solaris ponudila je 100 dugih vozila po ceni od 39.648.000 EUR sa PDV. To je za 1,4 mil EUR manje od ponude koju je dao beogradski zastupnik. Obe kompanije dale su garantni period od tri godine.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je u utorak da su "ponude predale dve kompanije, a obe su evropske, s tim što je jedna iz Evropske unije". Pošto komisija analizira obe ponude, doneće odluku. Ako su obe validne, kriterijum je najniža ponuđena cena.

Uslovi ovog tendera su bili takvi da je traženo da se autobusi kupe na lizing. S obzirom na to da su korišćene evropske povlastice, 10% svih sredstava koja budu utrošena biće vraćena Gradskom saobraćajnom preduzeću, jer se stari autobusi sa dizel motorima menjaju ekološkim vozilima.

Novosti podsećaju da je Grad aprila 2019. od kompanije M.P.N. Promet doo Beograd kupio 70 novih niskopodnih solo autobusa proizvođača BMC iz Turske. Od ove kompanije i grad Novi Sad nedavno je kupio zglobne autobuse. Beograd je Solarisove autobuse kupio marta 2013. godine i od tada ovi zglobovi voze po celom gradu, na najprometnijim linijama poput linija 18 i 31. Nabavka je finansirana kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj, u iznosu od 65 mil EUR. Ugovor je predvideo nabavku autobusa sa pratećom opremom, uslugama i obukom.

Po ubrzanom postupku radi se i na raspisivanju tendera za kupovinu novih tramvaja, otkrio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- U poslednjoj smo fazi i očekujem da ćemo u narednom periodu moći da izađemo pred građane sa dinamikom po kojoj će biti zamenjeni svi stari tramvaji, kojih u Beogradu ima više od 100 - rekao je on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.