NavMenu

Ekološke organizacije protiv predloga izmena Zakona o vodama

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 12.07.2021. 14:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: lustra/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici 40 ekoloških organizacija predali su danas Skupštini Srbije zahtev za povlačenje iz procedure Predloga izmena i dopuna Zakona o vodama zbog toga što, kako je saopštio predsednik UO Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Jovan Rajić, predviđa neustavni način upravljanja vodama i vodnim zemljištem.

Podsetili su da je predlog izmena tog zakona donet 16. juna po hitnom postupku.

- Ovim izmenama, donetim u sred leta kada su ljudi na odmorima i ne mogu da se uključe, otvaraju se vrata za legalizaciju korupcije u raspolaganju javnim dobrima i mogućnost neposredne pogodbe mimo tržista sa vlasnicima splavova i firmama za eksploataciju šljunka, kada je u pitanju zakup vodnog zemljista - naveo je.

O predlogu izmena i dopuna Zakona o vodama, koji će sutra biti pred resornim odborom, a onda u sredu i pred poslanicima, nije organizovana javna rasprava, iako se predviđene izmene tiču načina upravljanja javnim resursima, konkretno vodama i vodnim zemljištem, tvrdi Rajić.

Predstavnica Skupštine slobodne Srbije profesorka Biljana Stojković kaže da izmene predviđaju da građani Srbije ne raspolažu "ni vodom, ni vazduhom, ni zemljom", kao i da će to sada biti uneto i u zakon.

Izrazila je očekivanje da će se brojne ekološke organizacije usprotiviti jer bi, kako kaže, ozakonjenje takve stvari moglo da ugrozi zajedničke resurse koji su dobro svih nas.

Firme:
RERI RERI
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.