NavMenu

Prvi održivi rudnik u Srbiji Čukaru Peki proizvodiće 3,3 milona tona ruda bakra i zlata godišnje

Izvor: B92 Nedelja, 04.07.2021. 15:15
Komentari
Podeli

Kako su saopštili iz navedene kompanije, predviđeni kapacitet proizvodnje ovog rudnika je 3,3 miliona tona godišnje.

- Period izgradnje iznosi 2,5 godine, a životni vek rudnika 13 godina - poručuju iz Zijina, napominjući da su trenutno fokusirani na razvoj Gornje zone rudnika u okviru koje će se proizvoditi bakar i zlato.

- Za gornju zonu procenjena količina metala bakra je 1,21 milion tona, dok je količina metala zlata 76 tona - navode iz kompanije.

Prvi održiv rudnik

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike, Dejan Milijanović, kazao je ranije tokom ove nedelje da će prvi održivi rudnik biti upravo Čukaru Peki i izrazio nadu da će biti još takvih rudnika.

Naglasio je da veruje da Srbija raspolaže značajnim resursima kada je reč o metalnim i nemetalnim mineralnim sirovinama i da to prirodno bogatstvo treba da čuva i koristi na održiv način.

- Verujem da možemo da pokažemo da je u Srbiji moguće da se razvija rudarstvo koje je održivo i odgovorno prema životnoj sredini - istakao je Milijanović.

Na pitanje u kojoj meri će pažnja biti posvećena ekologiji, iz Zijina poručuju da su posvećeni izgradnji fabrika u vrtnom stilu i zelenih rudnika, vodeći se principima "najviših standarda i najstrožih zahteva".

- Do sada je u objekte zaštite životne sredine uloženo oko 34 mil EUR - ističu iz ove kineske kompanije.

Prioritet lokalno stanovništvo

Ističu da od juna njihova kompanija ima 438 zaposlenih, od kojih je 359 zaposlenih iz lokalne zajednice (oko 82 odsto).

- Očekuje se da će ukupan broj zaposlenih dostići 1.235 nakon rada na projektu Gornja zona. Naš plan je da većinu radnih mesta pružimo lokalnom stanovništvu, dostižući 90% - najavljuju.

Sem zaposlenih u njihovoj kompaniji, tu su i podizvođači, uključujući lokalne kompanije - Inkop, Transkop i Kalubra, te kineske kompanije Honda, JCHX, Tiejiuju i Jinshan.

- Nakon izgradnje infrastrukturnih objekata, većina podizvođača i njegovih radnika će završiti radove i napustiti rudnik - kažu.

Srbija druga u Evropi

Ukupna vrednost investicija na projektu Čukaru Peki iznosi 474 mil EUR, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

- Otvaranjem ovog rudnika, koje je planirano u poslednjem kvartalu 2021. godine, Srbija će postati drugi proizvođač bakra u Evropi, posle Poljske, a njeno učešće u proizvodnji ove rude povećaće se sa sadašnjih pet na 18% - zaključuju u resornom ministarstvu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.