NavMenu

Pri kraju istražna bušenja za prvu liniju beogradskog metroa

Izvor: eKapija Petak, 28.05.2021. 10:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Johnson76/shutterstock.com)Ilustracija
Geološka istraživanja za projekat beogradskog metroa se uveliko rade, imamo ukupno oko 123 bušotine na teritoriji grada. Do sada smo već završili 90% bušotina, a oko 50% laboratorijski obradili, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je obišao geološke radove za projekat prve linije metroa.

On je precizirao da su ovo završni radovi kako bi u novembru počela izgradnja.

- Ovde se buši na 45 metara, jer to će biti dubina metroa u ovom delu grada. To će biti i prosečna dubina metroa u gradu, a negde će biti niža, kao na Dorćolu gde će iznositi oko 19 metara – rekao je Vesić.

Dodao je da je neophodno da se izvrše geološka istraživanja kako bi kineska kompanija POWERCHINA mogla da projektuje "krticu" koja će kopati tunel prečnika deset metara.

Vesić je istakao da su ova geološka istraživanja najveća koja su ikada rađena na teritoriji Srbije.

– Sve je spremno da počne posao veka, čija realizacija kreće u novembru i Beograđani će prvu liniju metroa dobiti 2028, a drugu 2030. godine. U međuvremenu, naše preduzeće Beogradski metro i voz radi zajedno sa Zavodom za veštačenje katastar rizika, snimaju se sve zgrade na trasi metroa kako bi se znalo u kakvom su stanju i kakvu tehniku treba da sprovedemo kada budemo radili sam metro – rekao je Vesić.


Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Nebojša Gojković i predstavnik stručnog nadzora precizirao je da se radi o lokaciji Policijske brigade na Čukarici i da su na tom mestu predviđene tri istražne bušotine.

– Jedna je već privedena kraju, a dve će se tek uraditi. Dubina bušotina je 45 metara i na njima se rade određeni opiti. Sada je izvršeno kaptiranje i uzimanje uzoraka za laboratorijske analize u dve akreditovane institucije, Institutu za metalurgiju i rudarstvo u Boru i u Rudarskom institutu u Zemunu. Do sada je obrađeno 50% uzoraka, rade se svakodnevno, a privodi se kraju i bušenje istražnih bušotina, te očekujemo da u narednih petnaest do dvadeset dana istražna bušenja budu privedena kraju – kazao je Nebojša Gojković, prenosi Beoinfo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.