NavMenu

EU spremna da podrži gradnju pruge od Beograda do Severne Makedonije sa 700 mil EUR

Izvor: Tanjug/B92 Ponedeljak, 26.04.2021. 15:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kikovic/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska unija je spremna da podrži izgradnju železničke pruge između Beograda i Severne Makedonije, objavila je predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, danas u Briselu.

- Razgovarali smo o borbi protiv pandemije Kovid-19, ekonomskom oporavku, pristupnom procesu gde želimo da vidimo nastavak pozitivnih događanja u oblasti vladavine prava, dijalogu Beograda i Prištine kao i o železničkoj pruzi između Beograda i Severne Makedonije koju smo spremni da podržimo - navela je Fon der Lajen na svom Tviter nalogu, prenosi Tanjug.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa predstavnicima EU je dogovoreno da ćemo graditi brzu prugu od Beograda do Niša, ali i i od Niša, Leskovca, Vranja do Tabanovca, do granice sa Severnom Makedonijom.

Vučić je, uoči razgovora sa Fon der Lajen, najavio mogućnost dogovora oko "jednog od najvećih infrastrukturnih projekata" koji će potpuno promeniti Srbiju.

- Definitivno je da će nam se svima promeniti život iz korena. Dobili smo podršku da zajedno gradimo brzu prugu između Beograda i Niša, i od Niša do granice sa Severnom Mekadonijom. Srbija će biti sada potpuno drugačija.
Verujem da će to zaista biti game changer - rekao je Vučić na konferenciji za štampu u Briselu posle razgovora sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom.

Prema njegovim rečima, iz evropskih fondova dobićemo 35% sredstava za izgradnju pomenute železničke pruge.

On je novinarima sinoć u Briselu nakon niza susreta sa evropskim zvaničnicima, rekao da je dobio potvrdu da će Evropska unija u izgradni te brze pruge učestvovati sa sa 700 mil EUR.

Vučić je izjavio da projekat rekonstrukcije i izgradnje pruge Beograd-Niš i dalje do Preševa drastično menja sve u zemlji, da će to biti nada i šansa, ali i podstrek za ubrzan razvoj i po drugim pitanjima.

Kako je rekao, nije se nadao da će to moći na takav način da dogovori u Briselu.

- Pregovarali smo sa više njih o infrastrukturnim projektima, jer Srbija to može sebi da priušti. Dugo smo razgovarali I dobili smo aproksimativnu cenu od Kineza za prugu Beograd - Niš od 200 km. Evropljani su rekli da mogu da daju bolju ponudu i dobili smo neverovatnu cenu - rekao je Vučić.


On je precizirao da će, prema izabranoj varijanti, Srbiju to da košta maksimalnih 1,2 milijarde, jer će oko 35 do 50% biti poklon pare od EU.

- Preko 600 miliona besplatnog novca, čak i da je varijanta sa 35%, za fantastičan projekat koji nas povezuje sa Skopljem, Solunom, Atinom - rekao je Vučić.

To, kako kaže, znači mnogo za putnički saobraćaj, teretni saobraćaj, koji će se ubrzati, a to znači i mnogo više novca.

- Verujem da će se na relaciji Beograd - Skoplje, sa svim stanicama, putovati 3.15 sati vozom. Avionom ne možete da stignete brže. To su neverovatne promene - konstatovao je Vučić.

Precizirao je da se razgovaralo o pet varijanti, a Srbija je prihvatila varijantu 4, gde je cena 1,766 mlrd EUR do Niša, uz bar 600 miliona manje, jer će toliko dati EU.

Moliće, dodao je, da sve bude gotovo do kraja 2025. ili početka 2026. godine.

- Za 4,5 godina Srbija će imati to- rekao je vučić, prenosi B92
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.