NavMenu

Potpisan okvirni sporazum sa kompanijom Nidec o gradnji fabrike u Novom Sadu i razvojnog centra

Izvor: Beta Petak, 09.04.2021. 15:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici Ministarstva privrede razmenili su danas u Beogradu Okvirni sporazum sa japanskom grupacijom Nidec corporation koja planira gradnju fabrike motora za vozila na električni pogon u Novom Sadu, kao i istraživačko-razvojni centar.

Nidec je u februaru ove godine potpisao Okvirni sporazum sa Ministarstvom privrede Srbije i Novim Sadom kojim se obavezao da će realizaciju najavljenog projekta u tom gradu započeti preko dve svoje ćerke kompanije.

Sporazumom se kompanija obavezala na ulaganje od 72,9 mil EUR i zapošljavanje 480 radnika, a predviđeni su i novčani podsticaji države Srbije u ukupnom iznosu od 8,9 mil EUR, kao i mogućnost ostalih vidova podsticaja, poput oslobađanja od poreza na dobit.

Predsednik korporacije Nidec Đun Sekijem rekao je da kompanija posluje u još 40 zemalja u svetu i da ima više od 120.000 zaposlenih.

- Imamo 20 istraživačkih i razvojnih centara i 28 proizvodnih centara. Razmatramo da proizvodimo i trakcione motore. Ova fabrika će biti najbolja fabrika Nidec grupe na svetu - rekao je on.

Istakao je da je kompanija dobili izuzetnu podršku Vlade i da će u Srbiji graditi i proizvodni i naučni i razvojni centar.

Plan Nideca je, po njegovim rečima, da u narednih deset godina u Evropu ulože 1,5 mlrd EUR, a uglavnom će te investicije biti u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, posle razmene Okvirnog sporazuma o izgradnji fabrike, u Predsedništvu Srbije, rekao da ta investicija ima veliki značaj za Srbiju.


- Naši ciljevi su da pobedimo pandemiju i da imamo što veći privredni rast, za šta je osnovni stub što više direktnih investicija - kazao je Vučić i dodao da se nada da će dolazak Nideca doprineti da bude još mnogo više japanskih investicija u Srbiji.

On je zahvalio rukovodstvu Nideca što je izabrao Srbiju za velika ulaganja, u jakoj konkurenciji drugih zemalja, i što je od planiranih ulaganja u Evropi 1,5 mlrd EUR, više od polovine biti u Srbiji.

Nidecu će, kako je istako, biti potrebno mnogo više inženjera nego štio ih sada ima u Srbiji.

Nidek je u aprilu ove godine otvorio kancelariju u Novom Sadu koju im je grad privremeno ustupio bez naknade.

Grupacija Nidek posluje u 40 zemalja gde ima oko 340 kompanija koje zapošljavaju 120.000 ljudi, a u 2019. godini je imala prihod od 11,8 mlrd EUR.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.