NavMenu

Može li otvaranje Grčke da spase srpske turističke agencije - Pandemija tržište preselila na internet, nema "first minute" aranžmana

Izvor: eKapija Sreda, 31.03.2021. 13:36
Komentari
Podeli
Lefkada, plaža Milos (Foto: Aleksandar Parezanović)Lefkada, plaža Milos
Otvaranje grčkih granica za turiste iz Srbije obradovalo je i one željne plaža i letovanja, ali pre svega zaposlene u turističkim agencijama. Ovo daje nadu da sezona 2021. neće biti izgubljena kao prethodna, kažu iz Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) i dodaju da se nadaju da će agencije u Srbiji moći da krenu sa realizacijom ugovorenih aranžmana, za koje većina putnika ima potvrde o zamenskim putovanjima. Novih rezervacija ipak i dalje nema.

Ističu da se ne može reći da se u prethodna dva dana situacija u poslovanju turističkih agencija drastično promenila. Tu je i bojazan o mogućim promenama uslova putovanja "preko noći", baš kako se to i događalo u prethodnom periodu.

- Naime, sada je na turističkim agencijama da prvo zaključe ugovore sa svojim partnerima u Grčkoj i dogovore uslove saradnje za ovu godinu, pa tek onda da plasiraju svoje aranžmane putnicima, kako bi obezbedili maksimalnu sigurnost uplaćenog novca. Uvek moramo uzeti u obzir prošlogodišnju veoma neprijatnu situaciju kada su se uslovi za ulazak u Grčku menjali preko noći i time sada izazvali bojazan kod putnika da će se taj scenario ponoviti. Samim tim, novih rezervacija nema, već se imaoci ponuda o zamenskom putovanju tek polako raspitaju o raspoloživosti kapaciteta i termina za ovu letnju sezonu - kažu iu UTAS.

Protekla godina je za turistički sektor bila izuzetno teška i dovela je do velikih promena u radu turističkih agencija. Tržište je prešlo na internet, a čini se i da su nekad popularni "first minute" aranžmani, sada prošlost.

- Usled smanjenog obima posla veliki broj kolega je zatvorio poslovnice i prešao na online poslovanje, celo tržište se preselilo na internet i društvene mreže, što će iziskivati i promene u pristupu krajnjim korisnicima i način promocije turističkih aranžmana. Svakako ne možemo očekivati da će prodaja krenuti istim onim tempom kao u godinama pre korone i sasvim smo sigurni da do danas popularna rezervacija aranžmana "first minute" više neće biti praktikovana zbog neizvesnosti realizacije samih putovanja - napominju iz UTAS-a.

Činjenica da se granice polako otvaraju, da je Grčka prva prema našim putnicima otvorila do sada mesecima zatvorene granice, daje nadu da će se u kasnijim mesecima ove godine stvoriti mogućnost za malo veći obim posla, ali ističu da ne očekuju da on će preći 30-40% ukupnog obima u prethodnim godinama.

- Situaciju ćemo pratiti i pomagati našim članicama, ali i drugim agencijama, koliko god budemo u mogućnosti da minimiziraju gubitke u 2021. godini. Ovome će najviše doprineti mogućnost usvajanja novog Pravilnika, koji će otvoriti šansu da i agencije koje do sada nisu mogle da obezbede garancije putovanja to i učine i nesmetano realizuju svoja zamenska putovanja - zaključuju u UTAS-u.

Na sastanku ministra turizma Grčke Harisa Teoharisa i ministarke trgovine i turizma Srbije Tatjane Matić dogovoreno je da građani Srbije mogu da otputuju na letovanje u Grčku ove godine uz potvrdu da su se vakcinisali bilo kojom vakcinom.

Podsetimo, nedavno je i direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić izjavio da državljani Srbije trenutno bez ikakvih uslova mogu da putuju u Albaniju, Crnu Goru i Tanzaniju, dok je za Egipat i Tursku potreban PCR test.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.