NavMenu

Potpisan sporazum o dodeli 12,5 mil EUR za Transbalkanski koridor

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 22.02.2021. 13:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: CHARAN RATTANASUPPHASIRI/shutterstock.com)Ilustracija
Sporazum o dodeli investicionih sredstava od 12,5 mil EUR za projekat Transbalkanskog koridora, izgradnje novog dvostrukog 400 kw dalekovoda Obrenovac-Bajina Bašta, potpisan je danas u Vladi Srbije.

Sporazum su potpisali ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić i direktor kancelarije nemačke KfW banke u Srbiji Rudiger Hartman.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je izgradnja Transbalkanskog koridora važna za Srbiju, jer će našoj zemlji omogućiti bolju i kvalitetniju snabdevenost električnom energijom, smanjiće gubitke, ali i povezaće Srbiju sa regionom.

Dodala je da je ukupna vrednost tog koridora 157 mil EUR, a da će biti dug 321 kilometar.

Za deonicu Obrenovac - Bajina Bašta danas je obezbeđen grant od 12,5 mil EUR, a Mihajlovića ističe da će dužina te deonice biti 109 kilometara, a njena ukupna vrednost je 60 mil EUR.

Mihajlovićeva je navela da je u okviru Transbalkanskog koridora završena jedna od deonica koja povezuje Srbiju i Rumuniju, da su u toku radovi na deonici od Kragujevca do Kraljeva i izrazila nadu da će uskoro biti potpisan sporazum o investicionim sredstvima za još jednu deonicu Transbalkanskog koridora od Bajine Bašte do granice sa BiH i Crnom Gorom.

- Transbalkanski koridor omogući će ono što je negde i naša vizija, a to je da budemo tranzitni koridor i u energetici, ne samo u saobraćaju - rekla je Mihajlovićeva.

Istakla je da naša visokonaponska mreža mora da bude najbolja i da bude na 400kw, ali i da naše trafostanice moraju da budu nove ili dodatno opremljene.

Nemačka uložila oko 2 mlrd EUR u brojne projekte

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekao je da Nemačka više od 20 godina u sklopu bilateralne saradnje sa Srbijom radi na razvojnim projektima i dodao da je tokom tih godina uložila oko 2 mlrd EUR u brojne projekte.

Dodao je da je oko 800 mil EUR uloženo samo u oblasti energetike i istakao da je za Nemačku ta oblast od velikog značaja.

Pre svega je, kaže, fokusirana na snabdevanje električnom energijom, bezbedosti elektromreže, a sada i na ulaganje u projekte koje koriste energiju iz obnovljivih izvora kako bi se smanjila emisija štetnih gasova.

- Današnje potpisivanje ugovora se odnosi na važan projekat, važna za regionalnu saradnju, radi se o prenosnom sistemu i rehabilitaciji ove deonice, kako bi prenos energije bio još efikasniji - rekao je Šib.

Transbalkanskim koridorom će se, dodaje, region približiti celoj EU.

Transbalkanski koridor važan za energetsku distribuciju regiona i Srbije

Šef operacije Delegacije EU Ingve Engstroem kaže da je Transbalkanski koridor veoma važan za energetsku distribuciju regiona i Srbije.

Engstroem ističe da Evropska unija ima poseban investicioni okvir za Zapadni Balkan iz kojeg se finansiraju projekti koji se snabdevaju iz tri izvora - zemlja članica, budžet EU i banaka.

Do sada je, kaže, iz tog okvira Srbija bespovratno dobila 220 mil EUR, u kreditima 4,2 mlrd EUR, što je ukupno 5,5 mlrd EUR.

Korak bliže ukupnoj realizaiciji Transbalkanskog koridora

Direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić kaže da su EMS i Srbija donacijom današnjih sredstava za deonicu Obrenovac - Bajina Bašta korak bliže ukupnoj realizaiciji Transbalkanskog koridora.

Dodaje da je time Srbija bliže i do učvršćivanja svoje pozicije kao regionalnog lidera na polju energetike.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.