NavMenu

Završena rekonstrukcija Ulice Jurija Gagarina kod nove autobuske stanice u Bloku 42

Izvor: Politika Sreda, 06.01.2021. 12:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Blazej Lyjak/shutterstock.com)Ilustracija
U smiraj 2020. kod gradilišta nove Beogradske autobuske stanice u Bloku 42 okončana je rekonstrukcija desnog dela kolovoza u Jurija Gagarina, odnosno od izlazne rampe Mosta na Adi (potez dug oko 600 metara), kao i kolovoznih traka u Antifašističke borbe (deonica duga oko 160 metara). Okončanje ovih radova bilo je preduslov da bi se, posle više meseci majstorisanja, saobraćaj ulicama pustio kompletno.

Ova rekonstrukcija važna je upravo zbog izgradnje novog BAS-a koji bi, prema poslednjim najavama, trebalo da bude kompletno završen do kraja godine. A da se u njegovoj okolini ne bi stvarali saobraćajni čepovi bilo je potrebno da se pre otvaranja prošire okolne ulice.

Kako su nedavno podsetili iz Direkcije za građevinsko zemljište, ugovor na osnovu koga se i rekonstruišu ulice oko budućeg BAS-a zaključen je sa RAS inženjeringom koji je uveden u posao početkom juna 2020. Posao koji je ova kompanija dobila vredan je 269.000.000 dinara neto, a radovi su oročeni na 270 dana. Ali, kako su još polovinom novembra istakli u Direkciji, izvođač radove izvodi brže od ugovorene dinamike.

Ovaj posao, osim dve pomenute saobraćajnice, obuhvatio je i Ulicu Marka Hristića gde su, kako je ranije ukazano, završeni svi projektom predviđeni radovi. U okviru obnove i širenja kolovoza u zoni novog BAS-a izgrađeno je 1.150 metara vodovodne mreže i 1.430 metara kanalizacije. Posle rekonstrukcije biciklisti će u ovom delu grada moći da koriste namenski urađene staze između dve raskrsnice u Jurija Gagarina, kao i u Antifašističke borbe i Marka Hristića. Projektom je predviđeno da u sve tri ulice bude i ukupno oko 150 stabala različitog drveća, 1.250 kvadratnih metara travnjaka i oko 7.000 komada zimzelenog šiblja i sezonskog cveća.

Uređenje i pre svega proširenje ovih pristupnih veza nije važno samo zbog putnika koji će koristiti novi BAS, nego i zbog onih koji koriste železnicu. Jer, tik uz buduće autobusko čvorište nalazi se železnička stanica Novi Beograd. Ona će posle ponovnog uspostavljanja saobraćaja ka severu Srbije, koje se, kako nadležni uveravaju, očekuje takođe do kraja godine, biti nesumnjivo za mnoge putnike glavna železnička stanica u prestonici i glavna tačka presedanja za one koji koriste i međugradski autobuski i međugradski železnički saobraćaj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.