NavMenu

Plan generalne regulacije centra u Veterniku razmatra gradnju vrtića, škole, nove pijace, sportskog centra

Izvor: eKapija Sreda, 16.12.2020. 12:55
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / Plan generalne regulacije / JP Urbanizam)
Plan generalne regulacije centra u Veterniku obuhvata površinu oko 16,5 ha. Granicu sa severne strane čini Ulica Ive Lole Ribara, zatim južna regulacija kompleksa Srpske pravoslavne crkve Sveti Simeon Mirotočivi, sa istočne strane novoplanirana ulica, južnu granicu predstavlja regulacija otvorenog kanala kao i regulacija groblja, dok sa zapadne strane granicu čine Koledarska i Kninska ulica.

Pored javnih površina planiraju se i površine ostalih namena i to površine za porodično stanovanje, spratnosti do P+1+Pk, kao i višeporodično stanovanje, spratnosti do P+3+Pk.

Ulica koja povezuje prostor obuhvaćen Planom sa centralnom kružnom raskrsnicom i dalje sa celim naseljem Veternik deli prostor na dve celine - zapadni i istočni deo prostora.

U okviru prostorne celine 1 (zapad) planirane su površine za:

- javne službe i ostale sadržaje opštegradskog centra:
- opštegradski centar (površina ostale namene);
- pijacu;
- višeporodično stanovanje, i
- park.

U okviru namene opštegradski centar planiraju se poslovni objekti, koji mogu sadržati različite uslužne, komercijalne i kulturne delatnosti.

Park u ovom delu naselja je u funkciji barijere prema groblju, koji ovaj prostor odvaja od zone stanovanja i ostalih namena planiranih u okruženju. Park se planira na površini od 0,89 ha, kao površina javne namene.

Nova pijaca, površine 0,63 ha sadržaće: prostor zelene pijace, zatvoreni deo, poslovni prostor (lokali, uprava), sanitarni čvor, skladišta, hladnjače, parking sa manipulativnim prostorom, uređene zelene površine i sl.

Na ovom prostoru planiraju se sadržaji opštegradskog centra, javne namene, za potrebe celog naselja. Planiraju se javni sadržaji kao što su: organi lokalne samouprave, kulturni centar (sa bioskopskom ili univerzalnom salom), biblioteka,galerije, klubovi za decu, omladinu, penzionere, prostor za kulturno-umetnička društva, sportska i druga udruženja i sl.

U okviru prostorne celine 2 (istočni deo prostora) planirane su površine za:

- porodično i višeporodično stanovanje;
- predškolsku ustanovu;
- kompleks osnovne škole i
- sportki centar.

Planirani kompleks predškolske ustanove lociran je u južnom delu ove prostorne celine. Formiraće se kompleks na površini oko 0,9 ha, kapaciteta oko 250 dece.

Osnovna škola se planira na kompleksu površine oko 1,5 ha, u istočnom delu prostorne celine, kapaciteta 480-720 dece odnosno 16-24 odeljenja.

Кompleks sportskog centra planiran je u središnjem delu zone centra naselja, uz primarnu saobraćajnicu. Sportski centar se planira na kompleksu površine oko 2,5 ha. Planirati izgradnju multifunkcionalne sportske dvorane, dimenzionisane za male sportove, borilačke veštine i/ili druge sportsko-rekreativne sadržaje kao i uređenje otvorenih sportskih terena, sa uređenim zelenim površinama. Uz otvorene terene moguće je graditi tribine, svlačionice i ostale potrebne klupske prostorije prizemne spratnosti, odnosno prema visini tribina. U okviru kompleksa obavezno je
planirati površine za parkiranje, dimenzionisane u skladu sa kapacitetom dvorane odnosno kompleksa.

Nacrt Plana biće na javnom uvidu do 6. januara 2021. godine. Moguće ga je videti u zgradi JP Urbanizam u Novom Sadu, kao i na sajtu preduzeća.

A. K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.