NavMenu

Potpisana zajednička izjava Srbije i Srpske o izgradnji tri hidroelektrane - Projekat HES Gornja Drina vredan 520 mil EUR

Izvor: Beta Nedelja, 15.11.2020. 17:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)Ilustracija
Premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Republike Srpske Radovan Višković potpisali su u petak, 13. novembra u Banjaluci zajedničku izjavu o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu reke Drine, čija je ukupna vrednost 520 mil EUR.

Tri hidroeletrane bi činile budući hidroenergetski sistem "Gornja Drina", a prvi bi bio "Buk Bijela".

Brnabić je rekla da su Srbija i RS osnovale zajedničko preduzeće za izgrdanju tri hidroelektrane, u kojem je Elektroprivreda Srbije većinski vlasnik sa 51 odsto, a ostalo ima Elektroprivreda RS.

Premijerka Srbije je rekla da je to prvi od dva strateška zajednička projekta RS i Srbije u ovoj i sledećoj godini, a da će za drugi - izgradnju aerodroma u Trebinju, do kraja godine Srbija dati iz budžeta 30 mil EUR.

Najavila je da će u izgradnju aerodroma u Trebinju Srbija uložiti ukupno 51 mil EUR, a da bi prvi letovi s tog aerodroma grebalo da budu već 2022. godine. Premijer RS Radovan Višković izjavio je da je šest godina potrebno za izgradnju HE "Buk Bijela" snage 180 megavata, i da će koštati 200 mil EUR.


- Radi se o projektu 'zelene energije' koji će omogućiti ekonomski rast i RS i Srbije - rekao je Višković i dodao da će centralama upravljati zajedničko preduzeće čime su "izbegnuti komplikovani procesi javnih nabavki".

Preduzeće "HES Gornja Drina" nastalo je odlukom Vlade Republike Srpske iz septembra 2019. godine spajanjem firmi "Hidroelektrana Buk Bjela" i "Hidroelektrane Foča i Paunci".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.