Izvor: E2 | Petak, 30.10.2020.| 17:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako je Nestlé fabrika postala prva u Srbiji sa nultim uticajem na životnu sredinu?

Ilustracija (Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Kompanija Nestlé organizovala je događaj "Eko tura: Obilazak Nestlé fabrike u Surčinu", okupivši veliki broj novinara, partnera i predstavnika državnih institucija, u cilju demonstracije načina funkcionisanja fabrike i predstavljanja načina na koji je postala prva fabrika u Srbiji sa nultim uticajem na životnu sredinu.

To podrazumeva da se sav otpad iz Nestlé fabrike reciklira, upotrebljava ponovno ili koristi za proizvodnju energije, a nijedan gram otpada ne završava na deponijama. Osim toga, postignute su i druge brojne uštede - vode, električne energije, emisije gasova, dok su pakovanja značajno unapređena.

Obilazak fabrike održan je uživo - onlajn, u skladu sa preventivnim merama i socijalnim distanciranjem koje propisuje Vlada Republike Srbije.

Tanja Žigić, direktorka fabrike u Surčinu i Stefan Bukvić, specijalista za zdravlje i bezbednost, spoveli su sve prisutne kroz fabriku, proizvodni pogon i reciklažno dvorište, objasnivši detaljno način na koji se otpad odlaže i prerađuje, bez odnošenja na deponije.

Vodeći učesnike konferencije kroz fabrički pogon, Tanja Žigić ukazala je na infrastrukturu i način rada koji su doveli do smanjenja potrošnje svih najbitnijih faktora potrebnih u proizvodnji. Kompanija je investirala 30.000 EUR u LED osvetljenje, i na taj način umanjila potrošnju električne energije za čak 20%. Smanjenjem dimenzija ambalažnog materijala, smanjena je potrošnja papira za čak 60 tona na godišnjem nivou, a samim tim i negativna emisija ugljen dioksida. Lokalno najveća investicija je 1,2 mil EUR i odnosi se na savremeni tretman prečišćavanja otpadnih voda. To ulaganje je omogućilo smanjenje potrošnje vode za 50.000 metara kubnih godišnje, što je jednako zapremini 20 olimpijskih bazena. Dodatno, separacijom na samom izvoru odstrani se čak 80% komunalnog otpada u posebno izdvojene reciklažne kante, koji se nakon reciklaže ponovno koristi u proizvodnji, kao bio gorivo ili u neke druge svrhe.

Da je dostizanje nultog uticaja na životnu sredi zaista značajno za zajednicu, napomenuo je i Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstvo i vodoprivrede:

- Investicije u industriju hrane i pića su veoma važne, upravo zato što je ovaj sektor najznačajniji deo prerađivačke industrije u Srbiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.