NavMenu

Beograd bi mogao da dobije biciklističke ulice

Izvor: eKapija Sreda, 13.05.2020. 14:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dudarev Mikhail/shutterstock.com)Ilustracija
Grad Beograd će zajedno sa Vladom Srbije raditi na tome da se građanima omogući alternativni prevoz, da se uvede pojam biciklističke ulice, a razgovara se i o svojevrsnim subvencijama za kupovinu bicikala domaće proizvodnje, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Imaćemo nekoliko predloga, između ostalog da se promeni Zakon o bezbednosti saobraćaja i uvede pojam biciklističke ulice. Već smo pripremili nekoliko ulica za tu namenu, pa će tako jedna od njih biti i Ulica kneginje Zorke. Biciklisti će imati prednost u tim ulicama i biće zabranjeno da budu preticani. Tražićemo, takođe, da se u jednosmernim ulicama biciklistima omogući da voze dvosmerno, što će omogućiti veće korišćenje ulice za bicikliste. Sa Vladom Srbije razgovaramo i o svojevrsnim subvencijama za kupovinu bicikala, koliko to bude moguće, i to za kupovinu samo bicikala domaće proizvodnje - rekao je Vesić za TV Pink, a prenosi Beoinfo.

On je naveo da postoji nekoliko jakih, domaćih proizvođača, te da će se na taj način "pomoći domaćoj industriji i ujedno podići domaći BDP". Istovremeno, to bi pomoglo i da se više građana opredeli za vožnju bicikala.

Vesić je podsetio da je dva puta u Beogradu bio raspisan tender za bicikle, definisano je 150 stanica sa pet do 10 bicikala, ali se niko nije javio.

- Beograd još nema marketinšku atraktivnost koju imaju neki drugi veliki gradovi, kako bi neko i uložio u to - naveo je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je dodao i da je bilo reči i o tome šta treba da se promeni u tenderu, koji će opet biti objavljen ove godine, kako bi glavni grad konačno dobio sistem javnih bicikala.

- Grad je odavno već opredeljen ka tome da se biciklistički saobraćaj razvija. Imamo dobru saradnju sa udruženjima biciklista i snažnu podršku premijerke. Zato sam sasvim siguran da ćemo doći do dobrih rešenja i omogućiti da se bicikli više koriste - naglasio je Vesić.

On je podsetio da u ovom trenutku u Beogradu ima oko 103 kilometra biciklističkih staza, a da se trenutno radi 7,7 kilometara staza.

- To su staze od Savskog trga prema Nemanjinoj, kao i prema Beogradu na vodi, radi se kroz Višnjičku, Teodora Drajzera, Mirijevski bulevar, Bulevar Mihajla Pupina. U našim urbanističkim planovima, koje smo doneli pre nekoliko godina, planirano je oko 450 kilometara biciklističkih staza, od čega 110 kilometara treba da bude završeno u naredne dve i po godine. Prošle nedelje sam imao sastanke sa udruženjima biciklista, a posle toga i sa premijerkom Anom Brnabić, koja veoma iskreno i od srca podržava sve ovakve inicijative i ona će se sastati sa njima kako bismo poboljšali uslove za bicikliste - istakao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je podsetio i na to da u pojedinim garažama, poput onih na Adi Ciganliji, "25. maju", "Obilićevom vencu", građani koji parkiraju mogu besplatno da koriste bicikle.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.