Izvor: eKapija | Ponedeljak, 27.01.2020.| 09:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2019 - Investicije u oblasti POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Ilustracija (Foto: Allexxandar/shutterstock.com)
Godina za nama obeležena je velikim akvizicijama, investicijama, ali i ulaganjem u usavršavanje tehnologije i znanja, kada je reč o poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Sve više se govori o potrebi za digitalizacijom i inovacijama u ovoj oblasti, a to prepoznaju i proizvođači.

"Veliki igrači" se uz praćenje trendove bore i za sigurnu poziciju na tržištu, pa su se desili i trasferi koji su privukli pažnju širokog auditorijuma - od privrede do krajnjih korisnika. Investicije najavljene za ovu godinu, kao i početak rada različitih pogona, najavljuju zanimljiv period pred nama.

Izdvajamo za vas deset tekstova, koji su privukli najviše pažnje.


Fabrika čokolade i istraživački centar Barry Callebaut

Fabrika čokolade i istraživački centar Barry Callebaut iz Novog Sada nalazi se na prvom mestu naše liste. Otvaranje fabrike najavljeno je 18. aprila prošle godine, kada je ova kompanija potpisala Memorandum o razumevanju sa Vladom Republike Srbije i Gradom Novim Sadom.

Tada je najavljeno da će ovo najmodernije postrojenje biti smešteno u Novom Sadu, i planirano je da ima početni proizvodni kapacitet od preko 50.000 tona godišnje. Predviđeno je da ukupan obim investicije tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 mil EUR.

Očekuje se da fabrika počne da radi 2021. godine.

Fabrike između ostalog postoje u Kini, Rusiji, širom SAD, Španiji, Meksiku, Brazilu i Turskoj, a postrojenje u Novom Sadu prvo je u čitavoj jugoistočnoj Evropi.

Knjaz Miloš - akvizicija i nove investicije

Karlovarské Minerální Vody (KMV), najveći distributer bezalkoholnih pića u Centralnoj Evropi, i PepsiCo Inc., globalni prozvođač hrane i pića, u junu su dogovorili zajedničko ulaganje, odnosno kupovinu 100% vlasništva u srpskoj kompaniji Knjaz Miloš.

Ova tema našla se na drugom mestu, jer Knjaz Miloš, sa sedištem u Aranđelovcu, ima poslovnu istoriju dugu više od 200 godina i predstavlja jednog od najvećih proizvođača mineralne vode, bezalkoholnih i energetskih pića u Srbiji.

Kompanija Mattoni 1873, kroz svoju ćerku kompaniju KMV i kompanija PepsiCo Inc. kroz svoju kompaniju Frito-Lay Trading Company (Europe), zajedničkim ulaganjem završili su akviziciju 100% kompanije Knjaz Miloš u avgustu prošle godine.

Biosens digitalna farma u Šumadiji

Treću poziciju po broju čitanja zauzela je kompanija Biosens. Naime, znanje iz agronomije i meteorologije, kao i iz oblasti mašinskog učenja, omogućila su BioSensovom timu stručnjaka da osvoje treću nagradu na prestižnom takmičenju za primenu veštačke inteligencije u poljoprivredi "Izazov za useve".

Dizajnirali su parametre za koje znaju da utiču na prinos - broj uzastopnih tropskih dana u julu, broj dana bez padavina, ukupnu količina kiše u različitim fazama razvoja kukuruza i drugo. Povezali su parametre sa prinosom, zahvaljujući mašinskom učenju, i tako prepoznali koji su hibridi otporni na sušu i visoke temperature.

Takođe, Digitalna farma se iz Vojvodine preselila u Šumadiju, gde je u fokusu voćarstvo.

Nektar organska plantaža jabuka Vladičin Han

Pažnju čitalaca privukle su i Nektarove organske plantaže jabuka u Vladičinom Hanu. Naime, u julu je ova kompanija otvorila najveću organsku plantažu ovog voća u Srbiji, od ukupno 114 hektara.

- Očekujemo da već u prvoj godini prinos bude čak 500 tona najboljih sorti organskih jabuka. U opremu i sadnice je uloženo 200.000 EUR, a u naredne četiri godine biće investirano ukupno 500.000 EUR - rekli su iz kompanije.

(Foto: Nectar)

Otvaranju su prisustvovali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i državni sekretar Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Velimir Stanojević.

Tron kraft pivara Obrenovac

Pivara Tron u Obrenovcu, koja je započela rad pre četiri godine, zauzela je petu poziciju. Proizvodni kapacitet pivare je 15 tona piva mesečno, ali su počeli gradnju nove pivare u kojoj će mesečni kapacitet proizvodnje biti četiri puta veći.

Kako je za eKapiju rekao Nemanja Stefanović, direktor pivare, cifra od 100.000 EUR je minimum je koji bi trebalo da izdvoje entuzijasti i zaljubljenici u pivo, ako požele da pokrenu proizvodnju svog omiljenog pića.

Tron pivo, koje se trenutno može naći u pabovima, pivnicama i hotelima širom Srbije, od Subotice do Niša, trebalo bi najkasnije do sredine 2020. godine da krene put tržišta Evropske unije i Rusije.

Mobilne solarne elektrane za navodnjavanje

Solarno navodnjavanje poljoprivrednih i voćarskih kultura sve je popularnije u Srbiji, rekao je za eKapiju Lazar Zelenović, direktor firme Turn Key Project d.o.o (TKP), koja u svojoj ponudi ima mobilne solarne elektrane - sisteme koji uz pomoć solarnih panela pretvaraju sunčevu energiju u naizmeničnu električnu energiju i predstavljaju efikasnu zamenu za manje dizel generatore.

Ova priča zauzela je šesto mesto, a u prilog popularnosti ide i činjenica da je interesovanje za solarne pumpe značajno skočilo u poslednje tri do četiri godine.

Čitaoci su saznali i da se cene kreću od 3.000 EUR pa naviše, u zavisnosti od modela, a svaki pumpni sistem se projektuje posebno.

Yuhor - novi kapaciteti fermentisanih kobasica

Mesna industrija Yuhor u decembru je proširila proizvodni pogon u Jagodini za 3.000 m2, čime su udvostručeni kapaciteti za proizvodnju fermentisanih kobasica, a investicija je vredna 6 mil EUR.

U novom pogonu instalirana je oprema nemačkih i engleskih proizvođača, poput K+G-Wetter, Vemag Anlagenbau, Multivac i Loma Sistems. Takođe, instalirane su i nove komore za dimljenje i zrenje proizvoda, kao i linije za vakum i slajs pakovanja.

Yuhor postoji od 1902. godine, a od 2004. deo je kompanije Delta Holding. Yuhor je razvio i mrežu od 52 maloprodajna objekta širom Srbije.

Al Dahra investira u PKB

U martu je posebnu pažnju privukla vest da će Al Dahra do marta ili kraja aprila 2019. godine investirati 15 mil EUR u PKB, što je polovina dogovorenog ulaganja planiranog za naredne tri godine.

Al Dahra je u oktobru 2018. godine potpisala ugovor o kupovini PKB-a za nešto više od 105 mil EUR.

Dogovoreno je da obrađuje više od 17.500 hektara poljoprivrednog zemljišta na osam farmi, koje su strateški locirane u neposrednoj blizini centra Beograda. Na njima kompanija planira uzgoj različitih useva, uključujući šećernu repu, suncokret, pšenicu, kukuruz, ječam, krmnu smešu i nekoliko vrsta povrća.

Akvizicija kompanije Bambi - Coca Cola

Na devetom mestu našla se vest iz februara, da je Coca-Cola HBC AG započela proces akvizicije vodeće domaće konditorske kompanije Bambi od fonda Mid Europa Partners u vrednosti od 260 mil EUR.

Kako je tada navedeno, strateška namera je da ova akvizicija omogući kompaniji nove razvojne mogućnosti u Srbiji i regionu, kao i mogućnost proširenja u komplementarne kategorije proizvoda.

Coca-Cola HBC AG je vodeća punionica kompanije Coca-Cola sa prodajnim volumenom od preko 2 milijarde jedinica, dok je Bambi lokani vodeći proizvođač konditorskih proizvoda iz Požarevca.

Investicije u kompaniju Budimka

Na poslednjem, desetom mestu, našle su se investicije u kompaniju Budimka. U novembru je firma prodata na javnoj licitaciji za 212.700.000 dinara kompaniji ITN Group iz Kosjerića, koja se bavi inovacijama u poljoprivredi i smrznutim povrćem. To je bila treća prodaja Budimke.

Novi vlasnici, Vera i Dragan Marković, sastali su se ovim povodom sa predsednikom opštine Požega Đorđem Nikitovićem. U decembru je rečeno da će novi vlasnici uložiti 5 mil EUR, te da će se sa prvim koracima krenuti u martu ili aprilu ove godine.


Predstavili smo vam deset investicija koje su privukle najviše pažnje naših čitalaca kada je reč o investicijama u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Svakako pogledajte i kompletnu listu iz segmenta POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA.

Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obeležile 2019. godinu iz oblasti KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE, TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE, NEKRETNINA, TELEKOMUNIKACIJA i IT, SPORTA i TRGOVINSKIH CENTARA.
Firme:
eKapija.com Beograd
Barry Callebaut South East Europe doo Novi Beograd
Knjaz Miloš a.d. Aranđelovac
Karlovarské minerální vody, a.s.
A&P Dobanovci - PepsiCo
PepsiCo International Purchase
Privredna komora Srbije
Grad Novi Sad
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije
Vlada Republike Srbije Beograd
Coca-Cola Hellenic bottling company-Srbija d.o.o. Beograd
ITN Group Beograd
Budimka a.d. Požega
Al Dahra Srbija doo
KONCERN Bambi Požarevac
PKB Korporacija a.d. Beograd
YUHOR AD
Delta Holding d.o.o. Beograd
Turn Key Project d.o.o. Beograd
BioSense Novi Sad
Nectar Bačka Palanka
Mid Europa Partners LLP London
Tagovi:
Mattoni 1873
Frito Lay Trading Company Europe
Tron
KG Wetter
Vemag Anlagenbau
Multivac
Loma Sistems
Marko Čadež
Velimir Stanojević
Nemanja Stefanović
Lazar Zelenović
Vera Marković
Dragan Marković
Đorđe Nikitović
Šumadija
Vojvodina
fabrika čokolade
Memorandum o razumevanju
akvizicija
proizvodnja mineralne vode
mineralna voda
energetska pića
digitalna farma
agronomija
meteorologija
mašinsko učenje
veštačka inteligencija
Izazov za useve
hibridi otporni na sušu
hibridi otporni na visoke temperature
organska plantaža jabuka
organske jabuke
jabuke
plantaža voća
kraft pivara
proizvodnja piva
Tron pivo
mobilne solarne elektrane za navodnjavanje
solarne elektrane
solarne elektrane za navodnjavanje
mobilne solarne elektrane
solarne pumpe
fermentisane kobasice
proizvodnja kobasica
komore za dimljenje proizvoda
komore za zrenje proizvoda
linija za vakum pakovanja
linija za slajs pakovanja
kupovina PKB
šećerna repa
suncokret
pšenica
kukuruz
ječam
krmna smeša
povrće
smrznuto povrće
prodaja Budimke
prodaja Bambi
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.